AMERI EKSPERIMENTISALI SA KORONAVIRUSOM Žestok sukob Rusije i SAD zbog teških optužbi o biološkom oružju (MAPA)
Shutterstock

Da se nešto opasno valja iza brega postalo je jasno nakon što se u sredu oglasila zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, koja je potvrdila da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti i da SAD trenutno rade na sprečavanju njihovog pada pod kontrolu ruskih snaga. Nakon nje se oglasio i Pentagon, koji je saopštio da nisu tačni navodi da su SAD koristile te laboratorije za izradu biološkog oružja, a juče i Bela kuća, koja je tvrdnje Rusije „o navodnoj umešanosti SAD u laboratorije sa biološkim oružjem i razvoj hemijskog oružja u Ukrajini“ nazvala lažima.

MO Rusije: Radili su s opasnim patogenima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da poseduje informacije da je na teritoriji Ukrajine funkcionisalo oko 30 laboratorija koje su ispunjavale naređenja Ministarstva odbrane SAD.

Moskva tvrdi da se u laboratoriji u Lavovu radilo s patogenima kuge, antraksa i bruceloze. U operaciji čišćenja tragova uništena su 232 kontejnera s uzročnikom leptospiroze, 30 tularemije, 10 bruceloze i pet crne smrti, odnosno kuge. U Harkovu i Poltavi radilo se s uzročnicima difterije, salmonele i dizenterije. Tokom 25. i 26. februara ukupno je uništeno oko 320 kontejnera, tvrdi ruska strana.

- Mi smo upoznati sa lažnim tvrdnjama Rusije u tom smislu - navela je predstavnica za štampu Bele kuće Džen Psaki, dodavši da Rusija ovim tvrdnjama „možda priprema teren za upotrebu biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini“, ali nije navela dokaze za to.

Ruska strana je pak ovo iskoristila za kontraudar. Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov konstatovao je da su SAD nervozne zbog ovih otkrića.

AMERI EKSPERIMENTISALI SA KORONAVIRUSOM Žestok sukob Rusije i SAD zbog teških optužbi o biološkom oružju (MAPA)

Shutterstock

 

- Nervozne izjave američkih vlasti svedoče o ozbiljnoj zabrinutosti Bele kuće zbog otkrivanja istine o radu na vojno-biološkom programu u blizini granica Rusije koji finansiraju SAD - rekao je Antonov i pozvao SAD da odmah prekinu taj ilegalni rad, te podsetio da je vreme da Vašington ubrza uništenje nacionalnih zaliha hemijskog oružja.

Korak dalje otišao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Kako pokazuju dokumenti, u biolaboratorijama koje su stvorene i finansirane u Ukrajini vršeni su i eksperimenti s uzorcima koronavirusa slepih miševa - rekao je Konašenkov, istakavši da je cilj tih istraživanja stvaranje mehanizma za tajno širenje smrtonosnih patogena.

Lavrov: Rusija ogorčena zbog laboratorija

Biološke laboratorije SAD tajno su funkcionisale u Ukrajini, a postoje i u drugim zemljama, naglasio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Rusija je ogorčena zbog aktivnosti SAD u vezi s eksperimentima koji su sprovođeni u Ukrajini na patogenima koji se mogu koristiti za hemijsko oružje, poručio je on, te dodao da Evropa šalje u Ukrajinu na hiljade prenosnih raketnih sistema, a to oružje može da dospe u ruke teroristima, što stvara pretnju civilnoj avijaciji jer je nejasno kako će to oružje biti raspoređeno.

On je naveo da su dokumentaciju o hitnom uništavanju posebno opasnih uzročnika kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtonosnih bolesti 24. februara dobili od zaposlenih u ukrajinskim biolaboratorijama, kao i da je Pentagon nakon početka ruske operacije u Donbasu bio ozbiljno zabrinut zbog mogućnosti obelodanjivanja tajnih eksperimenata na teritoriji Ukrajine.

Prema njegovim rečima, ti dokumenti pokazuju da je američka strana planirala da ove godine u Ukrajini radi na patogenima divljih ptica koje migriraju između Ukrajine i Rusije i drugih susednih zemalja, te slepih miševa i gmizavaca, uz dalji prelazak na proučavanje mogućnosti da prenose afričku svinjsku kugu i antraks.

SZO: Uništite sve što je opasno!

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je nekoliko godina sarađivala s ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi u laboratorijama.

- U okviru ovog rada SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene da bi se sprečilo eventualno curenje - navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila Agenciji Rojters, ali se ne precizira kada je preporuka data, niti druge konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama.

Nije poznato ni da li su preporuke SZO sprovedene.

Ruski stručnjaci iz jedinica radiološke, hemijske i biološke odbrane proučili su dokumente o prenosu ljudskih biomaterijala uzetih u Ukrajini, naveo je Konašenkov, te dodao da će Ministarstvo odbrane uskoro objaviti još jedan paket dokumenata o tajnoj vojno-biološkoj aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine i predstaviti rezultate njihovog ispitivanja.

I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova uključila se u ovu temu, rekavši da nije jasno jesu li navodni materijali uništeni, upitavši jesu li pali u ruke ekstremista ili nacionalista.

Ukrajinske vlasti uporno odbacuju ruske tvrdnje da su učestvovale u bilo kakvim vojno-biološkim projektima.

- Ukrajina poriče svaku takvu tvrdnju - rekao je portparol ukrajinskog predsednika.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading