SRBIJA ĆE IMATI POSEBAN STATUS Cene vrtoglavo rastu, vodi se rat i svet je na ivici katastrofe: Ekonomista otkriva šta nas čeka...
Alo

Cene goriva, nafte, uglja, zlata i pšenice beleže neverovatan rast. Slobodna trgovina poremećena je tokom pandemije korone, a odnos snaga u svetu se promenio. Ratni sukobi na starom kontinentu samo su doprineli rastu cena.

Američka nafta WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja, dok je globalno referentni brend, evropska nafta Brent, premašila 110 dolara po barelu usled usijane potražnje.

Cena sirove američke nafte WTI porasla je za više od 5,0 posto na 109,23 dolara po barelu, na najviši nivo od septembra 2013, a cena Brenta je ojačala sa za 5,6 procenata na 110,84 dolara za barel, što je nivo koji nije viđen još od jula 2014, prenosi CNBC.

Do velikog poskupljenja "crnog zlata" dolazi u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, spremaju da održe sastanak u sredu na kojem će razgovarali o planu proizvodnje za april.

Oba tipa nafte, WTI i Brent, premašila su prošlog četvrtka nivo od 100 dolara, prvi put od 2014, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, što je izazvalo strah od poremećaja u snabdevanju tržišta, koje ionako već pati od nedovoljne ponude.

SRBIJA ĆE IMATI POSEBAN STATUS Cene vrtoglavo rastu, vodi se rat i svet je na ivici katastrofe: Ekonomista otkriva šta nas čeka...

epa/ROMAN PILIPEY

 

Isto tako, od jutros je cena gasa u Evropi prešla cifru od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara.

Analitičar i ekonomista Dejan Miletić za Alo! komentariše aktuelnu situaciju u svetu i vrtoglavi rast cena i energenata

Rast cena posledica rata u Ukrajini

Miletić, vrtoglav porast cena prirodnih resursa, objašnjava kao prirodni sled stvari usled rata u Ukrajini.

- Kada se desi da jedna od važnijih zemalja za evropske resurse kao što je Ukrajina bude izložena jednom ovako složenom sukobu, a pritom se teži da se Rusija izoluje, prirodno je da će cene resursa skakati i to će značajno poskupljivati i proizvode i kreirati odreženu vrstu inflacije koja neće moći u srednjem roku lako da se obuzda i ticaće se vrlo ozbiljno standarda svih građana Evropske Unije. Nije ni malo iznenađujuće da cene prirodnih resursa skaču i to neće samo stati na tome, ako se bude i dalje usložnjavala situacija i kreirala jedna antiruska histerija, to će podrazumevati dalji rast cena resursa.

SRBIJA ĆE IMATI POSEBAN STATUS Cene vrtoglavo rastu, vodi se rat i svet je na ivici katastrofe: Ekonomista otkriva šta nas čeka...

Alo

 

Srbija dobro reagovala

- Srbija je vrlo rezonski reagovala, a to znači da nije dozvolila da je upletu direktno u ovaj sukob, budući da je ona već prošla sankcije i sve ono što rat nosi, tako da mi najbolje znamo koliko se to ustvari tiče običnog čoveka a ne političkih elita kojekakvih sa bilo čije strane. Sistem sankcija uvek se prelije na standard građana i oni plate najveću cenu. U tom smislu mi nismo ušli u sakcije prema Rusiji i očekujem da će to biti strateški odličan potez. 

Mudra politika Vlade Srbije će u narednom periodu pokazati rezultate.

Srbija će se iz svega izvući sa minimalnim posledicama

Kada je domaća ekonomija u pitanju, Miletić smatra da će posledice biti minimalne s jedne strane, a sa druge strane to će biti jedna šansa za Srbiju.

- Dobro smo obezbeđeni energentima i resursima kao što je pšenica i svime što je važno za standard građana, odnosno prozivodima ošte potrošnje bez koji se ne može. Mislim da ćemo mi najbolje amortizovati ceo ovaj sukob kada je u pitanju ekonomska komponenta - rekao je Miletić.

- To će se još bolje sagledati ako izdržimo ovaj talas pritisaka i uspemo da odolimo da nas ne privole ni na jednu stranu i ne uvuku u sankcije protiv Rusije, vrlo brzo će se to poklazati kao važna prednost Srbije u ova smutna vremena i možda bude ključna pozicija u smislu daljeg rasta nase konomije. Sve sto bi se u kratkom roku odrazilo na naš standard i inflaciju. U srednjem roku bi bilo više nego dobro za naše građane jer bismo iskoristili tu tenziju koja vlada između država Evrope i Amerike sa jedne strane i Rusije sa druge. Ovo je strateški dobra pozicija koja u ekonomskom smislu može da se isplati Srbiji.

Poseban status Srbije 

Na pitanje kako se Srbija snašla u ovoj složenoj situaciji i da li je obezbedila dovoljno energenata, sirovina i hrane, Miletić smatra da je Srbija dobro obezbeđena.

- Država ima odlične odnose sa državama koje su bogate naftnim derivatima, kao što su Saudijska Arabija, Rusija, pa i Turska, zbog Turskog toka. Što se tiče energenata dosta dobro stojimo, uglja imamo, ali kada je u pitanju širi plan a to znči trgovinska razmena, mislim da ćemo mi imati jedan poseban status i da ćemo moći da baštinimo ovu krizu.

- Naša država je na vreme obezbedila i rezerve zlata i ima stabilnu finansijsku situaciju. Strateške rezerve smo akumulirali. Na vreme se razmišljalo o tome, ako neko može da konstatuje da je u dobroj poziciji, to je Srbija, ali da će biti lako - neće, jer to je složen proces i trebaće dosta mudrosti da se iz svega izađe na jedan pravi način i održi stabilnost naše ekonomije. Verujem da ovo rukovodstvo ima dovoljno mudrosti i do sada je to pokazalo kada je ovu šansu iskoristilo na pravi način, a opasnosti predupredilo. - zaključio je Dejan Miletić.

Vučić intervenisao da Srbija nabavi dovoljno rezervi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija nabavila dovoljne količine energenata i hrane.

On je novinarima u Palati Srbija rekao da su nabavljene količine pšenice i kukuruza dovoljne za narednih šest meseci i da je kupljeno 30.000 tona dodatnih količina brašna.
 
Dodao je da su obezbeđene i dovoljne količine pirinča, ulja, soli i dugotrajnog mleka, sardina, ali da se još uvek čeka potvrda za još 3.000 tona mleka u prahu.

SRBIJA ĆE IMATI POSEBAN STATUS Cene vrtoglavo rastu, vodi se rat i svet je na ivici katastrofe: Ekonomista otkriva šta nas čeka...

Alo!

 

Kada su u pitanju energenti, naglasio je da postoje ratne i mirnodopske rezerve pri Vojsci Srbije, zatim pri Ministarstvu energetike i u robnim rezervama.

- Problemi su sa cenama sirovina, sa cenama energenata i to su stvari koje ćemo uspeti u potpunosti da osiguramo za građane, da mogu da imaju stabilnost i sigurnost - naveo je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, ima dovoljno dizela, benzina, mazuta, sirove nafte, mlaznog goriva i drugih rezervi za snabdevanje od 13 do 22 dana, u zavisnosti od energenta.

Brnabić: Građanima Srbije stižu nove subvencije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija bezbedna kada su u pitanju robne rezerve.

Takođe, kako je istakla, Vlada i predsednik Srbije nastoje da obezbede stabilnost narodu i proizvođačima.

SRBIJA ĆE IMATI POSEBAN STATUS Cene vrtoglavo rastu, vodi se rat i svet je na ivici katastrofe: Ekonomista otkriva šta nas čeka...

Alo

 

Što se tiče robnih rezervi, mi smo bezbedni, rekla je Brnabić za TV Prva. "Svaki dan se trudimo da budemo još bezbedniji".

- Kada je reč o ekonomiji, dogovorili smo da podignemo subvencije sa 4.000 dinara po hektaru, na 8.000 dinara. Izdvojićemo još 7,5 milijardi dinara, i obezbediti da naši proizvođači budu još bezbedniji - rekla je predsednica Vlade Srbije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading