(UKRAJINA UŽIVO) Rusija upozorila NATO alijansu! Lukašenko pomenuo SAJBER ORUŽJE (FOTO/VIDEO)
Profimedia

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine nastavljaju se i danas. Više od tri miliona ljudi je izbeglo iz Ukrajine.

Vojska Ukrajine je u protekla 24 sata 20 puta otvorila vatru na teritoriju Donjecke Narodne Republike. Usled ovih napada, 18 civila stradalo je u DNR. Granatirani su Donjeck i Volnovaha, koju su prethodno ponovo zauzele snage DNR.

Ruski šef pregovaračke misije Vladimir Medinski izjavio je da je na rusko-ukrajinskim pregovorima postignut napredak po ključnim pitanjima. Ipak, Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, smatra da pregovarački proces između predstavnika Moskve i Kijeva može da se otegne na nekoliko nedelja.

U kratkim crtama:

  • Policijski čas u Zaporožju
  • Zelenski pozvao Putina na razgovor
  • Ukrajinsko MO saopštilo da su izgubili pristup Azovskom moru
  • Kineski predsednik rekao da Kina ne podržava krizu u Ukrajini

CIA obučavala Ukrajince?

CIA je tajno obučavala ukrajinsku vojsku! Potvrdio je ovo u subotu bivši američki obaveštajac Rajan Hilsberg, naglasivši da američka Centralna obaveštajna agencija nastavlja da obučava vojsku, ne samo iz Ukrajine, već i iz drugih država.

Kina oštro odbrusila Zapadu: Kriza u Ukrajini je ozbiljno upozorenje

Kineski zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng poručio je danas da bi NATO trebalo da se drži onoga što je nazavao, "obećanjem da se neće širiti na Istok".

(UKRAJINA UŽIVO) Rusija upozorila NATO alijansu! Lukašenko pomenuo SAJBER ORUŽJE (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

Lavrov: Vašington vrši pritisak na ukrajinsku delegaciju

Vašington vrši pritisak na delegaciju Kijeva koja je angažovana u pregovorima sa Moskvom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

(UKRAJINA UŽIVO) Rusija upozorila NATO alijansu! Lukašenko pomenuo SAJBER ORUŽJE (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Lukašenko: Sajber oružje opasnije od nuklearnog

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je sajber oružje opasnije od nuklearnog.

(UKRAJINA UŽIVO) Rusija upozorila NATO alijansu! Lukašenko pomenuo SAJBER ORUŽJE (FOTO/VIDEO)

EPA

 

- Opasnost u budućnosti neće predstavljati nuklearno oružje. Postoji nešto opasnije od nuklearnog oružja. To je biološko oružje i sajber oružje. To je mnogo opasnije. A čovečanstvo još nije shvatilo da je opasnost sajber oružje. Svi drhtimo pred nuklearnim oružjem, ali sajber oružje je još strašnije - rekao je Lukašenko u intervjua za japanski kanal Ti-Bi-Si.

Poljska predlaže EU totalnu zabranu na trgovinu sa Rusijom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je Poljska predložila Evropskoj uniji da uvede totalnu zabranu na trgovinu sa Rusijom

On je pozvao na oštrije sankcije prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu. Poljska predlaže da se novom paketu sankcija što pre doda potpuna blokada trgovine, i one koja se odvija kopnenim ali i pomorskim putem, kazao je Moravjecki.

Mine postavljene na prilazima luka

Ukrajinska mornarica postavila je oko 420 mina na prilazima lukama Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni – FSB.


Služba bezbednosti je upozorila da mine mogu nošene strujom da odu u pravcu Bosfora i Mediterana.

Mariupolj

 

 

Uništen ruski tenk u Mariupolju

 

 

Ukrajina: U Kijevu uhapšeno 127 divezranata

Ukrajinske snage u Kijevu uhapsile su 127 diverzanata, uključujući 14 infiltracijskih grupa, otkako je počela ruska invazija, kaže načelnik vojne uprave glavnog grada, prenose agencije.

Lavrov: SAD obuzdavaju Kijev u mirovnim pregovorima

Ruski minisat spoljnih poslova Sergej Lavrova tvrdi da SAD sprečavaju Kijev da pristane na zahteve Rusije.

"Stalno se oseća da ukrajinsku delegaciju drže za ruku, najverovatnije Amerikanci, ne dozvoljavajući im da pristanu na zahteve za koje smatram da su apsolutno minimalni“, rekao je on, prenela je ruska agencija Interfaks.

Boris Džonson upozorio Vladimira Putina

Premijer Velike Britanije, Boris Džonson, kaže da je Vladimir Putin napravio veliku grešku sa invazijom i da je veoma važno da njegov plan propadne.

Kina: SAD da izveste o biolaboratorijama u Ukrajini

SAD moraju da odgovore na globalnu zabrinutost i podneti potpuni izveštaj o aktivnostima svojih vojnih bioloških laboratorija u Ukrajini i drugim zemljama, navodi se u uvodniku kineskog dnevnika "Čajna dejli".

"Putin okupio 1.000 militanata sa Bliskog istoka"

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da rukovodstvo ruskih okupacionih snaga okuplja plaćenike iz drugih zemalja da ih pošalje u Ukrajinu u rat.

Konkretno, navode, "reč je o militantima sirijskog diktatora Bašara Asada i grupi Hezbolah".

"Prema dostupnim informacijama, ruski okupatori su već regrutovali oko 1.000 dobrovoljaca iz takozvane armije Bašara el Asada i Hezbolaha. Od stranih plaćenika se traži da imaju iskustvo u borbama u gradu", dodaju.

Lukašenko: Mirno rešenje ili kapitulacija

Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, je u intervjuu japanskoj televiziji "TBS" rekao da Belorusija čini sve što je moguće da dođe do mirnog rešenja.

"Praktično sam uveren da nećemo morati da se borimo protiv Ukrajine. Zapad neće moći da nas uvuče u ovaj sukob. Dovoljno smo pametni da ostanemo van sukoba, suprotno naporima Amerikanaca i njihovih partnera da nas u to uključe. Rusija nudi Ukrajini apsolutno prihvatljivu varijantu ugovora. Znam to sigurno. I danas je još moguće da se Ukrajina i Rusija dogovore i da Putin i Zelenski potpišu ovaj sporazum. Ako Zelenski odbije to da uradi, verujte mi da će za kratko vreme morati da potpiše akt o kapitulaciji. Rusija neće izgubiti ovaj rat", rekao je on.

Kličko poziva saveznike da nastave isporuke oružja

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je zapadne saveznike da nastave isporuke oružja Ukrajini u ratu protiv Rusije.

- Molim vas, podržite nas. Mi smo sposobni da sami zatvorimo svoj vazdušni prostor. Ali svakako moramo da nabavimo pravo oružje - rekao je Kličko za italijanski dnevnik "Korijer dela Sera".

Putin razgovarao sa premijerom Luksemburga

Ruski predsednik je skrenuo pažnju na neprestane raketne udare ukrajinskih snaga bezbednosti na Donjeck i druge gradove DNR i LNR.

Putin je takođe ukazao na neprihvatljivu prirodu vojno-bioloških aktivnosti SAD u Ukrajini.

Uništena ruska oprema kod Kijeva

Ukrajinska vojska objavila je fotografije uništene ruske opreme u okolini Kijeva.

 

 

Čečenski dobrovoljci "željni borbe"

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je u Ukrajinu stigao ceo bataljon dobrovoljaca radi borbe protiv nacionalista.

„Stavićemo tačku na tiraniju kijevskog režima, potpuno uništiti nacionalizam i osloboditi bratski ukrajinski narod od višegodišnje tamnice. Dobrovoljci su željni borbe, oni žele da što pre uđu u centar događaja“, napisao je Kadirov na telegramu.

Ukrajinci tvrde: Uhvatili smo špijuna

 

 

"Ako napustite grad, bićete streljani"

Ratni zarobljenik iz redova Nacionalne garde Ukrajine koji je dobrovoljno položio oružje ispričao je kako je Mariupolj dat bataljonu Azov koji ne dozvoljava civilima da napuste grad.

 

 

Uništeni obavestajni centri ukrajinske vojske u Odesi

Ruski obalski raketni sistem "Bastion" uništio je elektronske obaveštajne centre ukrajinske vojske u regionu Odese, saopštio je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Lukašenko: Zapad je gurnuo ukrajinsku vladu u rat

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zapadne zemlje gurnule ukrajinsku vladu u rat i dodao da je Minsk bio spreman da pošalje graničare na granicu između ukrajinskog regiona Donbas i Rusije, ali je Ukrajina odbila tu inicijativu.

Požar u Žitomirskoj oblasti

Ukrajinci tvrde da su ubili još jednog ruskog generala

Naoružani visoki komandant ruske vojske ubijen je u ukrajinskom gradu Černobajevka, nakon artiljeriskog napada, objavio je danas ukrajinski šef oružanih snaga.

Gradonacelnik Zaporožja: Bar 9 žrtava u granatiranju

Najmanje devet osoba je poginulo, a 17 je povređeno u granatiranju predgrađa Zaporožja, na jugu Ukrajine, u petak, saopštio je danas zamenik gradonačelnika Antolij Kurtiev.

Stravični prizori u Černihovu

 

 

NATO i dalje po strani

NATO se neće mešati u konflikt u Ukrajini i stvarati bespilotnu zonu, saopštila je nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht u intervjuu "Sudojče Cajtung".

„Već smo pružili višestranu podršku Ukrajini, između ostalog i isporukom velike količine naoružanja“, rekla je ona, podsetivši i na sankcije koje su uvedene Moskvi.

Rusi objavili snimak vojnih dejstava

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak uništavanja diverzantske grupe Oružanih snaga Ukrajine visokopreciznim oružjem.

Policijski čas u Zaporožju

Ukrajinska vojska uvela je 38-časovni policijski čas u Zaporožju, koji počinje danas od posle podne i završiće se u ponedeljak rano ujutro, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Anatolij Kurtijev.

Borbe u centru Marijupolja

Ruske snage dozvoliće evakuaciju civila iz gradova u istočnoj Ukrajini. Evakuacija će početi u devet sati po lokalnom, odnosno deset sati po našem vremenu. U Marijupolju se trenutno borbe navodno odvijaju i u centru grada.

Britansko MO: Rusi prisiljeni su na novu strategiju

Kremlj nije uspeo da postigne svoje izvorne ciljeve i iznenađen je razmerom i žestinom ukrajinskog otpora, piše britansko ministarstvo obrane u najnovijem izveštaju sa ratišta u Ukrajini.

 

 

Tvrde da je Rusija bila prisiljena da promeni svoj operativni pristup i da sada sprovodi strategiju iscrpljivanja.

Prvi put upotrebljen "kindžal" u rusko-ukrajinskom konfliktu

Sistemom "Kindžal" sa hiperzvučnm raketama uništeno je veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine.

Rusi zauzeli busiju kod Kijeva

Ruska vojska se utvrđuje na severozapadu Kijeva i pravi rovove, pokazala je analiza američke kompanije "Maksar Tehnolodžis", kao i satelitski snimci, javlja "CNN".

 

 

Ubijeno najmanje 40 ukrajinskih vojnika

Najmanje 40 ukrajinskih vojnika ubijeno je nakon ruskog vazdušnog napada na Mikolajiv, prenosi "Gardijan".

Očekuje se otvaranje humanitarnog koridora u Lugansku

Guverner Luganska saopštio je da će humanitarni koridor za evakuaciju civila iz tog regiona biti otvoren u 9 časova po lokalnom vremenu.

Naveo je da će pokušati da evakuišu ljude, ali i da dostave hranu.

Humanitarna pomoć, ne naoružanje

SAD i države-članice NATO treba da prekinu sa isporukama oružja i slanjem plaćenika u Ukrajinu, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

„Zapad, ako želi mir, ispravno bi bilo da šalje sredstva, ne za vojno snabdevanje Kijeva, već za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu“.

Nova žrtva u Kijevu

Najmanje jedna osoba je poginula u Kijevu, a više je ranjeno kada su na stambenu zgradu pali ostaci srušenog projektila.

Zelenski: Vreme je da razgovaramo

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, u video poruci objavljenoj rano jutros, poručio je Rusiji da je "vreme za razgovor".

Azovsko more je palo

Ministarstvo odbrane Ukrajine priznalo je u operativnom rezimeu da su oružane snage zemlje izgubile pristup Azovskom moru.

 

 

PVO sistemi beskorisni

Šef policije u Mariupolju se obratio Zelenskom i priznao da su Stingeri i drugi prenosni PVO sistemi u suštini beskorisni protiv ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Granatiarana Makijevka

Ukrajinske trupke ispalile su na Makijevku 5 granata kalibra 122 mm – saopštilo je predstavništvo DNR u ZKCC.

Oružane snage RF uništile su borbene avione u fabrici aviona u Lavovu

 

 

Granatiranje fabrike u Mariupolju

 

 

 

Mapa ratovanja

 

 

Razgovarali Putin i Makron

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

(UKRAJINA UŽIVO) Rusija upozorila NATO alijansu! Lukašenko pomenuo SAJBER ORUŽJE (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 


"Na inicijativu francuske strane, održan je telefonski razgovor predsednika Rusije i Francuske. Razmena mišljenja o situaciji oko Ukrajine se nastavlja", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Putin i Makron razgovarali su o pregovorima Moskve i Kijeva, dodaje se.

"Povodom zabrinutosti Emanuela Makrona, ruski predsednik je naglasio da ruske oružane snage koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji čine sve što mogu da sačuvaju živote civila", saopštava Kremlj.

Rusi na 70 kilometara od Kijeva, tvrde ukrajinski Telegram kanali

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading