ZAPAD: KIJEV NIJE VAŽAN! Veliki gradovi pod opsadom i granatiranjem, fokus je na DRUGOM DELU FRONTA
Profimedia

Prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj izjavio je da je “borbeni potencijal ukrajinskih snaga značajno smanjen”, što je ruskim omogućilo da najveće napore sada usmere na “postizanje glavnog cilja - oslobođenje Donbasa”.

Pentagon: Rusija prebacuje vojnike iz Gruzije

Neimenovani zvaničnik iz Pentagona izjavio je da Rusija prebacuje snage iz Gruzije u Ukrajinu. On nije rekao o kojem broju ljudi se radi. Ruska armija se nalazi u Gruziji od 2008. godine.

Nakon žestokog otpora ukrajinskih snaga na koji su naišle u prvom mesecu rata, ruske snage odlučile su da se fokusiraju na druge ciljeve koji bi im omogućili ne samo da ostvare glavni deo plana, već i da primoraju Ukrajinu da popusti u pregovorima, smatraju zapadni vojni analitičari. Pod tim se ne podrazumeva samo “oslobađanje Donbasa”, već i stavljanje u obruč Odese, koje sada deluje kao da jeu drugom palnu, a čime bi Ukrajina posle Azovskog izgubila izlaz i na Crno more. Demilitarizacija i denacifikacija biće mogući samo u tim delovima Ukrajine, smatraju poznavaoci situacije.

Ruska strana tvrdi da sada kontroliše 93 odsto teritorije Luganjska i 54 odsto Donjecka, područja koja zajedno čine Donbas. Da je ovaj region i cilj aktulne ruske ofanzive, vidi se i iz saopštenja ukrajinskih snaga, koje su navele da je u Donjeckoj oblasti juče bilo žestoko granatiranje.

Bajden: Ukrajinci pokazali da imaju kičmu

- Ukrajinci su pokazali da imaju kičmu. Pogledajte kako su hrabri... Žene, mladi ljudi, izlaze pred proklete tenkove i govore “ne odlazim, ostajem ovde”. Neverovatni su - rekao je Bajden američkim vojnicima u Poljskoj.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da su ruske kopnene snage u proteklih nekoliko dana pokazale malo interesovanja za kretanje prema Kijevu, iako nastavljaju sa vazdušnim napadima na prestonicu.

- Bar u ovom trenutku, izgleda da ne žele da napadaju Kijev tako agresivno, ili uopšte. Oni su fokusirani na Donbas - rekao je taj zvaničnik, dodavši da akcije na terenu podržavaju saopštenja Moskve.

- Oni iznose prioritet i mi se slažemo, naše informacije se podudaraju sa tim - rekao je anonimni američkli vojni zvaničnik.

Tome u prilog ide i činjenica da se u Mariupolju, strateški važnom gradu koji spaja Krim sa Donbasom, vode ogorčene borbe u samom centru. Ukrajinske strana tvrdi da njene snage i dalje kontrolišu taj lučki grad i da se neće predati.

Slično tvrde i iz Ministarstva obrane Velike Britanije, navodeći da Rusija i dalje opseda niz velikih gradova uključujući Harkov, Černihov i Mariupolj, ali da se radije oslanja na “neselektivno korišćenje vazdušnog i artiljerijskog bombardovanja u pokušaju demoralizacije odbrambenih snaga”.

Ukrajinske vlasti: Do sada poginulo 136, ranjeno 200 dece

Za 31 dan od početka ruske invazije na Ukrajinu poginulo je 136 dece, saopštila je kancelarija ukrajinskog državnog tužioca. Od ukupnog broja, 64 dece je ubijeno u Kijevskom regionu, a njih 50 u regionu Donjecka.

- Verovatno će Rusija nastaviti da granatira urbana područja jer želi da ograniči svoje već značajne gubitke, po cenu daljih civilnih žrtava - navodi se u izveštaju.

Interesantna je situacija u Hersonu, gradu na jugu koji je bio prvo veće naseljeno koje su ruske snage osvojile na početku rata, pošto američki izvori navode da se oko njega ponovo vode teške borbe.

- Ne možemo tačno da potvrdimo ko kontroliše Herson, ali poenta je da on nije tako čvrsto pod ruskom kontrolom kao što je bio ranije - rekao je zvaničnik Pentagona.

Aktivne borbe su i u Sumskoj oblasti, izjavio je načelnik Sumske regionalne vojne uprave Dmitro Živicki. Sukobi se vode u Konotopskom, Sumskom i Oktirskom okrugu, a ruske snage i dalje granatiraju predgrađe Sumija i Okhtirku.

Ukrajinske vlasti saopštile su i da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Belorusijom i da bombarduju područja u kojima su stanovnici ostali bez struje, grejanja i vode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading