UKRAJINA NA TAČKI KLJUČANJA Raketni udari na aerodrom! Sazvana hitna sednica Skupštine UN (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/LiveUmaps

Iako međunarodni zvaničnici pozivaju na pregovore, borbe ne prestaju, stradalih je sve više, a ukrajinski metro u potpunosti je preuzeo funkciju skloništa.

Grupa trupa LNR je uz vatrenu podršku ruske vojske uspostavila kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U kratkim crtama

  • U toku je četvrti dan vojne akcije u Ukrajini
  • Zelenski odbio pregovore u Minsku
  • Vodi se žestoka borba za Kijev
  • Neke ruske banke su isključene iz SWIFT-a, Zapad uveo još sankcija
  • NATO šalje još vojske u istočnu Evropu
  • Najmanje 64 poginulih civila
  • Zelenski pozvao strane državljane da se priključe borbama u Ukrajini
  • Ruske trupe su ušle u Harkov
  • Zelenski tužio Rusiju Hagu
  • Ukrajinci vratili Harkov pod kontrolu
  • Donjeck pod vatrom
  • Japan se priključio sankcijama protiv Rusije
  • Ukrajina pristala na pregovore

Francuska podnosi rezoluciju SB UN

Francuska će sutra podneti rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid vatre i "nesmetan humanitarni pristup" Ukrajini, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Nakon brojnih razgovora između francuskog predsednika i svetskih lidera ovog vikenda, zajednički je prepoznata "potreba" da se stvore uslovi za nesmetanu isporuku humanitarne pomoći Ukrajini, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Makrona, prenosi CNN.

Francuska rezolucija će imati za cilj da "garantuje nesmetan humanitarni pristup i zadovoljenje hitnih potreba stanovništva u Ukrajini", stoji u saopštenju i ističe se da će Francuska pozvati na prekid vatre koji "mora da prethodi svim mirovnim pregovorima".

TAS S: Pregovori Ukrajine i Rusije počinju sutra ujutru

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine počeće sutra ujutru, javlja TAS S pozivajući se na neimenovani izvor.

Prema navodima neimenovanog izvora, razlog su logistički problemi ukrajinske delegacije.

"To nije odlaganje. Sastanak će početi ujutru", naveo je on.

Sazvana hitna sednica Skupštine UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je na retku hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine zbog siutacije u Ukrajini, preneo je Rojters.

Sa 11 glasova "za" usvojena je odluka o sazivanju sednice Skupštine. Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili odsutni.

Borelj: EU će Ukrajini isporučiti borbene avione

 

 

"Ukrajinska delegacija još nije stigla"

Beloruski politikolog Jurij Voskresenski rekao je za RIA Novosti da ukrajinska delegacija još nije stigla na pregovore sa ruskom stranom o belorusko-ukrajinskoj granici. "Prema mojim informacijama, ukrajinska delegacija još nije stigla", rekao je Voskresenski . Takođe je napomenuo da će, prema njegovim informacijama, sa ukrajinske strane biti "mala delegacija od četiri do pet ljudi".

Pridružuje se i Crna Gora

Crna Gora pridružila se svim restriktivnim merama Evropskog saveta protiv Rusije, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavov, čekanje na odlazak iz Ukrajine

 

 

Gradonačelnik predao grad Rusima

"Odluka je moja, vreme je!"

Kličko: Opkoljeni smo

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i bivši svetski bokserski prvak u teškoj kategoriji, opisao je glavni grad Ukrajine kao "opkoljen" i rekao da evakuacija civila neće biti moguća "jer su svi putevi blokirani".

"Na rubu smo humanitarne katastrofe", rekao je za AP dok se u gradu nastavlja policijski čas za koji je rekao da je vlastima omogućio da love "sabotere" na ulicama.

"Trenutno imamo struju, trenutno imamo vodu i grejanje u našim kućama. Ali infrastruktura je uništena za dostavu hrane i lekova. Zato je poruka za sve: Podržite Ukrajinu zajedno... Jaki smo", rekao je Kličko.

Ukrajinski mediji: Ruska vojska u Berdjansku

 

 

"Preživeli smo možda najteži dan u čitavoj posleratnoj istoriji Harkova"

Preživeli smo možda najteži dan u čitavoj posleratnoj istoriji Harkova, kaže gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

"Klanjam se našoj vojsci, našim komunalnim preduzećima, lekarima, preduzetnicima, dobrovoljcima i prosto svim stanovnicima grada koji čine sve što je moguće i nemoguće da Harkov ostane naš!", dodao je.

Raša tudej: Ne napadaju nas samo sa Antarktika

 

 

Mađarska odbila da šalje oružje

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Mađarska neće slati oružje Ukrajini jer je toj zemlji potrebno svo oružje koje ima.

– Stav Mađarske se neće promeniti, pošto je mađarskim oružanim snagama potrebno svo oružje da bi mogle da brane granice zemlje, stoga, za razliku od Italije i Nemačke, nećemo slati oružje Ukrajini – rekao je Orban u intervjuu za M1 TV kanal.

Sirene u Kijevu

 

 

EU kupuje oružje Ukrajini

Predsednica Evropske komislije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da se podrška Ukrajini pojačava, kao i sankcije Kremlju.

Sankcije i za Lukašenka

 

 

"Prizemljeni" ruski avioni u EU

Evropska unija (EU) odlučila je da potpuno zatvori vazdušni prostor za ruske letelice. Ovo je 27. februara saopštila šefica Evropske komisije (EK).

Fon der Lajen: RT i Sputnjik više neće moći da šire svoje laži i seju podele u EU

Evropska unija će zabraniti Raša tudej i Sputnjik na svojoj teritoriji. Ovo je u nedelju, 27. februara, saopštila predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

Zelenski: "Iskreno – ne verujem u ishod pregovora"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo se obratio javnosti rekavši da je posle dve godine danas razgovarao sa beloruskim kolegom Lukašenkom.

Moskva saopštila: Pregovori još nisu počeli, ali učesnici stižu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo da učesnici pregovora pristižu.

Pregovori između Rusije i Ukrajine još nisu počeli, a pregovarači stižu na mesto gde će pregovori biti održani, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zelenski: Plaćaćemo našim vojnicima

Plaćaćemo našim vojnicima koji drže oružje sto hiljada grivni mesečno. Da ne kažem hvala. I da im stavi do znanja da im je zemlja svakako zahvalna. I tako će biti dok se ovaj rat ne završi.

Juče smo, nažalost, izgubili "San". Ali stari "San". I mi ćemo izgraditi novi san. Slava Ukrajini!

 

 

Opet vazdušne uzbune širom Ukrajine

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je poruku o početku pregovora sa Ukrajinom

Predstavnici Rusije su upućeni na mesto pregovora sa Ukrajinom radi rešavanja situacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Tako je resor demantovao objave u ukrajinskim medijima da je sastanak u Gomelju već počeo.

SAD ne isključuju mogućnost uvođenja energetskih sankcija Rusiji

Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost proširenja sankcija na gasno-energetski kompleks Rusije, ali pokušavaju da minimiziraju posledice po globalnu ekonomiju, izjavila je portparolka Bele kuće DŽen Psaki.

„Želimo da učinimo sve što možemo da maksimiziramo uticaj na predsednika Putina, a minimiziramo uticaj na američki narod i globalnu zajednicu. Energetske sankcije su svakako moguće. Nismo ih skinuli sa stola", rekla je ona u intervjuu za ABC.

 

 

Jens Stoltenberg: Opasna retorika

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber reagovao je na Putinovu odluku da se snage nuklearnog odvraćanja stave u visoku pripravnost.

Stoltenberg je rekao da je Putinova "nuklearna retorika opasna i neodgovorna.NATO ne vidi u Rusiji „neizbežnu“ pretnju za svoju bezbednost, ali su njena dejstva postala primetno agresivnija."

 

 

Počeli pregovori

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije su u toku

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je ranije danas da je razgovarao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

– Dogovorili smo se da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom na ukrajinsko-beloruskoj granici, na reci Pripjat. Aleksandar Lukašenko je preuzeo odgovornost da u trenutku dolaska, pregovora i povratka ukrajinske delegacije svi avioni, helikopteri i rakete stacionirani na teritoriji Belorusije biće prizemljeni - rekao je on.

Rusi grupišu vojsku u Belorusiji, spremaju se put Kijeva

Rusija je prebacila dodatnu avijaciju na granicu Ukrajine u Belorusiji, pregrupisala svoje snage i nastavlja ofanzivu na Kijev.

Ovo saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine i navodi da je Belorusija postala epicentar koncentracije ruskih snaga:

- Na aerodrom Mačuljišči raspoređeno je 10 helikoptera iz sastava 15. brigade sa sedištem u naselju Ostrov Pskovske oblasti, kao i dva aviona Vazdušno-kosmičkih snaga An-124;

- Na aerodrom Baranoviči – četiri lovca-bombardera Su-34.

Takođe, Rusija je pregrupisala svoje snage i izvodi ofanzivne operacije u pravcu Kijeva. Ukrajinska vojska uspešno pruža otpor, navode.

Ukrajinci tvrde: Sedam puta premašen nivo zračenja kod Černobilja

U Černobiljskoj elektrani sedam puta su premašeni standardni nivou zračenja, navodi ukrajinska Državna agencija za upravljanje zonom isključenja.

Putin izdao novu naredbu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovim naredio da se snage za odvraćanje prebace na poseban način borbenog dežurstva.

U toku je sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom.

Izrael ponudio posredovanje

Premijer Izraela Naftali Benet ponudio je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom posredničke usluge Izraela kako bi bila obustavljena borbena dejstva u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja.

Ukrajina pristala na pregovore u Belorusiji

Ukrajina je pristala da održi pregovore sa ruskom delegacijom u Belorusiji, prenose ruski mediji. Prema navodima "RIA novosti", ruska delegacija krenula je iz Minska u Gomelj.

I Japan protiv Rusije

Japan se pridružio zapadnim zemljama da blokiraju mnoge ruske banke iz platnog sistema Svift, rekao je u nedelju premijer Fumio Kišida. Kišida je dodao da će Japan uvesti sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i pružiti 100 miliona dolara hitne humanitarne pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Kišida je osudio napad Rusije na Ukrajinu, rekavši da on podriva temelje međunarodnog poretka. Ljudi su u subotu demonstrirali u glavnom gradu Japana Tokiju i širom sveta u znak protesta protiv Putinove invazije.

Zelenski razgovarao sa Lukašenkom

„Razgovarao sam sa Aleksandrom Lukašenkom“, napisao je kasnije i sam Zelenski na svom kanalu na Telegramu, a vest je saopštila i njegova kancelarija.

 

 

Masovna priprema Molotovljevih koktela

"Priprema molotovljevih koktela u Dnjepru, Ukrajina. Ruske snage su još daleko od grada, ali su ruske diverzantske trupe sinoć pokušale da skoče padobranom. Trojica su zarobljena, četvorica su pobegla", stoji u objavi Majkla Švirca, novinara Njujork tajmsa.

 

 

Harkov ponovo pod kontrolom Ukrajine

"Ukrajinske snage su povratile kontrolu nad ključnim gradom Harkovom", rekao je regionalni guverner.

 

 


U postu na Telegramu, Oleh Sinjehubov je rekao: "Kontrola nad Harkovom je potpuno naša."

 

 

Granate i mine pljušte po Donjecku

Oružane snage Ukrajine za 20 minuta ispalile su 5 granata kalibra 122mm i 25 mina kalibra 120mm na dva naselja u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

Nemačka povećava izdatke za odbranu

Nemačka povećava izdatke za odbranu na 100 milijardi evra nakon ruske invazije na Ukrajinu

Nemačka je u nedelju ponovo odstupila od dugogodišnje politike, a kancelar Olaf Šolc je najavio da će vlada obezbediti 100 milijardi evra za vojne investicije iz svog budžeta za 2022.

"Moraćemo više da ulažemo u bezbednost naše zemlje da bismo zaštitili slobodu i demokratiju", rekao je Šolc poslanicima, nailazeći na ovacije. To znači da će Nemačka potrošiti preko 2 odsto ekonomske proizvodnje na odbranu.

Ako SAD dopreme nuklearno oružje...

Belorusija će se obratiti Rusiji sa zahtevom da joj se vrati nuklearno oružje ukoliko SAD postave nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, kazao je danas predsednik Belorusije Aleksnadar Lukašenko.

Lukašenko je pomenuo ovu mogućnost tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, preneo je TASS.

"Ukoliko SAD ili Francuska premeste nuklearno oružje u Poljsku ili Litavniju, dakle, na naše granice, apleovaću na ruskog kolegu Vladimira Putina da nam vrati oružje koje sam jednom predao bezuslovno", naveo je Lukašenko.

Javio se i bivši predsednik Porošenko: "Ovo je naša zemlja, naš narod i Putin nema šta da traži ovde"

 

 

Masovno bekstvo u Mađarsku

Više od 62.000 ljudi ušlo je u Mađarsku iz Ukrajine od četvrtka do ponoći u subotu, saopštio je policijski štab okruga Sabolč-Satmar-Bereg na sajtu policije u nedelju. Podaci policije pokazuju da je 19.978 ušlo u Mađarsku preko mađarsko-ukrajinske granice u četvrtak, 19.618 u petak i 23.140 u subotu.

Zelenski: Tužili smo Rusiju Hagu

"Ukrajina je zvanično podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu. Zahtevamo da se Rusija smatra odgovornom za korišćenje koncepta genocida da bi se opravdala agresija. Tražimo od suda da odmah naredi Rusiji da prekine napade i zakaže ročište sledeće nedelje", napisao je Zelenski na Tviteru.

UN: Humanitarna katastrofa

Najmanje 64 civila su ubijena, a više od 160.000 ljudi je raseljeno, nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Kako navode, oštećenje civilne infrastrukture ostavilo je stotine hiljada ljudi bez struje i vode.

U izveštaju se navode i podaci agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, koja je navela da je više od 160.000 ljudi interno raseljeno, a više od 116.000 primorano da pobegne u susedne zemlje, prenosi Rojters.

Lukašenko: I Minsk bi mogao da pokrene "specijalnu operaciju"

Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev da pregovara sa Moskvom, ako Ukrajina ne želi da izgubi državnost, prenosi Rojters.

Predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da bi "uznemiravanje Belorusa“ u Ukrajini moglo da podstakne Minsk da pokrene "specijalnu operaciju“.

Lukašenko, koji je naglasio da u Ukrajini nema ni beloruskih vojnika ni naoružanja, jer Rusiji nije potrebna takva pomoć za njenu "specijalnu operaciju“ koja ima za cilj "zaštitu naroda“ Donbasa od "genocida“ ukrajinskih vlasti, rekao je da su Belorusi hvatani na teritoriji te zemlje i premlaćivani.

Ovakvi incidenti izazivaju gnev i mogu navesti Minsk da pokrene "specijalnu operaciju“ za oslobađanje svojih građana, rekao je Aleksandar Lukašenko i dodao da je sukob u ukrajini "za sada cveće, ali bi uskoro mogao da postane bobice".

Akcija u Ukrajini mogla bi da preraste u konflikt sa NATO

Situacija u Ukrajini bi na kraju mogla da preraste u sukob sa NATO-om ako Rusija ne prekine svoja dejstva, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Napad na ukrajinski tenk u oblasti Sumi

 

 

Ambasador Srbije Kijevu: Izlazak iz kuće opasan po život

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović izjavio je danas da su granični prelazi prema Belorusiji zatvoreni i da je jedini slobodan put za evakuaciju građana prema granici sa Moldavijom, Rumunijom, Mađarskom i Poljskom, ali da su putevi pod blokadom.

Ruske trupe u predgrađu Kijeva

Snimljena su vozila Ruske Armije u Buči, predgrađu Kijeva, 25 kilometara od centra.

Ruski oklopnjaci u Harkovu


Ruske trupe su rano jutros ušle u Harkov, saopštio je "Kijev independent", a potvrdio predsednik Harkovske regionalne državne administracije Oleg Sinegubov. On je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima. Ruska oklopna vozila, sa karakterističnim oznakama "Z", su viđena u centru grada.
 

Zelenski: Okupacija Kijeva, Harkova i Odese

 

 

Lukašenko: Rusima ne treba pomoć

Predsednik Belorusije poručio je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da je oružje iz Ukrajine bilo doneto u Belorusiju, a da su grupe na toj teritoriji trenirane kako bi sprovodili provokacije u Belorusiji.

Lukašenko je ponovio da nema beloruskog oružja ni vojnika u Ukraijini, i dodao da ruskoj vojsci ne treba pomoć.

Odbio pregovore

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, uprkos rečima Peskova o dolasku ruske delegacije u Gomelj, izjavio da bi platforma za pregovore mogla da bude Varšava, Budimpešta, Istanbul ili Baku, ali ne i Minsk i ne teritorija Belorusije.

Legija stranaca

Ukrajina osniva "legiju stranaca" za dobrovoljce iz inostranstva, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji - naveo je Zelenski u saopštenju koje je preneo Rojters.

Kijev u oblaku dima

Ukrajinska "Pravda" objavila je danas snimak posledica sinoćnjeg granatiranja glavnog grada ove zemlje, koje se nastavilo do jutarnjih časova.

 

 

Sve spremno za pregovore


Minsk je pripremio sve što je potrebno za razgovore Rusije i Ukrajine u Gomelju, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministarstvo je potvrdilo da je ruska delegacija stigla u Gomelj na pregovore.

Nikolajev napadnut tokom noći

U Nikolajevu, gradu koji se nalazi između Odese i Hersona, gradonačelnik Aleksandar Senkevič je jutros saopštio da grad ostaje pod kontrolom Ukrajine.

Naime, preko noći je došlo do borbi. Jedan video koji je deljen na ukrajinskim telegram kanalima pokazuje oštećenje zgrada i ulica u centralnim ulicama Nikolajeva.

 

 

Rusi zauzeli aerodrom kod Hersona

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Geničevskom i aerodromom Černobajevka kod Hersona.

Bela kuća o isključivanju Rusije iz SVIFT-a

Bela kuća je saopštila da će se postarati da sačuva u SVIFT-u ruske banke koje opslužuju isporuke energenata kako bi se sprečio deficit goriva na svetskim tržištima i njegov rast cena

Ruski gubici

Met Bredli, strani dopisnik MSNBC-a i NBC-a, objavio je sliku ukrajinskog Ministarstva odbrane, za koju ministarstvo kaže da ilustruje vojne gubitke Rusije u sukobima u subotu.

 

 

MO Rusije: Uništeno 975 ukrajinskih vojnih objekata

Predsednik RF Vladimir Putin izrazio je posebnu zahvalnost snagama za specijalne operacije Rusije koje herojski obavljaju svoju vojnu dužnost tokom specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Takođe su uništena 223 tenka i druga borbena oklopna vozila, 28 aviona (na zemlji), 39 višecevnih raketnih sistema, 86 topova i minobacača poljske artiljerije i 143 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.

Rusi u Harkovu

Kolone ruskih vojnih vozila rano jutros ušle su u Harkov, drugi po veličini najveći grad u Ukrajini posle Kijeva.

 

 

Kolone ruskih vojnih vozila snimljene su kako se kreću gradskim ulicama.

Harkov je u subotu uveče bio meta stravičnog raketiranja u kome su korišćeni višecevni bacači raketa BM-31 Smerč i taktičke balističke rakete Iskander, koje su prekinule svaki otpor branilaca grada.

 

 

Veruje se da video snimci postavljeni na društvene mreže prikazuju naftni terminal izvan Kijeva koji gori nakon ruskog napada.

Postoje i izveštaji da je gađan gasovod u Harkovu nakon što se grad našao pod jakom vatrom. Stanovnicima je savetovano da drže prozore zatvorenim zbog otrovnih isparenja.

 

Ukrajinski protivvazdušni raketni puk dobrovoljno je položio oružje u blizini Harkova.

Zelenski razgovarao sa Džonsonom

 

 

Oboren ruski helikopter u Kahovki

Eksplozije odjekuju Kijevom (VIDEO)

Upozorenje za građane

"U svako naselje na teritoriju Ukrajine dolazile su grupe za spavanje. Navedena lica koja su iznajmljivala stanove su tu živela i čekala.

Stanovi su uglavnom izdavani uz pomoć usluga posrednika. U naseljima (gradovima) agenti za nekretnine imaju svoje radne razgovore.

Mole se agenti nekretnina i svi građani da se jave na 0679839403 ili 102! ako imate informacije o muškarcima nalik Rusima koji su iznajmili smeštaj u grupama od 2-3 osobe od decembra 2021. do danas.

Ovi pojedinci se sada koriste kao korektori vatrenih i diverzantskih grupa i mogu biti naoružani."

"Postoje dve opcije"

Oglasio se Bajden: Alternativa je Treći svetski rat 

Rusi idu ka nuklearkama?

Ruske trupe se približavaju Energodaru. Višecevni raketni bacači "Grad" usmereni su na Zaporožsku elektranu, objavili su ukrajinski mediji.

"Nismo Amerikanci i ne donosimo vam "demokratiju"

Ruski specijalci su snimili apel vojsci Oružanih snaga Ukrajine iz okoline Kijeva.

 

 

 

Sva dešavanja uživo trećeg dana ukrajinskog konflikta pogledajte na našem blogu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miro

27.02.2022 21:58

Ovo se lagano pretvara u katastrofu za Rusiju! Neko se dobro preračunao izgleda.