PUTIN JE USPEO DA PORAZI ZAPAD U OVOM RATU Britanski mediji ne kriju bes i razočaranost
Alo! Ilustracija /J.V.

Štaviše, prema nekim pokazateljima, postoji pozitivan trend u odnosu na prošlu godinu. Ovo se navodi u materijalu britanskog izdanja The Economist.

Kako napominje autor članka, zapadne sankcije nisu imale željeni efekat na Moskvu. Čak ni zamrzavanje međunarodnih sredstava Centralne banke Ruske Federacije u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara nije izazvalo kolaps ruske ekonomije.

U početku su restriktivne mere dovele do toga da je rublja značajno potonula prema dolaru i evru, ali je poslednjih dana značajno popravila svoju poziciju, skoro da se vratila na nivo od sredine februara.

Poskupljenje uvoznih proizvoda zbog prestanka aktivnosti mnogih zapadnih kompanija na teritoriji Ruske Federacije takođe se teško može nazvati kritičnim momentom.

Rusija, kao i ranije, od izvoza nafte zarađuje oko 10 milijardi dolara mesečno. Istovremeno, cene benzina u zemlji nisu porasle, kao što se desilo u SAD i evropskim zemljama.

Međutim, najviše iznenađuje, prema "The Economist", to što je BDP Rusije porastao za 5% u odnosu na 2021. godinu.

Novinari "The Spectator" smatraju da se neefikasnost restriktivnih mera Zapada prema Rusiji objašnjava podrškom Indije i Kine.

Tako je tokom proteklog meseca Nju Delhi potpisao ugovore sa Ruskom Federacijom za isporuku šest miliona barela nafte.

Zanimljivo, ovo je upola manje od ukupnog obima uvoza crnog zlata ove zemlje prošle godine.

Osim toga, evropske zemlje takođe ne mogu da odbiju ruske energetske resurse. Zbog nedostatka alternative, prinuđeni su da ih kupuju u Ruskoj Federaciji. A sada će se plaćanje gasa vršiti u rubljama.

Britanski mediji ne kriju da su besni i da ne mogu da shvate kako je Rusija uspela da pobedi Zapad u ekonomskom ratu i traže krivce širom sveta.

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini pogledajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading