"POKUŠAVAJU DA OKRIVE RUSIJU ZA SOPSTVENE GREŠKE": Oglasio se Vladimir Putin i brutalnim rečima udario na Ameriku i Zapad
Alo! Ilustracija /J.V.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zapadni partneri pokušavaju da okrive Rusiju za svoje greške u ekonomskoj politici, prenela je RIA. Šef ruske države je naveo da se situacija na globalnom tržištu hrane pogoršala u poslednje dve godine.

"Tačno u poslednje dve godine. Greške u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici razvijenih zemalja dovele su do naglog rasta cena hrane širom sveta pre dve godine. A situacija se poslednjih nedelja samo pogoršala", naglasio je Putin.

GRADONAČELNIK KIJEVA IMA NOVI ZAHTEVA ZA EVROPU Kličko traži da se prekinu sve trgovinske veze sa Moskvom

On je napomenuo da se u uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu uvode nove sankcije, blokira se rad preduzeća i logistika isporuke đubriva iz Rusije i Belorusije. Istovremeno, sopstvena proizvodnja đubriva Zapada opada zbog visokih cena prirodnog gasa, što je takođe rezultat njihovog delovanja, dodao je ruski lider.

U vezi sa pokušajima nacionalizacije imovine Gasproma u inostranstvu, Putin je podsetio da je ovo oruđe "oružje sa dve oštrice". "Dakle, idemo daleko. Neka niko ne zaboravi da je ovo oružje sa dve oštrice", rekao je on, prenose ruski mediji.

Krajem marta je objavljeno da nemačke vlasti razmatraju mogućnost nacionalizacije imovine ruskih naftnih i gasnih državnih kompanija i njihovih filijala u zemlji Nemačka vlada želi da spreči rizik od masovnog prekida snabdevanja električnom energijom u slučaju poteškoća za ove kompanije, koje su od sistemskog značaja za Nemačku.

SPREMAN NOVI SET SANKCIJA RUSIJI Evropska unija priprema novi udar na Putina, sutra predstavljanje mera

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je ranije da bi plan za nacionalizaciju nemačkih filijala Gasproma i Rosnjefta kršio sva međunarodna pravila.

"Takav plan bi veoma ozbiljno narušio međunarodno pravo i sva zamisliva i nezamisliva pravila i zakone. Zato ćemo ga najpažljivije pratiti. Smatramo, naravno, čak i proučavanje samog pitanja neprihvatljivim", rekao je Peskov.

Putin je govorio i o situaciji na globalnom tržištu hrane.

"Kao što znate, situacija na globalnom tržištu hrane postala je osetno komplikovanija u poslednje dve godine", rekao je Putin. "Greške u ekonomskoj, energetskoj i politici koja se tiče hrane dovele su do oštrog rasta cena hrane u razvijenim zemljama širom sveta pre dve godine. A u poslednjih nekoliko nedelja situacija se samo pogoršala."

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading