Monstruozne laži zapadnih i domaćih medija o situaciji u Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Foto: Profimedia

Iako se od CNN-a, BBC-ja, Dojčevelea, Juronjuza i ostalih zapadnjačkih medija lažna propaganda mogla očekivati, zabrinjavajuće je što su im se pridružili i neki mediji iz Srbije poput Kurira, Telegrafa i Monda. 

Ne obazirući se na novinarsku etiku, oni su se, zarad dodvoravanja zapadnim ambasadorima i finansijerima, potpuno stavili u službu širenja antiruske propagande.

Ako im profesionalizam i objektivno izveštavanje nije bitno, svoju nečasnu ulogu u ovom prljavom medijskom ratu treba da preispitaju barem zbog toga što znaju da je naš narod, baš kao Rusija danas, bio meta iste zapadnjačke propagandne mašinerije. 

Od razbijanja SFR Jugoslavije, Zapad je širio najmonstruoznije laži o Srbima, izmišljao zločine koji nikada nisu počinjeni i sakrivao zlodela koja su učinjena naše narodu. Ako ni zbog čega drugog, medijske kuće iz Srbije koje danas šire iste laži o Rusima, treba toga da se sete.

Pošto gazde ovih medija nije stid da budu sluge zapadne propagande postavljamo pitanje: da li je sramota naše novinare da ovjavljuju gnusne laži po gebelsovom receptu!?

Paralelno sa sukobom u Ukrajini zapadna propagandna mašinerija vodi još jedan rat u kojem, demonizacijom Rusije i ruske vojske pokušava da sakrije istinu o događajima na istoku Evrope. U ovom razračunavanju sa činjenicama, Zapad koristi najmonstruoznije Gebelsovske metode izvrtanja istine i plasiranja ordinarnih laži.

Formula nacističkog ministra propagande koja kaže da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina, ponovo je u upotrebi kao što je to bio slučaj i tokom agresije na našu zemlju 1999. godine. Baš kao što su tada zapadnjački mediji lagali o hiljadama izbeglica, srpskim logorima i silovanjima, sada te laži ponavjaju i za iste izmišljene zloine optužuju Ruse.

Propaganda C produkcije

Tako se nedavno pojavio snimak na kojem se navodno vidi kako civili, starci i deca, beže dok u pozadini ginu vojnici. Na žalost zapadnjačke propagandne mašinerije, cela scena je toliko loše odglumljena da ne bi mogla da se nađe ni u bilo kojem filmskom ostvarenju C produkcije.

U ovom video-snimku se u pozadini čuju eksplozije i pucnji, vojnici lete u nebo, starci sa decom uspravno trče na brisanom prostoru, a na sve to  telefon koji se „sasvim slučajno“ našao na navodnom bojnom polju stoji mirno kao da se ništa ne događa. Naravno, svakom razumnom je jasno da se radi o patetičnom pokušaju medijske manipulacije.

Nacistički vođa Adolf Hitler je u svojoj knjizi „Majn kampf“ zapisao da propaganda mora da bude „narodnjačka, i da svoj intelektualni nivo prilagodi sposobnosti shvatanja najograničenijih među onima kojima se želi obratiti“. Ovaj metod je u praksu sproveo Jozef Gebels koji je znao da će preko emocija najlakše da dopre do svakog Nemca. Zapadnjački mediji danas samo nastavljaju  njegov posao tako što beskrupulozno izmišljaju zločine nad ukrajinskim civilima i tako pokušavaju da izazovu bes javnog mnjeja prema Rusiji.

Poplava lažnih vesti

Podsetimo, gorepomenuti snimak nije prva laž u kojoj je uhvaćena zapadnjačka propagandna mašinerija. 

Ubrzo posle očetka sukoba na društvenim mrežama je počeo da kruži snimak velike eksplozije, uz tvrdnje da je iz Ukrajine.

- Ukrajinski požari izazvani ruskim vazdušnim udarom izazvali su lančanu reakciju u elektrani u Lugansku - stajao je natpis na jednom takvom videu. Arhivirane verzije sličnih postova možete videti ovde, ovde i ovde. Ratna soba za borbu protiv lažnih vesti India Today (AFVA) utvrdila je da su tvrdnje uz video obmanjujuće. Ovaj video je snimak eksplozije hemikalija u fabrici u Kini iz 2015. godine.

Obrnutim pretraživanjem ključnih kadrova viralnog klipa, pronađen je isti video koji je postavilo više Jutjub kanala 2015. godine. Ovo potvrđuje da je video star i da nije povezan sa tekućom krizom nastalom između Ukrajine i Rusije.

Prema opisima Jutjub kanala, na snimku je eksplozija koja se dogodila u kineskom lučkom gradu Tjenđin. Uzimajući u obzir ovo, izvršena je pretraga ključnih reči na Guglu i pronađen je isti video koji je prenet Rojtersu u izveštaju "The Guardiana" iz avgusta 2015. godine. Prema ovom izveštaju, na snimku se mogu videti uzastopne eksplozije koje su se dogodile u hemijskoj fabrici u industrijskoj zoni Tjenđina. Video je takođe podelio Bi-Bi-Si na svom Jutjub kanalu 14. avgusta 2015. godine.

Takođe, jedna od popularnih fotografija na Fejsbuku koja je objavljena nedavno, a na kojoj se navodno vidi uništavanje civilnih ciljeva, zapravo je nastala prilikom izraleskog napada na Pojas Gaze i nema nikakve veze sa Ukrajinom.

Snimak ruskih aviona koji „lete iznad Ukrajinskog grada" nastao je u Moskvi dok su vojne letelice nadletale grad pred nacionalni praznik 2020.

Fotografija na kojoj se vide Ukrajinci kako se mole nije lažna, ali nije nedavno nastala. Kružila je internetom još od 2019.

Fotografija ruskog aviona koji "pada" jer ga je „oborila ukrajinska vojska" zapravo je nastala u avgustu 2015. tokom aeromitinga povodom proslave Dana državne zastave Rusije.

Popularni snimak pada aviona nema nikakve veze sa invazijom na Ukrajinu. U njemu se može videti kako je libijski borbeni avion oboren iznad Bengazija 2011. godine.

Fotografija na kojoj je, kako tvrde korisnici društvenih mreža, ruski avion u plamenu u Ukrajini i na kojoj se vidi kako se pilot katapultira iz njega zapravo je nastala tokom aeromitinga 1993. u Ferfordu u Engleskoj.

Laž o ubijanju ukrajinskih graničara

Zapadnjački mediji su pre dva dana objavili vest da je četa ukrajinskih graničara sa Zmijskog ostrva pobijena, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je požurio da ih posthumno odlikuje. Na žalost Zapada i ova laž je ubrzo ogoljena, s obzirom da su ukrajinski vojnici juče stigli u Sevastopolj.

Ukupno 82 vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su se predali ruskoj vojsci stigli su na Krim tegljačem „Šahtjor“. Kako sami kažu, položili su oružje tokom pregovora. 

Pošto gazde ovih medija nije stid da budu sluge zapadne propagande postavljamo pitanje: da li je sramota naše novinare da ovjavljuju gnusne laži po gebelsovom receptu!?

BONUS VESTI

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading