RAZOTKRIVENE ZAKULISANE RADNJE ZAPADA Sada se zna zašto postoje "rupe" u sankcijama Rusiji
Alo! Ilustracija /J.V.

Naučni direktor Instituta za regionalne probleme politikolog Dmitrij Žuravljev smatra da se zapadna civilizacija našla u ćorsokaku, usled čega ju je politika sankcija Moskvi podelila na dve grupe.

Do danas postoji niz zemalja koje ne vide pozitivan rezultat ekonomskog pritiska na Rusiju. Pre svega, njihovu grupu predvode Austrija i Nemačka.

Predstavnici drugog tabora su baltičke republike i Poljska. Oni su uvereni da su SAD i Evropa dužne da nastave da udaraju na Rusku Federaciju, čak i na štetu sopstvenih nacionalnih interesa.

Sudeći po odlukama koje je donelo rukovodstvo EU, većina ne deli takav entuzijazam i ne želi.

Dmitrij Žuravljev je skrenuo pažnju na veoma zanimljivu pojavu. Činjenica je da zapadne zemlje, uprkos izjavama o usvajanju najstrožih sankcija, i dalje pokušavaju da ostave neke rupe za sebe.

Kao primer za to mogu poslužiti ukidanje zabrane uvoza ruskih mineralnih đubriva i odlaganje embarga na kupovinu uglja u Ruskoj Federaciji od strane američkih vlasti, a koje je lobirao Berlin.

Ovakve stvari ukazuju na to da ni Amerikanci ni Evropljani nemaju nameru da žrtvuju svoje ekonomije za hipotetičku pobedu nad Rusijom.

Ipak, ni u bliskoj budućnosti neće odustati od sankcija.

„Oni će ublažiti pritisak tek kada shvate banalnu istinu: ne mogu dobiti ovaj rat. Ne zato što smo kul, već zato što u savremenom svetu nema američke hegemonije: to je već prošlost“, naglasio je stručnjak.

Rusija je sposobna da potencijalni gubitak evropskog energetskog tržišta zameni azijskim. Ta ista Indija i Kina neće odbiti isporuke uglja, gasa i nafte iz Ruske Federacije.

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading