PENTAGON MENJA TAKTIKU Šta se krije iza slanja 800 miliona dolara vrednog naoružanja u Ukrajinu, jedna stvar ide na ruku Rusima
Foto: Mil.ru/Youtube Printscreen

Reč je o 800 miliona dolara vrednom oružju, a na popisu nije samo oružje koje je zatražila ukrajinska strana, nego i oprema potrebna za novu fazu ratovanja.

Težište ratnih zbivanja sada se, naime, prebacuje na jugoistok Ukrajine, tik uz granicu s Rusijom, gde prevladava ravni teren koji ide na ruku ruskoj vojsci.

Administracija predsednika Džo Bajdena objavila je da je u novom paketu 11 helikoptera Mi-17, koji su inicijalno bili namenjeni Avganistanu, 18 155-milimetarskih haubica i više od 300 dronova "Svičblejd". Tu je i radarski sistem sposoban pratiti dolazeću vatru i locirati odakle dolazi.

U odnosu na dosadašnje pakete vojne pomoći, vidljivo je da je ovde reč o sofisticiranijoj opremi i težem naoružanju. Izvor s kojim je razgovarao CNN ističe da je Amerika promenila strategiju, prilagođavajući se promenjonoj taktici Rusije.

Ukrajinskim snagama sada treba drugačije naoružanje. Paket je definisan nakon što su Mark Mili, šef američkog združenog štaba i Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu sigurnost, više od dva sata razgovarali s kolegama u Ukrajini. Isti razgovori više su se puta vodili između ministarstava odbrane.

Oružje koje stiže u Ukrajinu daje uvid u to što se očekuje u nastavku borbi. Borbe se iz urbanih centara i šumovitih područja premeštaju na otvoreni teren Donbasa. Budući da je reč o pograničnom području, ruska strana više neće imati problem sa zalihama, dostavom i komunikacijama.

- Očekujemo da će Rusi tamo voditi borbe s tenkovima i dugodometnom artiljerijom kako bi postigli svoje ciljeve - rekao je portparol Pentagon Džon Kirbi.

Sve vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Samobogzna

16.04.2022 08:47

Amerikanci u ukrajinu ne šalju ništa što bi doprinelo smirivanju rata,a ne šalju im ni hranu ni ogrev ni odeću,jer oni to i ne proizvode već ljudi -države iz azije,oni im šalju samo oružje i to polovno,njihovi magacini se prazne,a fabrike rade većim kapacitetom i tako stvaraju sve veći profit,vidi sad,sve to ide na teret poreskih obveznika amerike i EU,jer neko mora to da plati,a amerikanci ubrzano štampaju novac bez pokrića,kažu da američke zlatne rezerve su prazne,jer cena zlata skače i ameri prodaju svoje zlato,čudno se dešava u americi