REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovaraće danas u Kijevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, najavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

Portparol EU rekao je u utorak da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj takođe otputovati u Kijev ove nedelje, podseća "Rojters".

Evropska komisija nove je sankcije predložila u utorak, a u četvrtak su sve članice EU odobrile predlog. Visoki zvaničnici EU rekli su da bi, u slučaju da Rusija nastavi s invazijom na Ukrajinu, mogla da usledi i potpuna zabrana uvoza svih fosilnih goriva iz Rusije.

U kratkim crtama:

  • Ursula fon der Lajen iz Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uskoro će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim 
  • Ruske snage su „potpuno povučene“ sa severa Ukrajine, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane 
  • Zelenski upozorava da će situacija u Borođanci biti strašnija od onoga što je svet video u Buči 
  • Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, navodeći zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini 
  • Rusija je odgovorila rekavši da je taj potez nezakonit i politički motivisan. Kongres Sjedinjenih Država izglasao je zabranu uvoza ruske nafte i suspendovanje trgovinskog statusa Rusije kao „najpovlašćenije nacije“

Ukrajinski zvaničnici: Ruske trupe napustile Sumi

Generalštab Ukrajine saopštio je da su ruske snage završile povlačenje iz severne ukrajinske oblasti Sumi, dok nastavljaju sa gomilanjem snaga na istoku zemlje, javlja CNN.

„Ruski okupatori su u potpunosti povukli svoje trupe iz oblasti Sumi u Rusku Federaciju“, navodi se u saopštenju Generalštaba na Fejsbuku.

Bajden optužio Rusiju za "stravično zverstvo"

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Rusiju da je izvela "stravično zverstvo" u Ukrajini posle raketnog napada na železničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

EPA

 


Bajden je na Tviteru naveo da je ruska vojska gađala civile koji su pokušali da se evakuišu i odu na sigurno.

Rusko ministarstvo saopštilo ne baš kratak spisak

Rusija je rešila da zabrani rad mnogim organizacijama sa Zapada.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Ruski odgovor Crnoj Gori

Moskva će adekvatno odgovoriti na nove sankcije koje joj je uvela Crna Gora, izjavio je ruski ambasador u Podgorici Vladislav Maslenjikov.

Nove sankcije Evropske Unije promašaj

- Rusija će preusmeriti isporuke uglja na alternativna tržišta pošto Evropska unija odbija da primi isporuke - rekao je danas novinarima portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov.

Medvedev upozorava

Potpredsednik ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev izjavio je danas da antiruske sankcije mogu da se okarakterišu kao čin agresije i da će izazvati urušavanje svih međunarodnih institucija.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Britanija šalje oklopna vozila Mastif u Ukrajinu

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas najavio je da bi ta zemlja trebalo da pošalje oklopna vozila u Ukrajinu. "Imamo oklopna vozila, poput mastifa, tako da možemo da pošaljemo, jer Ukrajina zaslužuje takvu podršku", rekao je on. Mastif je britanska verzija američkog Cougar 6k6 oklopnog patrolnog vozila sa šest točkova i može da se koristi za ispaljivanje uz mitraljeza. Mastif razvija maksimalnu brzinu od 90 km/h, opremljen Bovman radio stanicama i elektronskom protivvazdušnom opremom, kao i dodatnim oklopom.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Moskva tvrdi da je locirala odakle je izveden napad na Kramatorsk

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad na Kramatorsk raketom Točka-U izveo ukrajinski raketni bataljon iz rejona naselja Dobropolje, 45 kilometara jugozapadno od grada.

Moskva tvrdi da je reč o provokaciji kijevskih vlasti, kako bi se Rusija optužila za napad na civilno stanovništvo.

Ministarstvo odbrane navodi i da su fotografije lansera Točka-U koje kruže internetom zapravo fotografije lansera koji su učestvovali u rusko-beloruskoj vežbi "Saveznička odlučnost-2022" u februaru.

Zelenski: "Molotov" za Rusiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se finskom parlamentu. On je tom prilikom rekao da je protiv Rusije potreban sankcioni „Molotovljev koktel”.

„Potrebno nam je oružje koje poseduju vaši partneri u Evropskoj uniji i stvarno su nam potrebne snažne sankcije protiv Rusije i takav sankcioni koktel koji će biti upamćen kao ‘Molotovljev koktel’”, naveo je Zelenski.

Lete projektili nad Šahterskom

 

 

"MI6 stoji iza dešavanja u Buči?"

Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije okarakterisala je dešavanja u Buči ciničnom provokativnom akcijom.

U odgovoru šefu MI6 na optužbe da je Rusija odgovorna za navodne zločine nad ukrajinskim civilima predstavnik SVR je sugerisao da možda šef britanske obaveštajne službe Ričard Mur stoji iza čitave organizacije događaja u Buči.

Stižu oprečne informacije o žrtvama napada na železničku stanicu

Iz Ukrajine stižu kontradiktorne informacije o broju stradalih u raketnom napadu na železničku stanicu u Kramatorsku.

Agencija Frans pres prenela je da je u raketiranju poginulo najmanje 39 osoba, uključujući četvoro dece.

Potom se javio gradonalečnik Kramatorska koji tvrdi da je u napadu ubijeno 40 civila, od čega desetoro dece.

Sada se oglasio guverner Donjecka Pavlo Kirilenko koji tvrdi da je broj žrtava porastao na 50 i da je među njima petoro dece.

Kirilenko je naveo da je 38 osoba stradalo na licu mesta a još 12 u bolnici.

Uništen ruski oklopnjak

Kopnene snage ukrajinske vojske podelile su novi video o tome kako je njihova 30. pešadijska brigada uništila rusko oklopno vozilo.

 

 

Srušio se MiG-31 u Rusiji

Avion lovac-presretač MiG-31 srušio se u Lenjingradskoj oblasti u Rusiji. Prema poslednjim informacijama, posada je uspela da se katapultira.

Avion se srušio na pustom mestu, tako da na zemlji ništa nije uništeno. Prema preliminarnim informacijama, uzrok pada mogao bi biti tehnički kvar.

Poljski ambasador pozvan u MSP Rusije

Poljski ambasador pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon odluke Poljske da protera 45 ruskih diplomata.

Posledice granatiranja Harkova

Šteta u gradu Derhači u oblasti Harkov nastala nakon granatiranja ruske vojske u poslednja 24 sata.

 

 

Peskov: Rusija će preusmeriti ugalj na alternativna tržišta

Rusija će preusmeriti isporuke uglja na alternativna tržišta pošto Evropska unija odbija da primi isporuke, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Pošiljke uglja biće preusmerene na alternativna tržišta, pošto Evropa odbija njegovu potrošnju", rekao je Peskov, a prenosi "TASS".

EU zaplenila 30 milijardi evra ruske i beloruske imovine

Radna grupa Evropske komisije sa praćenje primene sankcija protiv Rusije i Belorusije saopštila je da su zemlje članice do sada prijavile da su na svojoj teritoriji zamrzle imovinu u vrednosti od 29,5 milijardi evra i blokirale oko 196 milijardi evra transakcija.

U zamrznutu imovinu se ubrajaju nekretnine, jahte, helikopteri kao i umetnička dela u vrednosti od skoro 6,7 milijardi evra, navode u Komsiji.

U Briselu dodaju da je Radna grupa za zamravanje i oduzimanje zatražila izveštaje od svih zemalja čalnica o imovini koja je do sada zamrznuta u njihovim jurisdikcijama, a da je više od polovine članica prijavilo rezultate dok su preostale u procesu skupljanja informacija.

Premijer Slovačke: Poslali smo S-300 u Ukrajinu

 

 

Plenković: Vlada Hrvatske osuđuje poslednje zločine u Ukrajini

Hrvatska vlada premijera Andreja Plenkovića osudila je na današnjoj sednici "poslednje zločine u Ukrajini".

"U ime cele vlade osuđujem strašan zločin u Krematorsku u Ukrajini gde je ubijeno mnogo civila što je još jedan dokaz brutalnosti ruske agresije", rekao je Plenković.

Finska ulazi u NATO?

Finsku samo nekoliko nedelja deli od podnošenja zahteva za ulazak u NATO uprkos upozorenjima Rusije da će to značiti "uništenje njihove zemlje“.

Crna Gora usvojila sankcije Rusiji

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila je na današnjoj sednici paket restriktivnih mera prema Rusiji, saopštio je potpredsednik i mandatar Dritan Abazović.

Velika Britanija sankcionisala Putinove ćerke

Britanija je dodala ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina na svoju listu sankcija, sledeći potez SAD.

VELEOBRT: Ukrajinska vojska odgovorna za napad na stanicu u Krematorsku

Za napad na stanicu u Kremtorsku odgovorna je ukrajinska vojska, tvrdi se iz štaba teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike, prenosi "Izvestija".

Specnac izvojevao pobedu u Harkovu

Specijalne snage Ruske garde otkrile su i uništile ukrajinsku artiljeriju u Harkovskoj oblasti.

Jezive scene u Buči

Svet je i dalje u šoku nakon informacije o maskru u Buči, u predgrađu Kijeva. Dok ukrajinska strana i zapadne zemlje nedvosmisleno optužuju Rusiju za ratni zločin, ruska strana tvrdi da se radi o provokaciji i lažnim optužbama.

U međuvremenu, mrtve u Buči je teško i prebrojati:

Kramatorsk trenutno

Više od 30 ljudi je ubijeno, a više od 100 ranjeno u raketnom napadu na stanicu u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, saopštile su danas Ukrajinske železnice.

Stanica je korišćena da se evakuišu civili iz oblasti koje su na udaru bombi ruskih snaga, preneo je "Rojters".

 

 

Putin se oprostio od Žirinovskog na svečanosti u Dvorani kolona

 

 

Rusija uništila centar za obuku plaćenika kod Odese

Rusija tvrdi da su uništili centar za obuku stranih plaćenika u Ukrajini, severno od Odese, prenosi agencija "TASS".

Ukrajinski zvaničnici naveli su ranije da ruski brodovi granatiraju Odesu i da je nastala šteta na infrastrukturi.

 

 

Odesa je strateški ključan grad. Njegovo zauzimanje bi Rusima omogućilo da teritorijalno povežu separatističke regije i Krim, a Ukrajina bi ostala bez izlaza na Crno more. Posledice bi se osjetile globalno s obzirom na to da je Odesa izvozna luka kroz koju prolazi značajan deo ukrajinskog izvoza pšenice.

Zelenski udario na Angelu Merkel

Zelenski je rekao da bivšu nemačku kancelarku poziva u Buču kako bi videla "kuda je odvela politika ustupaka Rusiji u poslednjih 14 godina".

Belorusija objavila spisak "neprijateljskih zemalja"

Vlada Belorusije odobrila je spisak, kako je navedeno, neprijateljskih zemalja, a rezolucija Saveta ministara o tome objavljena je danas na Nacionalnom pravnom internet portalu, javlja agencija Interfaks.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Na listi je, osim zemalja članica EU, još 12 država - SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada, Norveška, Novi Zeland, Albanija, Island, Severna Makedonija, Lihtenštajn, Crna Gora i Švajcarska.

Fon der Lajen i Borelj stigli u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žosep Borelj stigli su rano jutros u glavni grad Ukrajine Kijev.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

EPA/Olivier Matthys

 


Fon der Lajen i Borelj u Kijev krenuli su noćas vozom iz Pšemisla, u Poljskoj, oko 13 kilometara od granice sa Ukrajinom.

 

 


Planirano je da se Fon der Lajen u Kijevu sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

 

 

Francuska garant za Ukrajinu


Emanuel Makron je u intervjuu za Le Parisien potvrdio da je Francuska spremna da postane bezbednosni garant za Ukrajinu. Pored toga, Makron je napomenuo da će uspostaviti komunikaciju sa Putinom kako bi zadržao status Francuske kao „učesnika u pregovorima”.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA

 

 

Kadirov "Azovu" predviđa "holivudski", ali ne srećan kraj

Lider Čečenije Ramzan Kadirov predviđa "holivudski", ali ne srećan kraj za pripadnike militantog ukrajinskog odreda "Azov", u fabrici Azovstal u Mariupolju.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 


Kadirov je na Telegramu napisao da tu fabriku pripadnici "Azova" koriste kao štab i da su to preduzeće pretvorili u pravu tvrđavu sa bunkerom.

"Za zlo nema srećnog kraja", napisao je Kadirov, prenosi RIA Novosti.

EU odobrila novi, peti paket sankcija protiv Rusije

Svih 27 članica Evropske unije su sinoć odobrile nove sankcije protiv Rusije koje uključuju embargo na uvoz ruskog uglja, drvene građe i votke. Sankcije obuhvataju i zamrzavanje sredstava nekoliko ruskih banaka, produženje zabrane izvoza oružja i druge vrste izvoza u vrednosti od oko deset milijardi evra, prenose agencije. Evropska komisija je nove sankcije predložila u utorak nakon događaja u kijevskom predgrađu Buča.

REZIME 44. DANA Ukrajinci tvrde: Ruske trupe napustile Sumi! Bajden optužio Rusiju za zverstvo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/kremlin.ru

 

 

Oproštaj od Vladimira Žirinovskog počeo je u Moskvi

 

 

SAD poslale Ukrajini nekoliko stotina dronova kamikaza

SAD su Ukrajini isporučile više od 12.000 antioklopnih sistema, 1.400 protivavionskih sistema i nekoliko stotina dronova kamikaza, saopštila je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Novi podaci administracije objavljeni su nakon što je SAD odobrila u utorak novu isporuku oružja Ukrajini vrednu 100 miliona dolara, pa je ukupna pomoć Vašingtona sada dostigla 1,7 milijardi dolara, od početka ruskog napada na Ukrajinu, preneo je CNN.

Raketni udar u regionu Odese

Ruske trupe izvele su tokom noću raketni udar koji je oštetio infrastrukturu u regionu Odese, saopštilo je na Telegramu Gradsko veće Odese, prenosi Ukrinform.

Američki Senat zabranio je uvoz ruske nafte

Odgovarajući zakon o zabrani uvoza bilo kakvih energenata iz Rusije jednoglasno je podržao Gornji dom Kongresa SAD.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Sara

08.04.2022 10:30

Evropa je zrtveno Jagnje Amerike,igra se sa glupom igrackom

EVROPA

08.04.2022 11:53

Evo gospodo iz Evrope docekali ste da vas i vase cenjene ljude javno napad zabavljac, americki spijun, a vi mu pomazete. Zao mi je sto ovo moram da kazem,ali Buducnos Evrope ne postoji jer mnogi bezvredni ljudi vode neke vazne zemlje u Evropi.

Mara

08.04.2022 22:12

@Rek - Pa šta čekaš gadjaj pametan si jako