Nema dokaza da su Amerikanci razvijali biološko oružje u Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Pixabay

Prvobitna tvrdnja koju je ruski vojni resor naveo je da su predstavnici zapadnih zemalja oprezni u vezi sa transferom svojih biomaterijala, ali da dokumenti navodno potvrđuju brojne slučajeve prenosa biouzoraka ukrajinskih državljana u inostranstvo, koju smo objavili na našem portalu ispostavila se kao neproverena.

Dalje u tekstu je navedeno da se navodno laboratorije nalaze u Kijevu, Harkovu, Odesi i u Lavovu, i da su iz tih laboratorija uspeli da uklone većinu dokumentacije, ali smo nakon analize portala Raskrinkavanje.ba utvrdili da su ove sve tvrdnje neproverene i da su označene kao manipulisanje činjenicama.

Pretpostavlja se da su ove tvrdnje deo propagandističkog ruskog narativa usmerenog protiv Ukrajine, a pojavljuju se u različitim oblicima već nekoliko godina unazad.

Ovakvi navodi potiču od iskrivljene interpretacije činjenice da su Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država 2005. godine sklopili sporazum o saradnji u oblasti prevencije proliferacije tehnologija, patogena i ekspertize koja bi se mogla koristiti u razvoju biološkog oružja. Taj sporazum je sklopljen da bi se „zaustavila pretnja od bioterorizma postavljanjem zaštitnih mehanizama na smrtonosne patogene koji datiraju iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere“.

Ovakve laboratorije ne postoje i nisu razlog ruske invazije na Ukrajinu, što je, kako navodi raskrinkavanje u svojoj analizi, potvrdio i član Upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja i bivši pomoćnik ministra odbrane za programe nuklearne, hemijske i biološke odbrane Andrew Andy Weber.  

Brojni zvanični izvori iz SAD-a i Ukrajine negirali su u više navrata tvrdnju da u Ukrajini postoje američke biolaboratorije, a zatim i objasnili šta ove laboratorije zapravo rade.

Takođe, u prvobitnom tekstu naveli smo kao dokaz za njihovo postojanje izjavu državne podsekretarke SAD-a Viktorije Nuland koju je dala u američkom senatu 8. marta 2022. godine. Nuland je na saslušanju rekla da “Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje, zapravo, sada brinemo da ruske trupe, ruske snage, možda nastoje da preuzmu kontrolu nad njima”.

Ona ovom izjavom Viktorija Nuland nije potvrdila da američke biolaboratorije u Ukrajini postoje, niti da ih SAD skrivano finansira.

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba ustanovili smo da ova tvrdnja nije proverena. Ipak, kako je u analizi raskrinkavanja detaljno objašnjeno, postojanje laboratorija u Ukrajini čije su osnivanje delom finansirale SAD nije skrivano, a same laboratorije nisu pod kontrolom SAD-a, već Ukrajine. 

Vest smo objavili bez prethodne detaljne provere, a ona se zatim ispostavila kao netačna, te se ovom prilikom izvinjavamo našim čitaocima.

Prvobitni tekst, kao i naslov, je nakon analize portala Rakrinkavanje.ba promenjen u skladu sa pravilima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleksandar

10.03.2022 20:00

Još u 19.veku davali indijancima ćebad zaraženu velikim boginjama.