ISPRAVKA Netačne tvrdnje o pronalasku dokumenta o vojno-biološkom programu u Ukrajini koje navodno finansira Amerika
Foto: Shutterstock/Pixabay

Prvobitna tvrdnja o postojanju zvaničnih dokumenata koja ukazuju na postojanje vojno-biološkog programa u Ukrajini koje je finansiralo Ministarstvo odbrane SAD, a u kojima se navodno vršio eksperiment sa uzorcima Korona virusa, koju smo objavili na našem portalu ispostavila se kao neproverena i netačna.

Dalje u tekstu je navedeno da su pisani tragovi i dokumenta o vojno-biološkom programu u Ukrajini i laboratorijama u kojima se on sprovodio da su stajali na sajtu Američke ambasade u Ukrajini! i da su ta dokumenta sada uklonjena, ali smo nakon analize portala Stopfake.org utvrdili da su ove sve tvrdnje neproverene i da su označene kao manipulisanje činjenicama.

Pretpostavlja se da su ove tvrdnje deo propagandističkog ruskog narativa usmerenog protiv Ukrajine, a pojavljuju se u različitim oblicima već nekoliko godina unazad.

U poslednje vreme ova tema se ponavlja sa većim žarom nego inače, kako bi se objasnila ruska invazija na Ukrajinu.

Ambasada SAD u Ukrajini opovrgnula je ovu dezinformaiju još 2020. godine, navodeći tada i sada, da SAD otvoreno sarađuju sa ukrajinskom vladom na konsolidaciji i zaštiti patogena i toksina koji bi mogli predstavljati bezbednosnu pretnju, istovremeno pružajući mogućnost za istraživanje i razvoj vakcina.

Vest smo objavili bez prethodne detaljne provere, a ona se zatim ispostavila kao netačna, te se ovom prilikom izvinjavamo našim čitaocima.

Prvobitni tekst, kao i naslov, je nakon analize portala Stopfake.org promenjen u skladu sa pravilima.

 

Foto: Printscreen

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading