SUROVA REALNOST OTREZNILA EVROPU Ili plaćanje gasa u rubljama, ili krah ekonomije i smrzavanje
Foto: Shutterstock

Prve isplate trebalo bi da se izvrše krajem aprila 2022. godine, ali za sada nije jasna sudbina ovog načina plaćanja.

Antiruski pritisak raste, a poseta austrijskog kancelara Karla Nehamera Moskvi je pokazala da antirusku politiku sankcija čeka još jedno povećanje: Zapad na ovaj način pokušava da postigne ustupke Ruske Federacije prema Ukrajini.

Jedan od predmeta spekulacija o sankcijama su isporuke gasa iz Ruske Federacije u EU i njihovo plaćanje preko Gasprombanke. Austrija, Nemačka i Mađarska protive se gasnim sankcijama, ali je konverzija plaćanja u rublje politički neprihvatljiva za Brisel.

Evropska komisija nazvala je kršenjem sankcija šemu koju je predložio ruski lider za plaćanje gasa. Blumberg je zaključio da bi ova odluka prenela potpunu kontrolu plaćanja gasa na Moskvu.

Novonastala situacija ruši „lukavi plan“ EU po kojem su hteli da dobiju ruski gas i da obustave plaćanja, zbog antiruskih sankcija protiv Centralne banke i za obračune u dolarima i evrima, ali je Moskva na to odgovorila Putinovim odlukama.

Evropljani će morati da biraju: ili da naprave ustupke Ruskoj Federaciji, ili da odbiju kupovinu ruskog gasa. Berlin je rekao da bi Nemačka mogla da živi do septembra bez isporuka sirovina iz Rusije, ali bi nestašica gasa brzo izvršila pritisak na ekonomiju EU.

Kako navodi Blumberg, odbijanje Rusije će dovesti do pada proizvodnje u Nemačkoj u naredne dve godine za 220 milijardi evra, a to je samo deo gubitaka, jer će inflacija, recesija, problemi u ekonomiji EU i druge poteškoće nastati u isto vreme.

Putin smatra da je zamena ruskih energenata u EU moguća samo na duži rok i pozvao je na pripreme za to preorijentisanjem izvoza na tržišta zemalja koje nisu deo kolektivnog Zapada.

Evropa će morati da odluči

„Unutar EU postoje kontradiktornosti u pogledu plaćanja gasa u rubljama. Različite zemlje izjavljuju suprotne stavove: Balti kažu da neće plaćati u rubljama, a neke zemlje imaju potpuno drugačiji stav“, zaključuje Pravosudov, generalni direktor Nacionalnog energetskog instituta.

Mađarska je odmah izjavila da je spremna da plaća sirovine po šemi koju je predložio Gasprom – Budimpešta je ponovo potpisala ugovor sa kompanijom u septembru 2021, a novi sporazum predviđa takvu mogućnost, a mnogi drugi kupci se nisu oglasili protiv toga.

U EU za kupovinu gasa nisu odgovorne vlade, već energetske kompanije, pa se uvoz može nastaviti čak i uz zvaničan negativan stav.

„Ako pogledate kupovinu gasa, onda Mađari kupuju više sirovina nego čitave baltičke države zajedno. Svaka od evropskih kompanija će donositi odluke u dogovoru sa svojom vladom, a uskoro ćemo videti šta će biti dalje. Ne bih se obavezao da predviđam: razgovori se nastavljaju unutar EU, a kompanije moraju da se prilagode Briselu i svojim vladama“, rezimira Pravosudov.

U EU nema alternative ruskom gasu

Postoji mogućnost da će EU ići na privremeno odustajanje: Nemci kažu da će preživeti bez snabdevanja ruskim sirovinama do septembra 2022, čak i ako u podzemnim skladištima gasa (UGS) u vlasništvu Gasprom Germanije opterećenje bude 1% .

Sa takvim rezervama, Evropljani neće preživeti sledeću zimu bez prekida industrije i problema sa grejanjem.

Rusija ostaje dominantni igrač na evropskom tržištu gasa

„Možete živeti bez gasa na različite načine. Do kraja godine EU će potrošiti sve zalihe gasa i otkupiti sve slobodne količine na međunarodnom tržištu gasa, ali onda će doći jesen i zima.

Postavljaju se dva pitanja: šta će Evropljani učiniti u ovoj situaciji i kolika će tada biti cena gasa? Sirovine danas koštaju više od 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara, ali tako može da dostigne i 5.000 dolara“, navodi Pravosudov.

„Možete da se grejete na ugalj, mazut ili drva. Ako nema novca onda sledi smrzavanje. Ako na ovaj način pristupimo rešavanju gasnog problema, onda će Evropljani zaista moći nekako da se izbore bez ruskog gasa“, zaključuje Pravosudov.

Svima je očigledno da Evropa nema alternativu ruskom gasu u narednim godinama.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading