PETOKRAKA I ĆIRILICA Dron koji je pao u Zagreb poruka Rusije NATO paktu?!
Tanjug

Urednik portala Alo Dejan Novaković smatra da je dron koji je pao u Zagreb poruka Rusije zemljama NATO.

Kako je rekao Novaković, u jutarnjem programu TV Happy, na ovaj način Rusi su testirali PVO sistem zemalja NATO i poslali neku vrstu poruke.

- Veliku paniku je izazvao dron koji je pao u Zagrebu i još sa petokrakom i ćirilicom ispisanom po njemu. Videli ste da je Ukrajina demantovala da je to njihova letelica, Rusi ih navodno više ne koriste, tako da niko ne zna sa sigurnošću ko je lansirao taj dron. Činjenica je samo da je on neopaženo preleteo nekoliko zemalja članica NATO i ostao neprimećen za radare. Moguće je da to neka vrsta poruke koju je Rusija uputila zemljama NATO, odnosno manevar kojim je Moskva testirala radarske i PVO sisteme NATO zemalja, a koji nisu primetili letelicu koja leti na oko 1.300 metara visine i veličine je aviona Mig-21, što znači da teži negde oko šest tona - rekao je Novaković.

Kako kaže, postoje dve teorije, jedna da je dron leteo iz Ukrajine preko Mađarske i druga da je leteo i preko Rumunije, zatim Mađarske, a potom pao u Hrvatsku.

- Dron je ostao neprimećen skoro sat vremena koliko je leteo, a možda je bio primećen, ali iz određenih razloga, niko nije želeo da javi. Moguće je i da radarski sistemi zaista nisu uspeli da ga detektuju. U svakom slučaju, deluje kao neka vrsta poruke - kaže Novaković.

Rusija i Ukrajina

Novaković navodi da, mešanjem u sukob u Ukrajini, Srbija ne može nikom da pomogne, ali može da odmogne sebi i svojim nacionalnim interesima i naveo da nikako ne treba zauzimati stranu u sukobu Ukrajine i Rusije, a pogotovo ne lično, jer ne poznajemo dovoljno ni situaciju koja je složena, a ni tamošnji narod.

- Neprestano se Srbija pokušava uvući u sukob sa kojim nema nikakve veze. Ukrajina i Ukrajinci nisu naši neprijatelji kao što to nisu ni Rusi i Rusija. Ipak, zabrinjavajuće je što Rusija sada koristi iste one argumente koje je NATO koristio kada je izvršio agresiju na Srbe. Lavrov pravda akciju Rusije pred Zapadom, pitajući se kako to Albanci u Srbiji imaju pravo na otcepljenje, a Rusi u Ukrajini nemaju. To je ono što je opasno i možda je Srbija uvučena u neku prljavu trgovinu velesila koje će međusobno naći dogovor kao i uvek. Na drugoj strani, pitanje je hoće li Ukrajina postojati kao država kada se dogovor ispuni - rekao je Novaković i dodao da je sada potpuno ogoljeno otvoreno sprovođenje vladavine sile i zakona jačega koje je na delu već odavno.

- Svi oni argumenti o međunarodnom pravu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu koji su prekršeni, upravo u slučaju Srbije i srpskog naroda, sada ne vrede ništa i za nas niko neće imati razumevanja.

Dogovor Rusije i Zapada oko Ukrajine

Svoju tvrdnju, da je u pitanju dogovor Rusije sa Zapadom, Novaković potkrepljuje činjenicom da sankcije nisu oštre u tolikoj meri, da trgovina energentima i dalje teče i da je posle samita EU primetan pomirljiviji ton. 

- Ukoliko sankcije splasnu posle određenog vremena i svedu se na to da se Rusiji brani da peva na Evroviziji i jede u Mekdonaldsu, znaćemo da je u pitanju dogovor velikih sila u kome će Ukrajina možda i nestati kao država.

Lažne vesti

Novaković navodi da je na delu velika propaganda sa svih strana i poplava lažnih vesti preko interneta i da informacije, od biolaboratorija do koncentracionih logora i nacističkih odreda, uz sve vesti, fotografije i video snimke koji navodno dolaze iz Ukrajine treba uzimati sa dozom opreza.

- Mi Srbi znamo kako izgleda propagandni rat. Zamislite kolike to sad razmere ima kada je napredovala i tehnologija i svi kanali komunikacije, a naročito masmediji. Sve informacije koje dolaze iz Ukrajine, ma sa koje strane, treba uzimati sa oprezom i proveravati, ako ih je uopšte moguće proveriti - kaže Novaković.

Ekonomija i rast cena

Novaković kaže da će sve loše strane globalne ekonomije sada isplivati na površinu i biti pripisane ratu u Ukrajini, čak i ako nemaju veze sa tim.

- Imate enormno štampanje evra, naročito tokom pandemije korona virusa, a dolari se već decenijama štampaju bez ikakvog pokrića. Sav taj novac nema uporište u realnoj vrednosti i zato imate opštu inflaciju svuda u svetu, a rat je došao kao dobar izgovor.

Male zemlje nemaju pravo na greške

Kako kaže Novaković na primeru Ukrajine može se videti kako male zemlje nemaju prava na greške i koliko je pogubno kada politička elita jedne zemlje radi za interese drugih sila.

- Male zemlje nemaju prava na greške. Sve što se pogreši može imati posledice koje traju decenijama ili više. Rusija je velika zemlja i može amortizovati greške u politici i ekonomiji i pregurati sankcije. Ukrajina je mogla da bude vojno neutralna i kao što je čak i Kisindžer pisao most između Rusije i zapadnih zemalja. Političke elite u Ukrajini su došle pod kontrolu Amerikanaca posle Majdana i prevrata, a zatim odvele zemlju u pogubnom pravcu.

Kako kaže Novaković, Srbija je počinila sličnu grešku posle 5. oktobra kada su političari iz bivše vlasti predali suverenitet zemlje stranim ambasadama.

- Srbija je opljačkana, društvena imovina oteta, proglašena državnom i prodata, a zemlja postala kolonija. Posledice Petog oktobra još uvek trpimo. Zato je veoma važno ko i kako vam vodi državu. Srbija danas vraća svoj suverenitet i postaje zemlja u kojoj stranci neće odlučivati i koja radi isključivo u interesu svog naroda i građana - zaključio je Novaković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading