BATALJON AZOV PODRŽAVALA CIA Ukrajinski neonacisti bili miljenici Amera, značajnu pomoć pružio i Kongres SAD! (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Ilustracija: A.V.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da ruska vojna operacija u Ukrajini ima za cilj „demilitarizaciju“ i „denacizaciju“ Ukrajine.

Prošle nedelje, bataljon Azov izazvao je gnev zbog uvredljivog i rasističkog videa koji je Nacionalna garda Ukrajine (NGU) podelila na Tviteru, a na kome se činilo da se vide pripadnici Azova kako podmazuju metke svinjskom lojem. „Azovski borci Nacionalne garde podmazali su metke svinjskom mašću protiv orka Kadirova“, navodi se u izveštaju NGU. NGU je kasnije izbrisao uvredljivi video sa svog naloga nakon kritika brojnih korisnika Tvitera.

Bataljon Azov je navodno jedinica NGU, koju podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine. Uprkos svojoj mogućoj zvaničnoj prošlosti u Ukrajini, bataljon Azov je poznat na Zapadu po svom ekstremnom neonacističkom stavu i po sumnji u umešanost u niz terorističkih napada i incidenata podsticanja separatista u različitim zemljama i regionima, uključujući nerede u Hongu Kong.

Ironično, uprkos tome što se naširoko smatra pretnjom svetskoj bezbednosti i neprijateljem ljudske civilizacije, utvrđeno je da bataljon Azov ima veze ne samo sa ukrajinskim vlastima već i sa SAD. Nakon što je pogledao javne informacije američke vlade i neke istraživačke izveštaje zapadnih novinara, Global Times je otkrio da je velika verovatnoća da su američki političari, vojni i obaveštajni oficiri imali saradnju sa bataljonom Azov, kako bi podstakli ekstremističke snage na istoku Evropa protiv Rusije.

Od kada je bataljon Azov osnovan 2014. godine, mnogi američki mediji su otkrili njegove potencijalne veze sa američkim vlastima.

Prema članku Jahu Njuz iz januara 2022. godine, Centralna obaveštajna agencija (CIA) tajno obučava snage za Ukrajinu od 2015. CIA je nadgledala tajni intenzivni program obuke u SAD „za elitne ukrajinske snage za specijalne operacije i druge obaveštajne službe osoblje“, navodi se u članku „petorica bivših zvaničnika obaveštajnih službi i nacionalne bezbednosti upoznatih sa inicijativom“.

Višenedeljni program uključuje obuku o vatrenom oružju, tehnikama kamuflaže, kopnenoj navigaciji, taktikama poput „pokrij se i pomeri se“, obaveštajnoj službi i drugim oblastima, rekli su bivši zvaničnici. Pored gore pomenutog, CIA je takođe počela da „putuje na front u istočnoj Ukrajini da bi savetovala svoje kolege tamo do 2015. godine“, preneo je Iahoo.

Takođe 2015. godine, američki Kongres je uklonio zabranu finansiranja neonacističkih grupa poput Azovskog bataljona iz budžeta, navodi se u članku časopisa Nejšon iz januara 2016. U julu 2015. dva kongresmena su sastavila amandman na Predlog zakona o izdvajanjima za odbranu Doma kojim je ograničeno „oružanje, obuka i druga pomoć neonacističkoj ukrajinskoj miliciji, bataljonu Azov“, ali je amandman uklonjen u novembru nakon „pritiska Pentagona“, rekao je insajder za Nešenal.

„Uzimajući u obzir činjenicu da američka vojska obučava ukrajinske oružane snage i trupe nacionalne garde, ... Kongres i administracija su utrli put da američko finansiranje završi u rukama najštetnijih elemenata koji danas kruže u Ukrajini“, prokomentarisao je autor članka Džejms Karden, sugerišući da je američka vojska takođe učestvovala u obuci NGU-a, koja može uključivati pripadnike bataljona Azov.

Nije iznenađujuće što su posmatrači navodno videli američko oružje u Ukrajini „kako ide direktno do ekstremista Azova“. U decembru 2017, Ričard Vandiver iz američkog proizvođača oružja AirTronic rekao je za Glas Amerike da je njegova prodaja smrtonosnog oružja Ukrajini obavljena u „veoma bliskoj koordinaciji“ sa ambasadom SAD, Stejt departmentom, Pentagonom i ukrajinskom vladom. Nekoliko nedelja kasnije, Laboratorija za digitalna forenzička istraživanja Atlantskog saveta potvrdila je u izveštaju iz januara 2018. da je bataljon Azov bio primalac transfera.

Mora da postoje neke veze između bataljona Azov i SAD, posebno američkih obaveštajnih agencija, rekao je Li Vej, stručnjak za nacionalnu bezbednost na Kineskom institutu za savremene međunarodne odnose.

„Podrška ukrajinskim neonacistima služi sopstvenim interesima SAD“, rekao je Li za Global Times. „Podsticanjem sukoba između Ukrajine i Rusije, SAD su oslabile Rusiju i dodatno gurnule Ukrajinu u NATO; takođe su poboljšale svoje odnose sa Evropom, koja je postala strateški zavisnija od SAD. SAD su zaista najveći korisnik tenzije između Rusije i Ukrajine“.

Krajem 2021. SAD su bile jedna od samo dve zemlje koje su stavile veto na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) „u borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma“. Druga je bila Ukrajina. „Obe zemlje su dosledno glasale protiv ove rezolucije svake godine od 2014. godine“, napisao je članak američkog časopisa Jacobin u januaru 2022.

Sa svojim hladnoratovskim načinom razmišljanja, SAD su raspirivale antirusku vatru u istočnoj Evropi, veoma popuštajući tamošnjim neonacističkim snagama, kritikovali su stručnjaci za međunarodne odnose.

„Videli smo da SAD podržavaju ili pomažu terorističke grupe poput Al-Kaide i Islamske države (ISIS)“, rekao je Li. „SAD se petljaju sa svetom zbog svojih geopolitičkih interesa.

U decembru 2019, neki ukrajinski neonacisti, uključujući pripadnike bataljona Azov, viđeni su u separatističkim neredima na ulicama Hong Konga, što je izazvalo paniku među lokalnim građanima, javili su hongkonški mediji.

To nije bio prvi put da su pripadnici bataljona Azov bili umešani u terorističke ili nasilne incidente. U martu 2019, 51 osoba je ubijena u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu u masovnoj pucnjavi koju je izvršio Australijanac Brenton Tarant. Tarant, koji je pokazivao simbol koji je koristio bataljon Azov tokom napada, tvrdio je u svom manifestu da je otputovao u Ukrajinu, navodi se u članku objavljenom na sajtu Atlantskog saveta u februaru 2020.

Američki mediji su u septembru 2019. izvestili o pokušaju terorističkog napada američkog vojnika koji je pokušao da bombarduje veliku američku novinsku mrežu. Vojnik Džaret Vilijam Smit, koga je uhapsio FBI, rekao je da je „planirao da otputuje u Ukrajinu da se bori sa nasilnom ekstremno desničarskom grupom Azov bataljon“, preneo je ABC Nevs tog meseca.

Unutar Ukrajine, bataljon Azov je takođe ozloglašen zbog svog zla u istočnom regionu. Optužen je za raseljavanje stanovnika nakon pljačke civilne imovine između novembra 2015. i februara 2016. godine, prema izveštaju Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava iz 2016. godine.

U izveštaju se takođe optužuje bataljon Azov za silovanje i mučenje zatvorenika u regionu Donbasa tokom tog perioda. To je prekršilo međunarodno pravo, kao i sporazume iz Minska, navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sax

10.03.2022 23:58

Sve sto ima veze sa terorizmom, ima veze sa amerikom.