(UKRAJINA UŽIVO) Preko 250.00 vojnika na putu za Donbas! Putin odgovorio EU (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/Youtube/printscreen

Današnje vesti o ukrajinskom konfliktu pratite OVDE.

Guverner ruske oblasti Brjansk Aleksandar Bogomaz saopštio je juče da su ukrajinske snage otvorile vatru na selo Klimovo, koja se graniči sa severom Ukrajine, nedaleko od grada Černihova.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je krstarica Moskva potonula u četvrtak dok su je po olujnom vremenu vraćali u luku nakon požara i eksplozije.

Ukrajina je preuzela odgovornost za potapanje ruske raketne krstarice "Moskva", i saopštila da je vodeći brod ruske Crnomorske flote iz sovjetske ere pogođen jednom od njenih projektila.

Kijevom od jutros odjekuju eksplozije, a prethodno su se čule sirene za vazdušnu opasnost.

  • Ruske pripreme za ofanzivnu operaciju se nastavljaju na istoku, obuku dodatnih jedinica i prikupljanje avijacijskih snaga, saopštile su ukrajinske oružane snage 
  • Nekoliko zemalja vraća diplomatsko osoblje u ukrajinsku prestonicu, uključujući Francusku i Italiju. SAD su rekle da će slediti njihov primer čim to bude bezbedno 
  • Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda nazvao je Ukrajinu „mesto zločina“ nakon posete opustošenom gradu Buči, a ukrajinski parlament usvojio je rezoluciju kojom se akcije Rusije proglašavaju „genocidom“
  • Ruski ratni brod Moskva je potonuo, navode ruske državne vesti koje se pozivaju na rusko ministarstvo odbrane. Pojavile su se oprečne tvrdnje: Ukrajina kaže da je pogodila brod projektilima, ali Rusija kaže da je izbio požar na brodu

Putin odgovorio EU

Rusija je proglasila 18 članova predstavništva Evropske unije u Moskvi personama non grata, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

(UKRAJINA UŽIVO) Preko 250.00 vojnika na putu za Donbas! Putin odgovorio EU (FOTO/VIDEO)

Foto: Kremlin.ru

 

Preko 250.000 ruskih vojnika na putu za Donbas

Pitanje je dana kada će početi presudna bitka za Donbas, koju i ruska i ukrajinska strana nazivaju bitkom veka i bitkom svih bitaka.

Sprečeno oslobađanje puka "Azov" u Mariupolju

Ukrajinskui konvoj borbene tehnike pokušao da se probije ka Azovstalju u Mariupolju. Proboj je sprečen saopštio je - dopisnik RIA Novosti pozivajući se na vojsku DNR.

(UKRAJINA UŽIVO) Preko 250.00 vojnika na putu za Donbas! Putin odgovorio EU (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock/Ilustracija: A.V.

 

Pretnje Finskoj i Švedskoj

Rusija je ponovno zapretila Finskoj i Švedskoj koje razmatraju pristupanje NATO-u, a zatim je zapretila i SAD "nepredvidivim posledicama" ako nastavi da šalje oružje Ukrajini.

Gradske borbe

 

 

"Biće uništeni"

Glavni cilj rata je "uništenje nacionalističkih bataljona u Ukrajini", rekao je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

(UKRAJINA UŽIVO) Preko 250.00 vojnika na putu za Donbas! Putin odgovorio EU (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Potonula ruska krstarica imala nuklearne bojeve glave?

Potonuće glavnog ruskog komandnog broda na Crnom moru, raketne krstarice "Moskva", glavna je tema vodećih medija u kojima su se, pored oprečnih informacija o uzrocima, sada pojavile i spekulacije o mogućnosti da su na njemu bile i nuklearne bojeve glave.

Tako "Dejli Mejl" prenosi upozorenja stručnjaka koji pozivaju na hitnu istragu o mogućnosti da je brod "Moskva", koji je potonuo juče nakon eksplozije na brodu, možda nosio nuklearne bojeve glave.

Rusija prvi put upotrebila bombardere dalekog dometa

Rusija je danas, prvi put od početka sukoba u Ukrajini, koristila bombardere dugog dometa za napad na opkoljeni lučki grad Mariupolj, saopštio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

Motuzjanik je izjavio da Rusija usmerava svoje snage na zauzimanje gradova Rubižne, Popasne i Marijupolja.

Moskva: NATO će Finsku i Švedsku isturiti u prve redove

Ako uđu u NATO, Finska i Švedska neće biti bezbednije nego što su sad, već će ih ta organizacija isturiti u prve redove, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Današnja mapa ratnih dejstava u Ukrajini

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je današnju mapu sukoba u Ukrajini.

 

 

Rusi gađali fabriku projektila u Kijevu

MO Rusije objavilo je snimak lansiranja raketa na, kako se navodi, fabriku municije stacionirano u prestonici Ukrajine.

 

 

Objavljene slike užasa rata iz Mariupolja

 

 

Zanimljiva putanja aviona nad Belgorodom

Nad Prohorovskim regionom u Belgorodu fotografisana je interesantna avionska putanja na nebu.

 

 

Podsećamo, radi se o području za koje Rusi tvrde da je napadnuto od strane OSU.

Moskva: U ukrajinskom napadu na Belgorod oštećeno 20 zgrada

Više od 20 zgrada i jedna škola oštećeno je danas u ukrajinskom granatiranju ruskog mesta Belgorod, saopštile su regionalne vlasti, prenela je agencija "Tass".

"Putin je imao nekoliko reči"

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je danas operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Upravo je održan operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije. Pored hitnih aktuelnih pitanja, razmatran je koncept ruske humanitarne politike", saopštio je Peskov.

"Predsednik je imao nekoliko reči na tu temu", naglasio je ruski zvaničnik.

Krivični postupci protiv 42 ukrajinska komandanta

 Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivične postupke protiv ukupno 42 komandanta ukrajinske vojske zbog genocida nad civilima u Donbasu, saopšteno je na sajtu resora.

- Identifikovano je još 15 komandanata Oružanih snaga Ukrajine koji se terete za genocid nad civilima u Donbasu. Ukupno 42 komandanta ukrajinskih bezbednosnih struktura poziva se na odgovornost zbog genocida - navodi se u saopštenju.

Oboren Ka-52 nad Harkovom

Prema ukrajinskim izvorima, ruski vojni helikopter Ka-52 oboren je prethodne noći nad Harkovom.

Fotografije navodno prikazuju ostatke letelice.

 

 

"Uskoro kraj operacije"

- Specijalna vojna operacija Ruske federacije završiće se prilično brzo, nećemo je posebno rastezati - rekao je ruski senator Andrej Klimov na brifingu za medije, piše "Izvestija".

Precizirao je da će operacija biti okončana čim Ukrajina postane bezbedna za Rusiju, odnosno čim ruski stručnjaci provere šta se dešava u biološkim laboratorijama i nuklearnim objektima u Ukrajini.

Generalštab ukrajinske vojske: Ukupni gubici Rusije od početka operacije u Ukrajini oko 20.000 ljudi

Navodi se da je Rusija u Ukrajini izgubila 756 tenkova, 1.976 oklopnih borbenih vozila i 366 artiljerijskih sistema, prenosi Ukrinform. Tvrdi se i da je vojska Ukrajine uništila 64 ruska sistema protivvazdušne odbrane, 163 aviona, 144 helikoptera i 135 bespilotnih letelica.

 

 

Zelenski pohvalio vojsku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinski narod treba da bude ponosan što je, kako je naveo, "preživeo 50 dana pod ruskim napadom" i doneo "najvažniju odluku - da se bori".

Zelenski je u video obraćanju rekao da Ukrajinci treba da budu ponosni što su "preživeli 50 dana pod ruskim napadom" kada im je Rusija, kako je naveo, "davala najviše pet", prenosi AP.

Ruski tenk deluje po "azovcima" u Mariupolju

Tenk gađa položaje bataljona Azov u ​​Mariupolju. Snimak je objavila ruska "Vojna hronika", a kako se navodi, vojno vozilo deluje zajedno sa snajperistom mornarice RF.

 

 

PVO cilja mete nad Belgorodom

Iznad Belgoroda je jutros delovao sistem protivvazdušne odbrane, javio je dopisnik "RIA Novosti". Tako su u 9:45 na nebu iznad grada bile vidljive dve protivvazdušne rakete.

Nadležni još nisu dali zvanična saopštenja o dejstvu. U protekla 24 sata došlo je do četiri granatiranja ruskih pograničnih teritorija od strane Ukrajine.

Poljska zabranjuje uvoz uglja iz Rusije

Poljski predsednik potpisao je zakon o zabrani uvoza uglja iz Rusije.

Vrhovna rada proglasila ruske akcije u Ukrajini geonocidom

Ukrajinski parlament Vrhovna rada usvojio je rezoluciju kojom se akcije ruskih snaga u zemlji proglašavaju "genocidom", saopšteno je iz ukrajinskog zakonodavnog tela.

Gen. Konašenkov: Likvidirano 30 poljskih plaćenika

Raketne snage Rusije su u naseljenom mestu Izjumsku u Harkoskoj oblasti prilikom napada likvidirale odred plaćenika poljske privatne vojne kompanije. Neutralisano je do 30 poljskih plaćenika, saopštio je Konašenkov.

Operativno taktička avijacija Rusije je u toku noći uništila 13 vojnih objekata Ukrajine, među kojima dva skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i 10 položaja sa vojskom i ukrajinskom vojnom tehnikom, stoji u zvaničnom izveštaju Vojske RF.

Analiza UNOSAT-a pokazuje razaranja u ukrajinskim gradovima

 

 

Britanci za danas izveštavaju o potopljenom ruskom ratnom brodu "Moskva"

 

 

"Ovaj incident znači da je nakon invazije na Ukrajinu Rusija priznala bitku za dva ključna vojno-morska objekta, od kojih je prvi postao ruski desantni brod klase "Aligator" "Saratov" 24 breza. u Crnom moru.

I Makron šalje pomoć Ukrajini

 

 

Pentagon pokazao oružje koje šalje Ukrajini; Pakuju se Džavelini

 

 

Članovi američkog Kongresa u Ukrajini

 

 

Ukrajina: Ruske snage pokušavaju da zauzmu Popasnu i Rubežnoe

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je danas da ruske snage na Donjeckom pravcu pokušavaju da zauzmu naselja Popasna u istočnoj Ukrajini.

Rezime štaba je da neprijatelj pokušava da zauzme Popasnu i Rubežnoe, ali da u tome ne uspeva.

Navodi se da ruske snage nastavljaju raketne i artiljerijske napade na civilnu infrastrukturu, prenosi Ukrajinska pravda.

Kadirov se javio snimkom iz Mariuopolja

 

 

Eksplozije u Kijevu, oglasile se sirene

Snažne eksplozije čule su se u Kijevu rano jutros, a sirene za vazdušnu opasnost oglašavale su se širom zemlje.

Nema neposrednih izveštaja o šteti nakon eksplozija prijavljenih u Kijevu, Hersonu na jugu Ukrajine, istočnom gradu Harkovu i Ivano-Frankovsku na zapadu zemlje, a ukrajinski mediji izvestili su o nestancima struje u pojedinim delovima Kijeva, prenosi Rojters.

Sirene koje upozoravaju na vazdušne napade oglasile su se u svim regionima Ukrajine nešto posle ponoći, i nastavile da se oglašavaju u istočnim regionima Luganska i Zaporožja, čak i nakon što su one u drugim delovima utihnule, javili su ukrajinski mediji.

Kako se navodi, eksplozije koje su se čule u regionu glavnog grada Ukrajine, najjače su od kako su se ruske trupe povukle iz tog područja ranije ovog meseca u pripremama za bitke na jugu i istoku.

Portparol Pentagona: Rusija ima dovoljno kapaciteta na moru

Portparol Pentagona Džon Kirbi smatra da će incident s ruskom krstaricom "Moskva" kratkoročno uticati na vojni potencijal Rusije na moru, uz konstataciju da Rusija "ima dovoljno kapaciteta na moru".

Kako je naveo, Rusija ima i imala je između 10 i 20 brodova koji su bili aktivni u Crnom i Azovskom moru od početka operacije u Ukrajini, te je "teško reći kakav će tačno biti efekat od onesposobljavanja ovog broda".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Pera

15.04.2022 08:11

Rusi, nesposobni ste da vodite iole ozbiljniji rat, brodovi vam tonu, tenkovi gomila starog metala, avijacija nesposobna, generali ginu,.....samo prazne price i cista nula od svetske sile....

Zoran

15.04.2022 13:48

@Pera - Ma da Ameri su bolji. Pukne petarda u gradu opsta bezanija. Pitajte ove iz Avganistana kako se bore Ameri.

Nato jeb

15.04.2022 22:31

@Pera - Pera iz sarajevo prepostavljam sad kada si se izblamiro osecas malo bolje

moca

15.04.2022 09:38

Ipak potonuo najveći Vojni brod (MAJKA) zvana Moskva! Bravooo! Tako će potonuti i cela Rusija, polako. Tražili su, gledaćemo...

Kiza

15.04.2022 12:54

@moca - Pa idi bori se na strani Ukrajine

Bata

15.04.2022 22:13

Napred braćo rusi, podavite ove naciste kao miševe.