(REZIME DEVETOG DANA) ISPLIVAO SNIMAK NUKLEARKE POSLE ZAUZIMANJA Svetska banka pomaže Ukrajinu, Zelenski ljut na NATO alijansu (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Nakon pregovora prvi se oglasio savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je rekao da rezultati koji su Ukrajini potrebni na žalost nisu postignuti.

Ono što je ulilo nadu, da će kraj sukoba uskoro doći, je činjenica da su obe strane pristale da nastave pregovore, a na jučerašnjem zasedanju uspeli su da se dogovore oko organizovanja humanitarnih koridora.

Sa uvođenjem oštrih sankcija nastavile su SAD i Velika Britanija koje su uvele stroga ograničenja ruskim oligarsima i članovima njihovih porodica.

Činjenice:

  • Britanski premijer optužio Putina da preti bezbednosti čitave Evrope

  • Putin i Šolc razgovarali telefonom

  • Nove eksplozije u Kijevu

  • Američki senator poziva na ubistvo Putina

  • Stavljen je pod kontrolu požar koji je izbilo u najvećoj nuklearnoj elektrani Evope nakon granatiranja

  • Britanski premijer optužio Putina da preti bezbednosti čitave Evrope

  • Ukrajinski predsednik Zelenski optužio Rusiju za "nuklearni terorizam"

  • Nastavljeni su pregovori, ali nije dogovoren prekid vatre niti primirje koje je Ukrajina tražila

  • Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja

Svetska banka daje Ukrajini 700 miliona dolara

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas saopštio je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ova međunarodna finansijska institucija radi na kreditnim programima vrednim oko 700 miliona dolara za Ukrajinu, koji će biti isplaćeni do kraja marta, saopštila je banka.

Blinken: Zabrana leta nad Ukrajinom dovela bi do potpunog rata u Evropi

Rusija nikada nije bila tako izolovana, a mi nikada nismo bili tako ujedinjeni, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova iz EU povodom invazije Moskve na Ukrajinu.

Blinken je danas branio odluku NATO da ne uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, tvrdeći da bi takva mera mogla da izazove širenje sukoba i potpunog rata u Evropi.

Snimak nukelarke Zaporožje posle ruskog zauzimanja

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz nuklearne elektrane i oštećenja. Interesantno je da je objekat na kome su prikazana oštećenja nalazi se preko puta reaktora broj 2 od ukupno 6 koliko ih ima.

 

 

Zelenski: NATO dao zeleno svetlo za bombardovanje Ukrajine

"Rukovodstvo Alijanse dalo je danas zeleno svetlo za bombardovanje ukrajinskih gradova, naselja i sela, odbijajući da napravi zonu zabrane letova i zatvori nebo", rekao je Zelenski.

"Ubistvo lidera strane zemlje ili promena režima nije politika Amerike"

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je na brifingu danas da američki predsednik Džo Bajden nema nameru da stupi u kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ona je takođe dodala da se Amerika ne zalaže za promenu režima u Rusiji.

- Mi se ne zalažemo za ubistvo lidera strane zemlje ili promenu režima. To nije politika Amerike - rekla je Psaki okupljenim novinarima.

Evakuacija civila s južne železničke stanice u Harkovu u toku

Rusija blokirala i Tviter

Roskomnadzor je ograničio pristup društvenoj mreži Tviter u Rusiji.
Usluga je blokirana na osnovu člana 15.3 Federalnog zakona br. 149-FZ "O informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija", navodi se na veb stranici Roskomnadzora

"Bez nuklearne opasnosti"

Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja, pozivajući se na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), rekao je da ništa ne ugrožava bezbednost energetskih blokova Zaporoške nuklearne elektrane (ZAES) u Ukrajini.

"Bezbednost šest energetskih blokova nije u opasnosti", rekao je Nebenzja tokom govora na sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da se, prema ocenama rukovodstva IAEA, iznetim u saopštenju za štampu od 4. marta, rad Zaporoške NE nastavlja u normalnom režimu.

Krivične kazne za lažne vesti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o krivičnom kažnjavanju za lažne vesti o Oružanim snagama Rusije i pozive na antiruske sankcije.

Umalo nuklearna katastrofa

Svet je jedva izbegao potpunu nuklearnu katastrofu u četvrtak uveče u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, izjavila je danas ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Rusija blokirala Fejsbuk

Kako su izvestile Ria Novosti, Rusija je blokirala Fejsbuk.

"Ruski državni regulator Roskomnadzor saopštio je da je odlučio da blokira pristup mreži Fejsbuk u Rusiji", prenose Ria Novosti.

 

 

Oboren ruski Su-25 u kijevskoj oblasti

 

 

SAD: Rusi su na 25 kilometara od Kijeva

Ruske snage se nalaze na oko 25 kilometara od centra Kijeva i 10 kilometara od centra Černjigova i Harkova, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Što se tiče Harkova i Černigova, 10 kilometara od centra „zapravo znači da se nalaze u predgrađima tih gradova“, dodao je on.

Rusi bolje napreduju na jugu, rekao je on i dodao da SAD ne poriču izveštaje o padu Hersona u ruske ruke, ali ne mogu nezavisno da potvrde tu informaciju. Rusi još nisu zauzeli Mariupolj na jugu zemlje, rekao je američki zvaničnik i dodao da se u gradu vode žestoke borbe.

„Imamo informacije da Rusi nastavljaju da napreduju ka Mariupolju, ali procenjujemo da ih još nema. Nastavljaju da bombarduju grad“, rekao je on i dodao: „Žele da ga zauzmu sa severa i zauzmu položaje na Azovsko more."

Raketa pala u dvorište Zelenskog?

Sekretar za štampu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tvrdi da je deo rakete pao u dvorište letnje rezidencije Zelenskog.

Sergij Nikiforov je postavio dve slike na svoj Fejsbuk profil na kojima se navodno vidi deo rakete u dvorištu vile u Konča-Zaspi, na jugu Kijeva.

 

 

Čečeni iz Ruske garde zauzeli policisjku stanicu u Ukrajini

Oficiri OMON-a „Ahmat“ ruske garde u Čečenskoj Republici zauzeli su policijsku stanicu.

 

 

Rusija i Ukrajina oformile grupu za humanitarne koridore

Rusija i Ukrajina oformile su radnu grupu za organizovanje humanitarnih koridora, rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog i jedan od članova delegacije kijevskih vlasti na pregovorima.

- Sada smo napravili takvu uslovnu radnu grupu, koja uključuje predstavnike Ukrajine, predstavnike Rusije, pre svega ruske vojske, i tražili smo posrednika – to je Međunarodni Crveni krst. I sada se razgovara o tome kako da logistički uđemo – da evakuišemo ljude, donesemo hranu, lekove - rekao je on.

Zaseda Savet bezbednosti UN

Nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini u toku je sednica SB Ujedinjenih Nacija.

Ukrajinske snage povratile kontrolu nad aerodromom Kulbakin

 

 

"NATO šalje militante u Ukrajinu"

Specijalne službe Velike Britanije i SAD, koristeći poljsku teritoriju, šalju militante u Ukrajinu, saopšteno je u Ruskoj spoljnoj obaveštajnoj službi.

Crna Gora zatvorila nebo za ruske letove

Vazdušni prostor Crne Gore zatvoren je za sve ruske avione odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a na predlog Ministarstva kapitalnih investicija.

Ovom odlukom Crna Gora se pridružila državama članicama Evropske unije koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio saobracaj sa Rusijom 27. februara, kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Rusko MO: Ukrajina sprema provokaciju, koristi stanovništvo kao živi štit

Ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju u Harkovu uz učešće novinara zapadnih država, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je novinarima rekao predstavnik Ministarstva Igor Konašenkov, nacionalisti su u tom ukrajinskom gradu postavili višecevne bacače raketa između stambenih zgrada, a stanovnicima, uključujući decu ne dozvoljavaju da izađu iz zgrada.

Cilj nacionalista je da isprovociraju ruske snage da otvore vatru na stambene delove grada i da to sve bude snimljeno za zapadne medije.

Sazvana hitna sednica SB UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak u petak u 11:30 časova po lokalnom vremenu (17:30 kod nas) nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, saopštile su diplomate.

Neće zatvarati vazdušni prostor za Rusiju

Turska neće zatvarati vazdušni prostor za Rusiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Kolona ruskih vozila ide na Kijev

Satelitski snimak navodno prikazuje kolonu ruskih transportnih, oklopnih i borbenih vozila dugu 60 kilometara kako se kreće u pravcu glavnog grada Ukrajine.

Ambasada SAD: Napad na elektranu ratni zločin

Ambasada SAD u Ukrajini saopštila je da je napad na nuklearnu elektranu ratni zločin nakon što je Rusija zauzela ukrajinsko nuklearno postrojenje, najveće u Evropi.

"Napad na nuklearnu elektranu je ratni zločin. Putinovo granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi vodi njegovu vladavinu terora korak dalje", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Kijevu.

 

 

Putin na telefonu s Šolcom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Šolc je pozvao rusko rukovodstvo, u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da odmah obustavi vojne akcije u Ukrajini, saopštio je danas portparol nemačke vlade, koji je takođe preneo da je Putin novu rundu pregovora Moskve i Kijeva najavio tokom vikenda.

Gore tenkovi u Irpenu

Snimak prikazuje grad Irpen u kome je navodno uništeno nekoliko ruskih tenkova.

 

 

 

Cilj NATO-a da održi komunikaciju sa Rusijom

Cilj NATO-a je da održi komunikacione kanale sa Ruskom Federacijom kako bi se izbegle konfliktne situacije, naveo je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Peskov govorio o pozivu za Putinovo ubistvo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je danas izjavu američkog senatora Lindzija Grejema, koji je pozvao Ruse da ubiju predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovim rečima, „ovih dana ne uspevaju svi da ostanu trezveni".

Eksplozije u Kijevu

Navodno su u Kijevu oko 15 časova po lokalnom vremenu odjeknule jake eksplozije. Čuju se i sirene za vazdušnu opasnost, javlja "Rojters".

Kijev nije uputio zvaničan zahtev Kremlju za pregovore sa Putinom

Kijev nije uputio zvanične zahteve Moskvi za direktan dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom . Ovo je 4. marta izjavio član ukrajinske delegacije na razgovorima, šef frakcije Sluga naroda u Vrhovnoj radi David Arahamia, prenose ukrajinski mediji. "Predsednik Zelenski nije tražio nikakve kontakte za direktan dijalog, osim u nekim javnim izjavama", rekao je parlamentarac. On je naglasio da nikakvi zvanični zahtevi nisu upućeni Kremlju.

Uništen najveći transportni avion na svetu

Pojavili su se prvi snimak i fotografija uništenog aviona koji je bio jedinstven u svetu

Kličko pokazao pomoć koja je stigla

 

 

Zelenski pobegao?

Predsednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin pozivajući se na poslanike Rade kazao je da Zelenski napustio Ukrajinu i da se sada nalazi u Poljskoj.

Ukrajinska strana još nije komentarisala ovu informaciju.

Zelenski: Ruski ratni zločinci će odgovarati

 

 

Lukašenko podržao

Lukašenko je izrazio podršku Putinu akcijama ruske strane u Ukrajini, preneo je Kremlj.

Ambasada SAD u Kijevu: Napad na elektranu je ratni zločin

 

 

Ruski ambasador u Parizu: Bezbednost osoblja ugrožena

Situacija sa bezbednošću zaposlenih u ambasadi Rusije u Francuskoj je prilično napeta, izjavio je danas ruski ambasador u Parizu Aleksej Meškov, dodajući i da su počinjeni "različiti teroristički akti" protiv ruskih institucija.

"Zapravo, antiruska osećanja prevazišla su okvire prošlonedeljnih ograničenja i zapravo su se raširila na različite delove francuskog društva, pre svega, naravno, državne strukture", izjavio je Meškov za tv kanal "Rusija-24", a navodi ruska agencija TAS S.

Ruske trupe ulaze u Nikolajev

Ruske trupe su ušle u ukrajinski crnomorski lučki grad Nikolajev, saopštile su danas regionalne vlasti, a prenosi agencija Rojters.

"Kraj Evrope"

"Katastrofa u nuklearnoj elektrani Zaporožje bila bi šest puta gora od Černobiljske", rekao je Volodimir Zelenski.

Kako je rekao tenkovi iz Rusije su znali na šta pucaju, i direktno su gađali stanicu

"Ova noć je mogla biti kraj Evrope", rekao je.

Francuska spremna

Francuska je saopštila da je spremna da Ukrajini prebaci novi ATGM MMR i Enforcer MMP (Mid-Range Missile) francuski protivtenkovski raketni sistem pete generacije.

Rusi osvojili Energodar

Ruske snage preuzimaju kontrolu nad gradom Energodarom u kojem se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana

Potopljen glavni brod ukrajinske mornarice

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je danas da je glavni brod ukrajinske mornarice, fregata "Hetman Sagajdačni", potopljena kako ne bi pala u ruke ruskim snagama.

 

 

Porše je zaustavio isporuke automobila u Rusiju

 

 

Poziv na Putinovo ubistvo: Poruka stigla iz Amerike 

Američki senator Lindzi Grejem pozvao je preko društvenih mreža na ubistvo ruskog predsednika Vladimira Putina posle invazije na Ukrajinu.

NATO održava sastanak zbog Ukrajine

 

 

Ukrajinska vojska ponovo granatira

Ukrajinske snage gađale su u petak ujutro Dokučajevsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 10 raketa iz BM-21 "Grad"i 14 granata kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju sprovođenja režima prekida vatre. Kako se dodaje, ukrajinski vojnici su tokom proteklog dana 26 puta otvorili vatru na teritoriju DNR, ukupno su ispalili 323 granate.

"Spremali su se za ovo"

 

"Pretnja za celu Evropu"

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da ruske snage moraju odmah da prekinu napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju i da su sada akcije Putina pretnja bezbednosti za celu Evropu.

Džonson je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji u elektrani u Zaporožju, koji se nalazi na jugoistoku zemlje, preneo je Rojters.

"Premijer je rekao da bezobzirne akcije Putina sada mogu direktno da budu pretnja bezbednosti cele Evrope", saopštili su iz Dauning strita.

Predsednik Austrije se nada primirju u Ukrajini

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen se nada primirju u Ukrajini, ali strahuje da se neće tako brzo smiriti situacije u toj zemlji.

"Uveren sam da ćemo ovaj konflikt staviti pod kontrolu", poručio je Van der Belen za javni servis ORF, dodajući da se ne usuđuje da pomene vremenski rok.

Najvažnije je, ističe, da rat prestane, dogovori primirje i počnu pregovori.

"Obe strane moraju biti svesne da se mora sprečiti svaka dalja eskalacija“, rekao je Van der Belen , navodeći da bi direktna intervencija predstavljala neprocenjiv rizik.

Regionalne vlasti: Nuklearku Zaporožje zauzele ruske snage

 

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja, prenosi agencija Intefkas Ukrajina.

"Operativno osoblje prati stanje blokova i obezbeđuje njihov rad u skladu sa bezbednosnim i tehnološkim procedurama", dodaje se u saopštenju ukrajinskih regionalnih vlasti.

Ukrajina je poručila da su ruske snage napale noćas zonu nuklearke, nakon čega je zapaljena petospratna zgrada centra za obuku.

Požar je u međuvremenu ugašen, a nivo radijacije nije povećan.

 

Veliki požar izbio je u kompleksu Nuklearne elektrane Zaporožje

Veliki požar izbio je u kompleksu Nuklearne elektrane Zaporožje u noći između četvrtka i petka, a požar je lokalizovan oko 6:20 po ukrajinskog vremenu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je požar izbio posle napada ruske vojske, a usred noći obratio se dramatičnim apelom i upozorenjem da je "cela Evropa u velikoj opasnosti".

Putinov specijalac: Izdajte naredbu!

Lider Čečenije Ramzan Kadirov obratio se danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa molbom da naredi vojsci da zauzmu Harkov, Kijev i druge ukrajinske gradove.

Moskva ukida BBC na ruskom

Roskomnadzor je ograničio pristup ruskom servisu BBC, kao i Meduzi i radiju Sloboda.

Zelenski: Zatvorite nebo ili mi dajte avione

Ukrajinski predsednik pozvao je Zapad da obezbedi Ukrajini vojne avione, ako nisu spremni da zatvore nebo nad zemljom.

- Ako nemate moć, čvrstinu da zatvorite nebo, dajte mi avione. Zar to nije pošteno - rekao je ukrajinski predsednik.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
eks

04.03.2022 11:14

Zašto niko nije pozvao na ubistvo Klintona zbog agresije na Srbiju ?

Pera Detlic

04.03.2022 14:26

@eks - Pozivo sam ja ali niko nije hteo da me poslusa.

Ors

04.03.2022 14:26

Trebaju ući Čečenci i Sirijski Tigrovi pa da vidiš kako nacisti beže.

Lavica

04.03.2022 14:38

SAD: Napad na elektranu je zločin! Pa drugari, onda vi imate mnogo da odgovarate za isti slučaj '99.