PUTIN IZBIO EVROPI I AMERICI JAK ADUT IZ RUKU Ovim potezom je osigurao rusku nadmoć
Foto: Printscreen/Youtube

Rukovodstvo Ruske Federacije je Zapadu oduzelo jak adut odlučivši da gas menja za rublje.

Rusija od 1. aprila izvozi plavo gorivo u takozvane neprijateljske zemlje isključivo za rublje. Za same potrošače, zapravo, šema plaćanja nije pretrpela globalne promene.

Oni i dalje prenose dolare i evre u Rusku Federaciju, koji se direktno na teritoriji zemlje pretvaraju u rusku nacionalnu valutu. Ipak, nova pravila o poravnanju onemogućavaju da SAD i EU utiču na prihode Moskve.

Ekonomista Mihail Hazin prokomentarisao je novi pristup na radiju „Moskva govori“. On je umirio sve one koji su zabrinuti za sigurnost prihoda od prodaje energenata.

Prema njegovim rečima, ranije je Rusija bila zaista ranjiva, jer su Evropljani mogli da zamrznu sredstva koja su dolazila na račune Gasproma. Istovremeno se verovalo da su svoje obaveze ispunili. Sada je situacija potpuno drugačija.

„Oni nam prenose evre, onda neko vreme vršimo konverziju i tek nakon što se rublje uplate na poseban račun, smatra se da su obaveze ispunjene i moramo da isporučimo gas“, objasnio je Hazin.

U roku od nekoliko dana koliko se vrši konverzija, Rusija može da povuče valutu dobijenu iz EU u inostranstvo. Na primer, to mogu biti Indija i Kina.

Kada dođe na račune lokalnih banaka, ruski novac više ne može da se zapleni, naglasio je ekonomista.

U slučaju da Evropljani pokušaju da zamrznu plaćanje do uplate sredstava na računu u rubljama, obaveze će se smatrati neispunjenim.

To će, zauzvrat, dovesti do toga da će Gaspromovi partneri u Evropskoj uniji ostati bez energetskih resursa. Nova pravila i vreme sada idu na ruku Moskvi.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pogledati OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading