AMERIKA SPREMNA ZA DIJALOG OKO UKRAJINE Blinken saopštio pod kojim uslovima
Foto: EPA/EPA/SHAWN THEW

SAD su spremne za dijalog oko Ukrajine, ako Rusija povuče vojsku, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Ako Rusija povuče snage i bude spremna za pregovore, mi smo spremni da uradimo isto to", rekao je Blinken.

Po njegovim rečima, SAD su otvorene za pregovore sa Rusijom u različitim sferama, uključujući bezbednost, ali za diplomatiju je potrebna deeskalacija u Ukrajini.

Blinken je izjavio da zapadne države koordiniraju akcije sa ciljem da se ubrzaju isporuke Ukrajini sredstava protivvazdušne odbrane, protivtenkovskih sistema i drugog naoružanja.

Uvođenje bespilotne zone moglo bi izazvati vojni konflikt između SAD i Rusije, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin u intervjuu televiziji En-Bi-Si. On je istakao da su izjave o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja opasne i da ih treba izbegavati na svaki način.

Američki diplomata je izjavio da SAD dokumentuju slučajeve pogibije civila tokom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i tražiće odgovornost za to. Međutim, Blinken nije hteo da odgovori na pitanje da li postoje slučajevi da su civili poginuli krivicom ruskih vojnika.

On je saopštio da će Vašington u potpunosti podržati Kijev ako on odluči da nastavi pregovore sa Rusijom.

Podsetimo, danas se očekuje druga runda pregovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ja

03.03.2022 17:28

Trebaju biti razgovori rusije i rusija treba imati nekoga sa svoje strane amerike je sa strane ukraine za te uslove treba sama rusija da odluci !!!