"RECI MU DA ĆU GA RAZBITI" Putin se tajno sastao sa Abramovičem, a za Zelenskog imao brutalnu poruku?
Alo! Ilustracija /J.V.

Prošle srede ujutro privatni avion Hawker 800XP poleteo je sa aerodroma Ataturk u Istanbulu, leteći rutom istočno preko Crnog mora i ulazeći u ruski vazdušni prostor iznad Sočija. Ubrzo nakon toga u blizini ruskog lečilišta Mineralnije Vodi, isključio je svoj radarski uređaj za praćenje leta.

Te je večeri, isti avion poleteo sa aerodroma Vnukovo u Moskvi i vratio se u Istanbul. U avionu je bio Roman Abramovič, ruski milijarder i bivši vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelsi koji je u razgovorima s Ukrajinom obavljao dužnost neslužbenog izaslanika predsednika Rusije Vladimira Putina, piše Times.

Abramovič se u Moskvi navodno susreo s Putinom, a doneo mu je rukom pisanu belešku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uslovi za okončanje rata.

Poruka Zelenskom?

Kako otkriva britanski "Times", Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskom: "Reci mu da ću ih razbiti".

Vrativši se u Istanbul, Abramovič se sastao sa Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom. "Times" saznaje da je Umerov, bivši poslovni čovek koji govori i turski i ruski, predstavnik Kijeva u pregovorima. Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima sa pet zvezdica u Istanbulu, koje je koordinirao Ibrahim Kalin, portparol predsednika Erdogana.

Uprkos Putinovom odgovoru na poruku Zelenskog, kako piše dopisnik "Times-a" iz Istanbula, postignut je napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebali bi da se nastave ove nedelje.

Abramovič i Umerov takođe su posetili Kijev, gde je ruski bogataš upoznao Volodimira Zelenskog. Abramovič je putovao privatnim avionima koji je leteo preko poljskog glavnog grada Varšave. Budući da je njegov privatni avion pod sankcijama EU-a, Abramović leti avionom registrovanim na tursku kompaniju.

Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova navodno su tekli paralelno sa sastankom koji je organizovala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova, u Antaliji 10. marta. Ali, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak, prenosi Jutarnji list.

EPA/ANDY RAIN

 

Roman Abramovič, koji je zaradio svoje bogatstvo procenjeno na oko 5,5 milijardi funti u postsovetskoj privatizaciji, u prvom redu je motivisan vlastitim interesom, ali čini se da mu i ukrajinski predsednik Zelenski veruje. Da je tako, svedoči jučerašnja izjava Zelenskog koji je, između ostalog rekao da su neki ruski preduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njenoj vojsci.

Zelenski je kazao kako je dobio signale nekoliko ruskih preduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

- Dobili smo signale od njega i još nekih preduzetnika koji su nam rekli: "Možemo da pomognemo na ovaj ili na onaj način, možemo nešto da učinimo - ispričao je Zelenski i dodao kako su neki rekli da su spremni da pomognu u obnovi zemlje nakon rata.

- Spremni smo da prenesemo poslove u Ukrajinu, živimo u Engleskoj ili negde u Švajcarskoj, mi to želimo. Ali šta da učinimo da više ne budemo na listi za sankcije? - preneo je ukrajinski predsednik.

EPA-EFE/ANTHONY ANEX

 

Više od dvadeset ruskih bogataša je trenutno u Turskoj, gde se državljanstvo može kupiti kupovinom nekretnine od 250.000 dolara. I Abramovičev je svoje dve jahte privezao u Bodrumu, gde su ih dočekali ukrajinski demonstranti. Iako su ga sankcionisale Britanija i Evropska unija, Turska nije uvela nikakve vlastite mere.

Izvori Times-a navode kako je Abramovič, nakon što je lično svedočio posledicama rata u Kijevu, odlučan da pomogne u okončanju rata. Abramovičeva majka Irina rođena je u Ukrajini, a njegova kći Sofija javno se protivila ruskoj invaziji.

I Britanija i Evropska unija su Abramoviču nametnuli stroge sankcije zbog njegove povezanosti sa Vladimirom Putinom, i zamrznuli sredstva pod njihovom jurisdikcijom. Ali, SAD nije uveo sankcije ruskom milijarderu. Kako u sredu pisao Wall Street Journal, Zelenski je zamolio američkog predsednika Džoa Bajdena da ne sankcioniše Abramoviča jer smatra da bi mogao da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Međutim, još uvek nema zvanične potvrde da je Abramovič razgovarao sa Putinom i Zelenskim, dok je Kremlj ranije potvrdio da je učestvovao u organizovanju mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading