PRIVREDNA KOMORA SAVETUJE NAŠE GRAĐANE Ne pravite zalihe hrane će biti dovoljno
Alo

Nema potrebe da građani pravi zalihe hrane i ostalih potrepština zbog situacije u Ukrajini, jer ovo nije događaj kao na početku pandemije kada je došlo do prekida lanca snabdevanja, rekao je za Alo! pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Bojan Stanić.

Hrana i ostale životno neophodne namirnice dolaze iz različitih delova sveta, mi dosta proizvodimo hrane kod nas, pa smo u nekom smislu samodovoljni, ima svega i nema potrebe da gomilamo zalihe u kući, naglašava Stanić.

- Biće svega što je potrebno za život, ali će cene porasti - rekao je Stanić, i objasnio da poskupljenje hrane nije prouzrokovano poslednjim političkim odnosima, već se taj trend vuče od prošle godine usled inflatornih pritisaka, jer inflacija, u kranjoj instanci, predstavlja opšti rast cena.

- Nismo očekivali ovakav razvoj političke situacije, ali kad imamo ovakvo stanje, onda reaguju cene i energenata i hrane - naveo je Stanić, dodajući da postoji trend inflatornog pritiska i zbog tranzicije ka zelenoj energiji rast potreba za hranom, a ovaj događaj je povezan i s energentima i s hranom.

PRIVREDNA KOMORA SAVETUJE NAŠE GRAĐANE Ne pravite zalihe hrane će biti dovoljno

Alo

 

- Ovo što se događa u Ukrajini samo će podstaknuti da se to nastavi. Rusija je značajan proizvođač i izvoznik nafte, prirodnog gasa, a to može da utiče na cenu, jer svaki proizvod koji iz jedne zemlje prebacujete u drugu traži određeno trošenje energenata, tj. rastu troškovi transporta. Sve to gura rast cena i to opterećuje ne samo domaćinstva, s obzirom na to da morate da izdvojite više sredstava da biste kupili istu količinu namirnica iz meseca u mesec (to je inflacija maloprodajnih cena), već utiče da s druge strane proizvođači, prerađivačka industrija koja nabavlja sirovine, repromaterijal, takođe sve kupuje po skupljoj ceni - kaže Stanić, i dodaje da čak i u svetu neke vitalne stvari nastavljaju da funkcionišu uprkos ratnom stanju i prekidu diplomatskih odnosa između Rusije i Ukrajine, tako da gas nastavlja da ide prema Evropi.

Prema njegovim rečima, zbog situacije u Ukrajini neizvestan je izvoz u tu zemlju, što za Rusiju trenutno nije slučaj, ali zbog pada rublje, cena naše robe će porasti, odnosno neće biti konkurentna. On je još jednom naglasio da je to kriza lokalnog karaktera, da situacija nije ista u poređenju s onom tokom pandemije kada je došlo do zatvaranja granica, već da je ovo drugačija, isključivo politička kriza. 

Pomoć privrednicima

PKS je formirala specijalizovani krizni tim i otvorila krizni kol-centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica prouzrokovanih krizom u Ukrajini.

Na ovaj način država će pomoći našim kompanijama koje sarađuju s tržištem Ukrajine, da bi se našao način da im se pomogne što se tiče uvoza i izvoza robe, kaže Stanić, i dodaje da će im PKS pružati aktuelne informacije da li je otvoren aerodrom, da li su zatvorene granice, koji sertifikat je potreban… - S Ukrajinom su trenutno sve veze pokidane, ali roba ide ka Rusiji, a preduzetnicima su potrebne informacije o isporukama, ugovorima, materijalima koji treba da stignu odande, pa im je potrebno da imaju jednu tačku na kojoj mogu da dobiju sve informacije i pomoć.

- Imamo oko 700 kompanija koje izvoze u Rusiju, 850 miliona evra izvoza, a 150 miliona evra u Ukrajinu, što je dosta manje - naveo je Stanić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading