VEROLOMNA TURSKA, MALO UZ PUTINA, A MALO MU OKREĆE LEĐA?! Dve NATO sile se pomirile, spremaju nešto OPASNO!
EPA

On je rekao da SAD razmatraju koje novo oružje mogu da pošalju Ukrajini, preneo je Rojters.

Blinken je kazao da SAD održavaju i jačaju pritisak na Rusiju, upozorivši da postoje verodostojniji izveštaji o mučenju, silovanjima i ubistvima koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

Obraćajući se novinarima u sedištu NATO posle sastanka ministara inostranih poslova, Blinken je naveo da postoji sve veća koalicija zemalja sa Ukrajinom i protiv Rusije.

"Mi održavamo i pojačavamo pritisak na Kremlj i njegove susede", istakao je Blinken.

VEROLOMNA TURSKA, MALO UZ PUTINA, A MALO MU OKREĆE LEĐA?! Dve NATO sile se pomirile, spremaju nešto OPASNO!

EPA

 

On je rekao da Rusija mora da odluči da li želi da se uključi u smislenu diplomatiju sa Ukrajinom.

Blinken je naveo da prijavljena ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča nisu glavni faktor u mirovnim pregovorima, ali da je računica ruskog predsednika Vladimira Putina ključna.

Blinken pozvao Čavušoglua na razgovore

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da ga je njegov američki kolega Entoni Blinken pozvao na razgovore 18. maja, na kojima će dve članice NATO prvi put u poslednje tri godine pokušati da poboljšaju odnose.

Ankara i Vašington su imali nekoliko nesuglasica, uključujući onu zbog turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, što je izazvalo sankcije SAD i uklanjanje Ankare iz aranžmana u vezi sa borbenim avionima F-35, a u kojem je Turska bila kupac i proizvođač, prenosi Rojters.

Ankara je tada ove poteze SAD ocenila kao nepravedne, obrazloživši da nije mogla da nabavi raketnu odbranu od saveznika u NATO pod zadovoljavajućim uslovima.

Ipak, vlade ovih dveju država su ove nedelje pokrenule zajedničku inicijativu za rešavanje tog problema i jačanje saradnje koja uključujuje i zahtev Turske da kupi 40 aviona F-16 i skoro 80 kompleta opreme za modernizaciju svoje postojeće flote, navodi Rojters.

VEROLOMNA TURSKA, MALO UZ PUTINA, A MALO MU OKREĆE LEĐA?! Dve NATO sile se pomirile, spremaju nešto OPASNO!

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

 

Govoreći u Briselu posle sastanka zemalja članica NATO Čavušoglu je rekao da pregovori o avionima F-16 napreduju dobro i pozdravio je ocenu američke administracije da će taj aranžman služiti interesima SAD i NATO.

Turska je poboljšala odnose sa zapadnim saveznicima otkako je počeo sukob u Ukrajini, a budući da ima pomorske granice i dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom značajni su njeni napori da posreduje u dijalogu između sukobljenih strana, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading