EVROPA IPAK ZAVISI OD RUSIJE? Gas nema alternativu, embargo na snabdevanje potpuno bi RAZORIO evropsku privredu
Ministarstvo odbrane Ukrajine

Rusija, kao energetski gigant  i svetski lider u izvozu gasa, drži vođstvo u snabdevanju cele Evrope gasom, ali i naftom, prenosi Bizportal.

Ovu činjenicu za Bizportal.rs potvrđuje i Jovan Knežević, stručnjak za geopolitiku i ekonomsku diplomatiju, koji je u razgovoru za naš portal izneo i stručnu analizu povodom novonostale krizne situacije na istoku Evrope koja se preliva na ceo svet.

– Opšte poznata je činjenica da Ruska federacija snabdeva Evropu sa preko 40% gasa i preko 30% nafte, tj preko 175 milijardi kubika energenata, od kojih u velikoj meri zavisi funkcionisanje privreda zemalja čitavog Evropskog kontinenta. S obzirom da je RF svetski lider u izvozu gasa i drugoplasirani svetski izvoznik nafte to svakako nije neobičan podatak – započeo je svoju analizu Knežević.

Kako su otpočela ratna dešavanja na teritoriji Ukrajine, tako se u javnosti pojavila i nova retorika o diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom. Knežević tvrdi da će ovakve izjave biti sve češće, a alternativa u snabdevanju gasom tražiti preko Atlantika u SAD-u, Kataru ili Azerbejdžanu.

– Ako uzmemo u obzir trenutne političko-ekonomske odnose RF i Zapada povodom oružanih sukoba u Ukrajini za očekivati je da se pojača retorika o evropskoj diverzifikaciji snabdevanja energentima tj delimičnom prelasku na američki tečni gas, katarski gas ili eventualno azerbejdžanski gas. Sagledavajući neophodne količine gasa, postojeću gasovodnu infrastrukturu i cene gasa u pomenutoj diverzifikaciji potpuno je iracionalno smatrati da je moguće da se išta značajno promeni u snabdevanju gasa u narednih 4-5 godina, u odnosu na današnje stanje. Ono što takođe ne ide u prilog projekta evropske energetske diverzifikacije je svakako i to što je potpuno izvesno da RF neće ograničavati, a kamoli prekidati, isporuku energenata, sem ako ne budu uvedene sankcije na uvoz gasa i nafte iz RF, čime bi Evropa a prevashodno EU ozbiljno ugrozili funkcionisanje privreda članica, a Rusija svoje izvozne kapacitete okrenula ka azijskim zemljama na svojim istočnim i južnim granicama, sa kojima već ima uspostavljenu saradnju i potpisane dugoročne ugovore o snabdevanju koje bi mogla da aneksira i uveća za količine koje je obezbeđivala Evropi – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku cena gasa je podložna promenama koja se kreće ka cifri od 2000 dolara po kubiku, kao i nafta koja je prešla 100 dolara po barelu. Ove promene cene energenata značajno će uticati na ekonomska kretanja, a pre svega na inflaciju.

– Ono što je u ovom trenutku  važno je promena je cena gasa  i nafte koje će dodatno pojačati rast stopa inflacije u Evropi što će neminovno dovesti do turbulentnih kretanja u privredama zemalja Evrope i pada standarda života – zaključuje Knežević u razgovoru za Bizportal.

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
grwcw

02.03.2022 14:15

zavrci Putine da vidimo kako cvile...