Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

Zvanični Peking je od samog početka odbijao da podrži Zapad u sukobu sa Rusijom.

Neuvođenjem sankcija protiv Ruske Federacije, sama Kina je postala predmet kritike Vašingtona. Međutim, ova okolnost joj nije nimalo zasmetala. Štaviše, u pozadini događaja koji se odvijaju danas, NR Kina je počela da širi trgovinsku i ekonomsku saradnju sa Moskvom.

Novinari Baijiahao izveštavaju da je Peking Rusiji dao četiri velikodušna poklona, jasno stavljajući do znanja da ne namerava da izgubi važnog saveznika da bi zadovoljila Sjedinjene Države.

Prvo što su posmatrači primetili bila je dozvola za izvoz apsolutno sve pšenice u Kinu.

Ranije je Kina kupovala samo one poljoprivredne proizvode koji su gajeni u Amurskoj, Kurganskoj, Omskoj, Novosibirskoj i Čeljabinskoj oblasti, kao i u Altajskom i Krasnojarskom regionu. Sada Moskva može da prodaje žitarice iz drugih regiona zemlje.

Ovaj manevar Kine biće veoma težak udarac za Zapad koji se snabdeva pšenicom iz Rusije. Rusija je je najveći proizvođač pšenice na svetu.

U Evropi je primetan problem snabdevanja brašnom i hlebom a sve u sklopu ekonomskog rata sa Rusijom.

Drugim poklonom autori članka nazivaju prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima. Takav potez bi značajno ojačao poziciju rublje i juana prema dolaru i evru.

Tako, suočena sa neviđenim sankcionim pritiskom Zapada, Rusija minimizira pretnju „finansijske nuklearne bombe“.

U sklopu ove tematike treba podsetiti da je Rusija 28. marta vezala kurs rublje za zlato i tako započela proces stvaranja zlatne rublje koji može uništiti renome dolara.

Treći je povećanje kineskog uvoza ruskog prirodnog gasa. Peking, koji se pokazao kao pouzdan partner, neće krenuti putem Amerikanaca i Evropljana, koji su zamrznuli međunarodne rezerve Rusije.

S tim u vezi, Moskva dobija priliku da značajno poboljša svoju finansijsku poziciju kroz trgovinu energentima.

I ovde treba podsetiti da ukoliko Rusija sav gas preusmeri u Kinu i ostavi Evropu bez istog to će biti totalna katastrofa za Evropu jer zamene za ruski gas nema i neće ga biti dugi niz godina. Evropa ovaj zaokret neće preživeti.

Četvrti poklon je potpisivanje sporazuma o razvoju tranzitnog saobraćaja. Ona će, prema rečima kineskih novinara, poslužiti kao osnova za povećanje trgovine, zaključuju analitičari kineskog medija Baijiahao.

Iz svega navedenog jasno je vidljivo da u sukobu sa Zapadom Rusija ima pouzdanu podršku Kine, što potvrđuje predviđanje da Zapad u u ovoj konfrontaciji ne može izaći kao pobednik.

Prevelik je to zalogaj za Zapad, a naročito za Evropsku Uniju u sukobu sa najvećom nuklearnom i vojnom silom na planeti Rusijom koju podržava Kina sa najjačom ekonomijom na svetu.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pogledati OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Teodora

06.04.2022 09:22

Zaista smatram da je ovaj savez jedini Zdrav savez i da će samo sa ovom dvojicom ljudi na čelu naša planeta početi da ide u pravom smeru. -Da si i ti desi!