PUTIN STRPAO U ZATVOR ŠEFA SVIH RUSKIH ŠPIJUNA Optužbe na račun šefa pete uprave FSB su ozbiljne!
Tanjug/Ap

To je na svom Tviteru objavio ruski istraživački novinar Andrej Soldatov, a preneo je nezavisni ruski portal Meduza.

Andrej Soldatov kaže da bivšeg visokog zvaničnika Putinove tajne službe, a podseća se da je Putin krajem 90-ih, pre nego što je određen za Jeljcinovog naslednika, bio šef FSB-a, naslednika KGB-a, tamo drže pod drugim imenom te da istragu protiv njega vodi Glavno vojno istražno odelenje Istražnog komiteta Rusije.

Sumnjiči se da bion mogao da bude „američka krtica“, odnosno saradnik CIA-e koji je Amerikancima dojavljivao ruske vojne i obaveštajne planove za napad na Ukrajinu.

Naime, 5. uprava FSB-a zadužena je za špijunsku i doušničku mrežu i kontrolu nad zemljama bivšeg SSSR-a, pogotovo Ukrajinu. Upravo su 5. uprava i Beseda radili obaveštajnu pripremu za intervenciju u Ukrajini.

Kada se plan o brzom vojnom uspehu izjalovio, Putin je krenuo u obračun u obaveštajnoj zajednici i vojnom vrhu pa se čak spekuliše da bi kao žrtva čistke mogao pasti i ministar obrane Sergej Šojgu, koji se tek povremeno, gotovo marginalno, pojavljuje u javnosti, a po Moskvi se šire glasine da Putin upravo njega okrivljuje za neuspeh planiranog „blic kriga“ u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Prvi je u toj hajci za krivcima pao Sergej Beseda, koji je, podseća se, još 11. marta smenjen i stavljen u kućni pritvor, da bi tek sada, nakon mesec dana, bio prebačen u istražni zatvor.

Kad je Beseda stavljen u kućni pritvor, Andrej Soldatov je naveo kako je to učinjeno u prvom redu zbog loših informacija o političko-sigurnosnoj situaciji u Ukrajini na osnovi kojih su rađeni planovi za napad, ali se spominjala i pronevera višemilionskih sredstava koja su bila namenjena za rusku obaveštajnu mrežu u Ukrajini.

Pitanje je da li je sada Putinu lakše da optuži Besedu za špijunažu u korist CIA-e nego za loše obavljen obaveštajni posao zbog čega mu je vojna operacija u Ukrajini zapela?!

S Besedom je uhapšen i njegov zamenik Anatolij Boljuha, o čijoj se sudbini nakon toga malo zna. Ako se to pokaže tačnim, bio bi to velik udarac za Vladimira Putina, ali i reputaciju njegove tajne službe, jer je Beseda ulazio u red bliskih Putinovih saradnika, pa i prijatelja, kog je on i doveo u Moskvu iz Sankt Peterburga te ga postavio za šefa vrlo važne 5. uprave.

Sergej Beseda je inače vrlo blizak i s najbližim Putinovim prijateljima, braćom Rotenberg i bankarom Konstantinom Gološčapovom, kog tamošnji mediji nazivaju „Putinovim maserom“.

O tome da je Beseda bio u samom vrhu, govori i to što je imao kuću u povlašćenom podmoskovskom naselju Akulinino, a prve komšije su mu bili sve ljudi iz prvog Putinovog kruga, Arkadij Rotenberg, obaveštajac i šef ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin te bivši KGB-ovac general-pukovnik Vladimir Čemezov, šef državne kompanije Rostehnika i visoki dužnosnik vladajuće prokremaljske stranke Ujedinjena Rusija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading