ZAHAROVA TVRDI: "Zapad podstiče Kijev da vrši sabotaže nuklearnih objekata"
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ona je nazvala dezinformacijama istupe Kijeva o pretnji od nuklearne elektrane u Černobilju nakon što su je preuzele ruske trupe, prenosi Tass.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi rekao je da su nivoi radijacije u četiri nuklearne elektrane u Ukrajini normalni.

OGLASILI SE IZ PENTAGONA Nema potvrde da je beloruska vojska ušla u Ukrajinu

Osam od 15 reaktora u zemlji nastavlja da radi, uključujući dva u nuklearnoj elektrani Zaporožje, tri u nuklearnoj elektrani Rivne, jedan u Hmeljnickom i dva u južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani, saopšteno je iz ove agencije.

IAEA je saopštila da je Ukrajina obavestila agenciju o gubitku kontrole nad nuklearnom elektranom u Černobilju, koju su zauzele ruske trupe, o prelasku Zaporoške nuklearne elektrane pod njihovu kontrolu.

Zabeleženo je i granatiranje skladišta nuklearnog otpada u Kijevu i blizu Harkova, a trenutno ne postoji opasnost od širenja radijacije. Grosi je u kontekstu vojne operacije Ruske Federacije pozvao na osiguranje bezbednosti ukrajinskih nuklearnih objekata od neprijateljstava kako bi se sprečila nuklearna kontaminacija područja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading