ŠTA JE KIJEVSKA RUSIJA Sporni komad istorije oko koga se krve Rusi i Ukrajinci do dan danas
Shutterstock

Podsećamo, predsednik RF Vladimir Putin je u obraćanju ruskom narodu u ponedeljak podvukao svoj argument za odvajanje dve oslobodilačke teritorije od Ukrajine, tvrdeći da je sama ideja ukrajinske državnosti fikcija.

Putin je nazvao Ukrajinu izumom boljševičkog revolucionarnog vođe Vladimira Lenjina, za koga je rekao da je greškom dao Ukrajini osećaj državnosti dozvoljavajući joj autonomiju unutar novostvorene sovjetske države.

MNOGI OVO NE ZNAJU, ALI ISTORIJA BELEŽI Srbi su osnovali državu Lugansk još u 18. veku

"Modernu Ukrajinu je u potpunosti stvorila Rusija, tačnije boljševička, komunistička Rusija", rekao je Putin. "Taj proces je počeo praktično odmah posle revolucije 1917. godine, a štaviše Lenjin i njegovi saradnici su to učinili na najtraljaviji način u odnosu na Rusiju — tako što su delili, otkidali od nje komadiće njene sopstvene istorijske teritorije."

Šta kaže istorija?

Kijevska Rusija bila je prva istočnoslovenska država. Svoj vrhunac dostigla je početkom i sredinom 11. veka.

I poreklo Kijevske države i poreklo imena "Rus", koje je počelo da se primenjuje na nju, ostaju predmet rasprave među istoričarima.

Prema tradicionalnom izveštaju predstavljenom u "Ruskoj primarnoj hronici", osnovao ju je Viking Oleg, vladar Novogoroda od oko 879. godine.

Kasnije, 882. godine zauzeo je Smolensk i Kijev, a ovaj drugi grad, zbog strateškog položaja na reci Dnjepar, postao je prestonica Kijevske Rusije.

GOVOR KOJI NIJE PRIKAZAN Nešto čudno se dogodilo tokom sednice o priznanju Donjecka i Luganska (VIDEO)

Proširujući svoju vlast, Oleg je ujedinio lokalna slovenska i finska plemena, pobedio Hazare i 911. godine sklopio trgovinske sporazume sa Carigradom.

Ostaci Kijevske države opstali su u zapadnim kneževinama Galiciji i Voliniji, ali su do 14. veka te teritorije preuzele Poljska, odnosno Litvanija.

Glavni grad današnje Ukrajine, Kijev, osnovan je stotinama godina pre Moskve, i Rusi i Ukrajinci tvrde da je to mesto rođenja njihovih savremenih kultura, religije i jezika.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading