PUTINOVO MOĆNO ORUŽJE JE SPREMNO Panika na Zapadu "Ovo će nas uništiti"
Foto: Alo/ilustracija/TanjugAP/shutterstock

Danas Ruska Federacija zauzima vodeću poziciju u izvozu prirodnih resursa, snabdevajući mnoge zemlje naftom, gasom i raznim rudama.

Pored toga, Rusija igra ključnu ulogu na tržištu titanijuma. Korporacija VSMPO-AVISMA je s pravom najveći svetski proizvođač ovog metala.

S tim u vezi, Moskva je sposobna da nanese ozbiljan udarac širom sveta ograničavanjem isporuke ovih proizvoda Zapadu, piše Vili Ši.

„Titan i legure titanijuma imaju jedinstvena svojstva: lagane su i imaju veoma visok odnos čvrstoće i težine. Oni izdržavaju visoke temperature i imaju visoku otpornost na koroziju“, navodi se u članku Forbsa.

Zbog ovih karakteristika, metal je u velikoj potražnji za industrijska preduzeća. Pre svega u avioindustriji. Potrošači ruskog titanijuma su veliki koncerni kao što su Boing i Erbas.

Amerikanci i Francuzi imaju i druge dobavljače metala, ali je Rusija ta koja se izdvaja iz opšte ponude. Ovo je uglavnom zbog činjenice da je kovanje legura titanijuma tehnološki složen i dugotrajan proces. I nemaju svi tu potrebnu tehnologiju.

Prema rečima stručnjaka, u SAD danas ne postoje kapaciteti koji bi samostalno mogli da zadovolje potrebe američke avio industrije za titanijumom.

Iz tog razloga, Sjedinjene Države su bile ozbiljno zabrinute da će pritisak sankcija na Rusku Federaciju naterati Moskvu da igra na ovaj adut. A onda će se cela međunarodna zajednica suočiti sa posledicama takvog koraka, sumirao je Vili Ši.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
advokat

12.03.2022 01:05

Kakvo je ovo kurčenje zapada kad svi zavise od svakoga.

Duško

12.03.2022 07:40

Zar je toliki problem pružiti ruku komšiji i reći; "Daj prijatelju da ti potpišem tu garanciju za mir i dobrobit celog čovečanstva ,da sednemo i popijemo piće .Daj lulu mira , da uživamo u našim kratkim životima ,da ostavimo našoj deci nešto lepo kad mi otputujemo u večna lovišta."