HITAN SASTANAK U PENTAGONU Vašington se sprema na dugogodišnji rat u Ukrajini?
Foto: EPA/Foto: EPA

Potražnja za oružjem je porasla nakon što je ruska invazija 24. februara podstakla prenos oružja SAD i saveznika Ukrajini. Očekuje se da će na sastanku biti razmotreno snabdevanje, kao i planiranje dužeg rata, rekli su izvori Rojtersu pod uslovom da ostanu anonimni.

Kancelarija Pentagona za nabavku i održavanje, kupac oružja za Ministarstvo odbrane SAD, biće domaćin 90-minutnog sastanka, a očekivalo se da će prisustvovati zamenica sekretara za odbranu Ketlin Hiks, rekao je jedan od ljudi.

Pentagon je saopštio da su najkorisnije oružje manji sistemi kao što su protivtenkovske rakete Javelin i protivvazdušne rakete Stinger, koje Vašington i saveznici isporučuju Ukrajini skoro svakodnevno.

Intenzivna upotreba, kao i efektivnost na bojnom polju koju su pokazale ukrajinske snage, podstakli su interesovanje za obnavljanje zaliha ovog oružja.

Raitheon Technologies (RTKS.N) i Lockheed Martin Corp (LMT.N) zajedno proizvode Javelins, dok Raitheon proizvodi Stingers. Ostali vrhunski proizvođači oružja su Boeing Co (BA.N), Northrop Grumman (NOC.N), General Dinamics (GD.N) i L3Harris Technologies (LHKS.N).

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da je obezbedila više od 1,7 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od invazije, uključujući preko 5.000 koplja i više od 1.400 Stingera.

Najnovije vesti o Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Sumadinac

13.04.2022 21:17

Sta reci zar ovi glupi Evropljani ne shvataju sta je cilj Amerike Profit i obnova industrije naoruzanja boli njih za Ukrainom i EU . Posle oslabljene ekonomske EU Ameri ce je noustiti Ukraina ce biti rzorena . Ameri ce se povuci iz EU i ostaviti je Cihdistima koji ce je brzo pokoriti.