SLEDI 4. RUNDA PREGOVORA Gori gasovod u Donjecku, crni dim prekrio nebo (FOTO/VIDEO)
Foto: Mil.ru/Youtube Printscreen

Naredna runda pregovora između Rusije i Ukrajine održaće se 7. marta.

U Kijevu je ubijen član prve delegacije na pregovorima sa Rusijom Denis Kirejev, potvrdio je ukrajinski ministar odbrane.

Na sastanku u Kremlju Putin i izraelski premijer Naftali Benet, od kojeg je Zelenski zatražio posredovanje, razgovarali su o Ukrajini. Nakon što je Benet telefonirao Zelenskom odleteo je na pregovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kartice međunarodnih platnih sistema Viza i Masterkard ruskih banaka nastaviće da rade u Rusiji, saopštila je Centralna banka nakon što su obe američke kompanije objavile obustavu usluga u zemlji. Kako je regulator naglasio, prekogranične transakcije sa ovim karticama neće biti dostupne. 

  • Čeka se nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine
  • Zelenski strahuje od bombardovanja Odese
  • Civili i dalje ginu pri evakuaciji
  • Rusi komanduju u nuklearnoj elektrani Zaporožje
  • Ukrajinci tvrde da su povratili grad u blizini Harkova

Ukrajinske snage bezbednosti tvrde da su povratile kontrolu nad gradom Čurhijevim koji se nalazi jugoistočno od Harkova.

Ukrajinski zvaničnici takođe tvrde da su poginula dva visokorangirana ruska vojna komandanta u bici za ovaj grad, prenosi "BBC", dodajući da ovaj medij ne može nezavisno da potvrdi istinitost tvrdnji.

Čurhijev ima 31.000 stanovnika i strateški je važan jer se nalazi na 37 kilometara od Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini.

U Donjecku zbog granatiranja oštećen gasovod

Usled granatiranja Donjecka od strane ukrajinskih trupa oštećen je gasovod u Kujbiševskom okrugu, pa je 250 potrošača ostalo bez snabdevanja gasom, izjavio je šef gradske administracije Aleksej Kulemzin.

„Zbog artiljerijskog granatiranja ukrajinskih militanata, oštećen je gasovod u Kujbiševskom okrugu duž Slepnjeve ulice. Bez snabdevanja gasom ostalo je 250 potrošača“, naveo je Kulemzin u poruci na svom Telegram kanalu.

 


 

 

LNR tvrdi da je oslobođena skoro cela njena teritorija

Ministarstvo spoljnih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) objavilo je da je od ukrajinskih trupa “oslobođena skoro cele teritorije republike”.

U saopštenju se navodi da su snage Narodne milicije te samoproglašene republike oslobodile su 73 naselja u LNR i DNR, prenosi Sputnjik.

Bela kuća "ima sredstva" protiv Pekinga

Bela kuća je saopštila da ako Kina odbije da se pridržava antiruskih sankcija, SAD uvek imaju sredstva da preduzmu korake protiv Pekinga.

Rusija ostaje u UN

Rusija neće biti isključena iz UN, rekao je Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine.

Ruski pregovarač: Četvrta runda pregovora uskoro?

„Četvrta runda pregovora sa Ukrajinom se očekuje u vrlo, veoma bliskoj budućnosti“, rekao je ruski pregovarač, prenosi Rojters. Ruski pregovarač Leonid Slucki je tako potvrdio da će uskoro biti održana još jedna runda pregovora, ali nije precizirao tačan datum.

„Sledeći, četvrti krug biće održan u Belorusiji u vrlo, veoma bliskoj budućnosti“, rekao je Slucki za rusku državnu televiziju. On je rekao da još neće reći tačan datum i da bi taj datum mogao biti definisan sutra.

Poginuo ukrajinski glumac

Paša Li, ukrajinski glumac i televizijski voditelj, ubijen je u ruskom granatiranju Irpina, grada koji se nalazi zapadno od Kijeva, javlja "Independent". Imao je 33 godine.

Bajden, Makron, Šolc i Džonson razgovarali o Ukrajini

Bela Kuća saopštila je da su američki predsednik Džozef Bajden i lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije ponovo večeras u razgovoru putem video potvrdili odlučnost da nastave da pružaju podršku Ukrajini za "neizazvani i neopravdani napad Rusije na Ukrajinu".

Kako se navodi, Bajden, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Boris Džonson su istakli posvećenost da nastave da pružaju bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Ubijen gradonačelnik Gostomela

Ubijen je gradonačelnik Gostomela Jurij Prilipko, tvrde ukrajinski zvaničnici.


Prema istom izvoru Prilipko je umro dok je delio leb i lekove onima kojima je to potrebno.

"Umro je kao junak ali nažalost zbog ruskih napada nemoguće je za sada obaviti sahranu", rekli su zvaničnici.

Zabrana uvoza ruske nafte kao opcija

Predstavnički dom Kongresa SAD proučava mogućnost izrade nacrta zakona o zabrani uvoza nafte i energetskih resursa iz Rusije u Sjedinjene Američe Države.

Šteta za 11 dana ruske akcije 10 milijardi dolara

"Ukrajina je pretrpela štetu od oko 10 milijardi dolara na infrastrukturi otkako je Rusija izvršila invaziju na zemlju" izjavio je u ponedeljak ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov.

Rekao je da ta cifra stoji od nedelje i dodao: "Većina oštećenih objekata biće popravljena za godinu dana, a najteže za dve godine.", rekao je.

Ruska strana nezadovoljna

Nakon treće runde pregovora Rusije i Ukrajine koja je trajala gotovo tri sata, oglasio je se Vladimir Medinski, šef ruske pregovaračke delegacije i pomoćnik predsednika Rusije.

"Nisu se ispunila očekivanja ruske strane od pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti", izjavio je Medinski. 

"Treća runda pregovora je završena"

"Treća runda pregovora je završena. Ima malih pozitivnih pomaka u poboljšanju logistike humanitarnih koridora... Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i bezbednosne garancije", objavio je savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak.

 

 

Rusi pod napadom

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je na predstavništvo ruske Federalne agencije Rossotrudničestvo u Parizu izvršen napad tokom protekle noći i nazvalo ga ekstremističkim aktom.

Pao Azov

Jedinice DNR stigle su do granice Zaporoške oblasti i uspostavile kontrolu nad naseljima Azov, Rozovka i Mirno, saopštila je Narodna milicija DNR.

Od početka specijalne operacije, PVO snage Donjecke Narodne Republike oborile su 13 raketa taktičkog raketnog sistema „Točka U“, navodi se na Telegramu Narodne milicije DNR.

Takođe se dodaje da su tokom dana ukrajinske snage 26 puta otvarale vatru na teritoriju DNR iz višecevnih raketnih sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122 mm, iz topova kalibra 122 mm i minobacača kalibra 120 i 82 mm.

Uništeno više od 320 kontejnera sa opasnim virusima

Laboratorije u Lavovu su eksperimentisale sa patogenima kuge, antraksa i bruceloze, dok su laboratorije u Harkovu i Poltavi eksperimentisale sa difterijom, salmonelom i dizenterijom, izjavio je danas šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

- Analiza otpada ukazuje da su eksperimenti rađeni sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, salmonele i dizenterije, u Lavovu, Harkovu i Poltavi - rekao je Kirilov, preneo je TAS S.

Kirilov je dodao da je u Lavovu uništeno više od 320 kontejnera sa ekstremno opasnim patogenima.

Poruka Putina Evropskoj Uniji

Putin je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom rekao da bi Evropska unija trebalo da utiče na vlasti u Kijevu da se ponašaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. On je potom objasnio kakva je pozicija Rusije kada su u pitanju vojne operacije ove zemlje u Ukrajini, preneo je TASS.

"Nekoliko puta je pomenuto da su ruske oružane snage proglasile prekid vatre zbog evakuacije stanovništva putem humanitarnih koridora. Međutim, bataljoni ukrajinskih nacionalista to sprečavaju tako što pribegavaju nasilju prema civilima i raznim vrstama provokacija", dodaje se u saopštenju Kremlja.

Ukrajina tvrdi kako rusko granatiranje sprečava evakuaciju civila

Rusko granatiranje sprečava evakuaciju civila iz Kijeva, Mariupolja, Sumija, Harkova, Volnovahe i Mikolajiva, objavilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

„To sprečava siguran prolazak humanitarnih kolona s Ukrajincima i stranim državljanima, kao i dostavu lekova i hrane“, saopštilo je ministarstvo.

Ruski predstavnik u razgovorima između Moskve i Kijeva optužio je sa druge strane Ukrajinu da sprečava evakuaciju civila iz gradova, pa dodao da će humanitarni koridori ponovno biti tema rusko-ukrajinskih pregovora u ponedeljak, prenosi agencija "Frans pres".

Prva fotografija sa pregovora između Rusije i Ukrajine

Pregovori delegacija Ukrajine i Rusije počeli su sa skoro sat vremena zakašnjenja. Prethodno je bilo objavljeno da je sastanak počeo, pozivajući se na saopštenje ambasade, koja je potom demantovala da su dve delegacije sele za pregovarački sto.

Ovo je prva fotografija sa pregovora:

 

 

Kamion probio kapiju ambasade Rusije u Dablinu

Na društvenim mrežama počeo da kruži snimak na kom se vidi kako veliki kamion probija kapiju ruske ambasade koja se nalazi na Orvel roudu u Dablinu.

 

 

Nemačka protiv sankcija Rusiji za naftu i gas

Nemački kancelar Olaf Šolc branio je danas odluku EU da se od sankcija zbog invazije na Ukrajinu izuzme ruski energetski sektor, rekavši da je ruska energija potrebna sve dok se ne pronađu alternativni izvori.

"Savezna vlada već mesecima radi sa svojim partnerima u EU na razvoju alternativa ruskoj energiji. Ali to ne može dase ostvari preko noći", rekao je Solc, a prenosi "Rojters".

 

 

On je upozorio da je protiv sankcija za naftu i gas i kazao da je ruski uvoz energenata bitan za svakodnevni život Evropljana.

"Azovci" tvrde da su uništili ruske tenkove

 

 

Patrolni brod ruske moranrice pogođen u Crnom moru iz "VBR Grad"

 

 

Mađarska neće podržati sankcije EU

Mađarska neće podržati uvođenje sankcija EU protiv energetskog sektora Rusije, prenosi "Rojters" pozivajući se na šefa mađarskog ministarstva finansija.

Počeli novi pregovori


Ukrajinska delegacija stigla je u Belorusiju gde će se održati treća runda rusko-ukrajinskih pregovora.

Kako prenosi reporter "Sputnjika" sa lica mesta, ukrajinska delegacija stigla je helikopterima.

 

 

Oboren ruski Su-34 nad Harkovom

 

 

Veći deo teritorije Luganske Narodne Republike je oslobođen

"Veći deo teritorije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) oslobođen je", izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik za televiziju "Rusija-1".

Orban zabranio NATO trupama da dođu u Mađarsku

Mađarska je usvojila ukaz kojim se zabranjuje isporuka naoružanja u Ukrajinu sa teritorije njene zemlje, izjavio je premijer Viktor Orban

Podoljak objavio kada počinju pregovori

Predstavnik iz ukrajinske delegacije Mihail Podoljak na Tviteru je naveo da će treća runda pregovora početi u 15:00 časova po srednjeevropskom vremenu, prenosi agencija Rojters.

Rusija proglasila Crnu Goru neprijateljskom zemljom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije dao instrukcije da se sastavi takav spisak.

Prema njegovom ukazu, ruske kompanije će kreditorima iz ovih zemalja moći da plaćaju dugove u rubljama.

Ruska delegacija stigla u Brest

Ruska delegacija stigla je u Belorusiju kako bi razgovarala sa Ukrajincima, saopštio je ruski zvaničnik Dmitrij Peskov.

Evakuacija preko porušenog mosta

 

 

Ukrajinski vojnici igraju šah s Molotovljevim koktelima

 

 

Zelenski: Na našoj zastavi nema krvi

 

 

Ruska delegacija odletela u Belorusiju

Ruska delegacija je na putu ka Belorusiji gde će biti održana treća runda razgovora.

Zelenski preti

U obraćanju ukrajinskom narodu iz Kijeva, Zelenski je uputio poruku moskovskim trupama, upozoravajući ih da će se suočiti sa "sudnjim danom" zbog "namernih ubistava" tokom vojne operacije na njegovu zemlju

Poljska šalje avione u Ukrajinu

SAD razmatraju mogućnost prema kojoj bi Poljska obezbedila Ukrajini „sovjetske avione“ u zamenu za američke borbene avione F-16 iz SAD, objavio je Volstrit džurnal, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike

Emanuel Makron

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije od 10.00 objavljuju prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Mariupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

Žestoke borbe u Nikolajevu

 Gradonačelnik Nikolajeva tvrdi da su moskovske snage u ponedeljak ujutro bombardovale grad artiljerijskom vatrom. U poruci objavljenoj na Fejsbuku, Oleksandar Senkevič je napisao da su ruske trupe gađale stambene zgrade u gradu i podelio snimak stambenog bloka zahvaćenog plamenom.

- U gradu ima mnogo granata koje nisu eksplodirale... ne prilazite, ne podižite i ne pokušavajte sami da ih pomerite - upozorio je Senkevič.

Ukrajina tvrdi da je Čugujiv opet pod njihovom kontrolom

 Zvaničnici ukrajinske odbrane tvrde da su njihove snage ponovo zauzele istočni grad Čugujiv kod Harkova. Ukrajinski generalštab je saopštio da su kijevske snage zauzele grad od ruskih trupa i da su nanele velike gubitke moskovskim snagama tokom bitke.

Tvrde i da su tokom bitke za grad, koji ima oko 31.000 stanovnika, poginula dva visoka ruska komandanta.

Ruske diplomate napustile SAD

 Ruske diplomate proterane iz sad su tokom noći sa porodicama napustile Njujork i krenule su put Moskve. Avion sa oko 50 putnika poleteo je sa aerodroma Džon F. Kenedi.

Dogovoren humanitarni koridor

Od 10 časova po moskovskom vremenu (8 časova po našem) dogovoren je privremen prekid vatre kako bi se otvorili humanitarni koridori. Civili će moći da napuste Kijev, Mariupolj,  Harkov i Sumi

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zoran Ristić

07.03.2022 08:55

Od kada je Ukrajina postala samostalna država počela je da pravi svoj jezik, isto kao i hrvati. Harkov nije Harkov već harkiv.Kijev je Kijiv. Odesa je Odisa. Smešno ali kada se koristi zapadno-fašistički način propagande sve to ide od jezika i škole.

Milo III

07.03.2022 18:36

Mesna zajednica Crna Gora na ruskom spisku neprijateljskih mesnih zajednica...... !!!! Pa to je sjajno ali i smešno ....... više Rusa je dnevno u metrou nego Crnogoraca na planeti !!!