AMERIČKI GENERAL OTKRIO Postoji rešenje za Ukrajinu - ali ga NE BIH savetovao!
Foto: Twitter/printscreen

Predsedavajući komiteta načelnika štabova Sjedinjenih Američkih Država, general Mark Mili je početkom februara predvideo da bi ruska vojska mogla da "zauzme Kijev za samo 72 sata“, što je ipak bila pogrešna pretpostavka, koja nije bila ni blizu aktuelnom višemesečnom sukobu.

Mili je pre početka ruske invazije na Ukrajinu izneo predviđanje da će Ukrajina verovatno izgubiti 15.000 vojnika, a Rusija oko 4.000 pripadnika svojih snaga. Mili je u utorak pred američkim Kongresom izneo još jedno predviđanje, ovog puta rekavši da bi rat u Ukrajini mogao da traje "godinama".

"Još je rano predvideti, ali mislim da je ovo veoma dugotrajan sukob, i mislim da će trajati godinama. Ne znam za deceniju, ali barem godine sigurno“.

Članovi Kongresa su vršili pritisak na Milija o tome šta su SAD mogle da učine da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu.

"Iskreno, osim angažovanja američkih snaga u samoj Ukrajini, nisam siguran da bi nešto moglo da odvrati Putina od rata. Ovo je bio njegov dugoročni cilj koji seže godinama unazad. Mislim da bi ideja odvraćanja Putina od invazije na Ukrajinu zahtevala upotrebu američkih vojnih snaga i rizikovala bi oružani sukob sa Rusijom, što ne bih savetovao", rekao je general, prenosi "Fox news".

Slično predviđanje izneo je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg:

"Moramo da budemo realni. Rat može da traje dugo, nekoliko meseci ili čak godinama. Zbog toga moramo da budemo spremni na dug put, kako u pogledu podrške Ukrajini, tako i u zadržavanju sankcija i jačanju naše odbrane“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu uoči početka sastanka šefova diplomatija zemalja članica Alijanse.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading