MAKRON SE OBRATIO PUTINU Traži pomoć od njega
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Makron je, u ime EU kojom trenutno predsedava, započeo delikatnu akciju spasavanja preostalih žitelja gotovo potpuno razrušenog ukrajinskog pomorskog grada Marijupolja, gde se procenjuje da se trenutno, bez vode i struje, sakriveno nalazi još oko sto do sto pedeset hiljada ljudi od nekadašnjih više od 400.000 stanovnika.

Prema podacima lokalnih vlasti, od početka sukoba u ovom gradu na Azovskom moru poginulo je oko dve hiljade ljudi. Humanitarna situacija je kritična, pa je EU na svom dvodnevnom samitu koji se završio u petak odlučila da krene u akciju. Makron se već čuo sa gradonačelnikom Marijupolja, uz saglasnost ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, i dobio “zeleno svetlo” da započne akciju.

Možete nas pratiti i na našem Telegram kanalu Alonovine

Ostalo je da Makron pozove ruskog predsednika Vladimira Putina, da bi mu preneo plan i da bi zajedno razradili detalje ovog masovnog povlačenja stanovništva, koje će se odvijati uz pomoć Turske i Grčke. U Marijupolju, inače, živi brojna grčka kolonija.

Planirano je da se razgovor između Makrona i Putina na tu temu obavi u ponedeljak ili utorak, a da se akcija spasavanja sprovede u sledećih nekoliko dana. Makron je poručio da će se u ovom poduhvatu povoditi međunarodnih humanitarnim pravom.

Sve najnovije informacije o ruskoj operaciji u Ukrajini pogledajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading