U Kijev stiglo oružje vredno 1,65 milijardi dolara
Foto: EPA/Foto: EPA

Pored toga, bez kontrole je razdeljeno više od 25.000 komada oružja, a pre početka specijalne vojne operacije nelegalno je u opticaju bilo preko pet miliona komada oružja, što znatno povećava rizike od terorizma kako u Evropi, tako i van nje.

Dolazak stranih plaćenika pogoršava situaciju

Situacija u Ukrajini se pogoršava sa dolaskom plaćenika iz Evrope i sa Bliskog istoka, ocenio je Siromolotov i dodao da se vrbovanjem plaćenika bave ukrajinske ambasade.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage vode borbe uz primenu terorističkih metoda, jer postavljaju artiljerijsko oružje u stambenim oblastima i onemogućavajući civilima da se evakuišu.

„Oni vode borbe uz primenu terorističkih metoda – raspoređuju tenkove, artiljeriju i višecevne bacače raketa u stambenim blokovima, blokiraju civile u gradovima i ne dozvoljavaju im da se evakuišu i pri tome ih koriste kao živi štit“, dodao je on.

O hemijskim provokacijama i nuklearnom materijalu

Siromolotov kaže i da u Moskvi ne isključuju scenario prema kojem bi nuklearni materijal mogao da bude dopremljen u Ukrajinu iz trećih država.
Takođe, nije isključeno ni da se ponove provokacije sa primenom hemijskih otrova.

Ruski diplomata kaže i da Ukrajina raspolaže ozbiljnom naučno-proizvodnom bazom za izradu raketa, kao i da za Kijev nije nesavladiv problem ni to da pokrene izgradnju postrojenja za obogaćivanje urana i preradu nuklearnog goriva.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading