LAVROV ZAGRMEO Ovo je sabotaža, Zapad provocira!
EPA

Rusija veruje da Zapad omogućava "histeriju" oko navodnih masovnih ubistava u ukrajinskom gradu Buči kako bi poremetio mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, izjavio je Lavrov.

On je dodao da su navodni događaji u gradu, koje je nazvao "provokacijom", uvedeni upravo u trenutku kada je postignut napredak na mirovnim pregovorima u Istanbulu.

"Skloni smo da mislimo da razlog leži u želji da se pronađe razlog da se poremete pregovori koji su u toku. I to tačno u trenutku kada je, kako kažu, svetlost, makar i ne baš jaka, ali ipak, počela da sviće".

"Ukrajinska strana je 29. marta prvi put u celom periodu kontakata naših delegacija predložila pisanu viziju kako bi ugovor mogao da izgleda u pogledu statusa Ukrajine i bezbednosnih garancija", rekao je ministar.

Prema rečima Lavrova, Kijev je u toku pregovora sa Rusijom "prvi put stavio na papir" svoju spremnost da se proglasi neutralnim, nesvrstanim ni u jednom bloku i nenuklearnim. Štaviše, insistirao je on, Ukrajinci su formalizovali odbijanje da razmeste oružje stranih država na svojoj teritoriji, ili da tamo izvode vežbe uz učešće strane vojske bez saglasnosti svih država garanta budućeg sporazuma, uključujući Rusiju.

Bezbednosne garancije predviđene sporazumom, navodi Lavrov, u potpunosti bi isključile širenje NATO-a na istok i osigurale „nedeljivu bezbednost na evropskom kontinentu“. Pored toga, dodao je ministar, i sama ukrajinska strana je u nacrtu glavnih odredbi zapisala da bezbednosne garancije neće važiti za Krim i Donbas, što je Lavrov nazvao „napredtom“.

"Još jednom želimo da apelujemo na one koji predvode akcije Kijeva, a znamo ko su oni, da ipak shvate svoju odgovornost za bezbednost u Evropi. Rusija je spremna za ovaj razgovor, ali da bismo imali stvaran napredak, a ne privid napretka, insistiramo da se Kijevu pošalje nedvosmislen signal da se ne bavi sabotažama, inače rizikujemo da ponovimo sudbinu Minskih sporazuma i na to nikada nećemo pristati", rekao je ministar.

LAVROV ZAGRMEO Ovo je sabotaža, Zapad provocira!

EPA

 

Posle povlačenja ruskih trupa iz Buče, u gradu severno od Kijeva otkriveni su ubijeni civili. Ukrajina krivi ruske snage, koje su donedavno bile u toj oblasti, ali Moskva to odbacuje. Dok su zapadni političari stali na stranu Ukrajine po tom pitanju, Kina je navela da je neophodna istraga.

Ukrajina je signalizirala da je i dalje zainteresovana za diplomatsko rešenje razlika sa Rusijom. Prema rečima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, mirovni sporazum između Kijeva i Moskve je moguć.

"Da, jer Ukrajina mora naći mir. Mi smo u Evropi 21. veka. Nastavićemo sa našim diplomatskim i vojnim naporima", rekao je on tokom posete Buči u ponedeljak.

Ranije, 29. marta, u Istanbulu je održana još jedna runda pregovora Moskve i Kijeva. Pre toga, predstavnici dveju zemalja održali su tri sastanka licem u lice u Belorusiji. Pregovori su počeli 28. februara u Gomeljskoj oblasti. Zatim su nastavljeni 3. i 7. marta u Beloveškoj Pušči. Odatle su razgovori nastavljeni putem video linka.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading