Orban: Platićemo u rubljama
Foto: Kremlin.ru

Mađarska ne bi imala problem da plati u rubljama ruski gas i to će učiniti ako Rusija to bude tražila, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je na konferenciji za novinare rekao da je ranije danas imao dugačak razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da je od njega zatražio da odredi prekid vatre u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

“Predložio sam predsedniku Putinu da odmah objavi prekid vatre,” kazao je mađarski premijer.

On je dodao da je pozvao Putina na mirovne pregovore u Mađarskoj, na kojima bi učestvovali predsednici Ukrajine i Francuske Volodimir Zelenski i Emanuel Makron, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Orban je rekao da je Putinov odgovor bio "pozitivan", ali da je dodao da bi imao neke uslove za takav razgovor.

“Odgovor je bio pozitivan, ali je ruski predsednik rekao da ima uslove. Ne mogu da pregovaram da ispunim te uslove, trebalo bi da se on i ukrajinski predsednik usaglase oko toga”, kazao je Orban.

Mađarski lider je ponovo osudio ruski napad na susednu Ukrajinu, rekavši da predstavlja “agresiju“.

“Ovo je rat koji su Rusi započeli, oni su napali Ukrajinu i to je agresija, to je zajednički stav Evropske unije i Mađarska deli taj stav,” kazao je on.

Govoreći o savezu sa Poljskom, Orban je kazao da Mađarska mora da ojača savez sa Poljskom jer je to strateški potez unutar Evropske unije.

Odgovarajući na pitanje o disciplinskom postupku koji je Evropska komisija pokrenula juče, rekao je da će Mađarska prvo sačekati da vidi pismo EU, ali da “neće podleći pritiscima koji se tiču proširenja sankcija Rusiji na isporuke nafte i gasa".

"To bi bila crvena linija za Mađarsku", poručio je.

Najnovije vesti iz minuta u minut pročitajte u našem blogu Ukrajina uživo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading