ŠEŠELJ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Putin zauzeo čvrstu poziciju! (VIDEO)
Foto: Ilustracija

- Po cenu rata Ukrajina ne može da bude članica NATO - izjavio je Šešelj.

Lider radikala je rekao da NATO moraju da napuste i Litvanija, Letonija, Estonija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Hrvatska i Slovenija.

- Sve te zemlje koje su ušle nakon raspada SSSR u NATO moraju da napuste NATO i onda da to bude tampon-zona između NATO i Rusije. To je jedino pravično rešenje - rekao je Vojislav Šešelj za jutarnji program TV Pink.

Podsećamo, NATO je 1990. godine obećao predsedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu da se neće širiti ka istoku. Na sastanku u februaru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uručio je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu niz izvoda iz tih dokumenata.

Putin podsetio na NATO agresiju na SRJ

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Moskvi da NATO nije, kako tvrdi, čisto odbrambeni savez, u šta su mogli da se neposredno uvere građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži.

„Želim da napomenem da oni još pokušavaju da umire Rusiju argumentima da je NATO mirna i čisto odbrambena organizacija, čisto odbrambeni savez. Koliko je to tačno, uverili su se građani mnogih država iz sopstvenog iskustva“, rekao je Putin na konferenciji za medije posle razgovora s francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

 

 

On je u tom kontekstu naveo Irak, Libiju i Avganistan, kao i veliku vojnu operaciju protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede.

On je podsetio da je Rusija u vojnoj strategiji Alijanse označena kao protivnik.

"Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO iz 2019. godine, Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica", rekao je ruski predsednik.

Dodao je da NATO i njegove države-članice takođe smatraju da mogu da Rusiji određuju gde i kako treba da raspoređuje svoje oružane snage i da ne izvodi planirane manevre i vežbe, i čak da premeštanje njenih trupa na njenoj teritoriji predstavljaju kao pretnju ruske invazije, u ovom slučaju, na Ukrajinu.

Rusija neće dozvoliti da se njeni zahtevi o bezbednosnim garancijama „utope“ u duge razgovore

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, odgovor NATO-a na bezbednosne garancije sadrži mnogo više bezobraznijih formulacija, nego odgovor Sjedinjenih Američkih Država.

„Ozbiljno smo shvatili stavove o konkretnim merama transparentnosti, jačanja poverenja, smanjenja rizika koje sadrži, konkretno, američki dokument. U odgovoru NATO-a je procenat bezobrazluka i izazivačkih formulacija mnogo veći u poređenju sa američkim, iako i u američkom ima dovoljno elemenata neprihvatljivo formulisanih pitanja“, istakao je diplomata.

ŠEŠELJ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Putin zauzeo čvrstu poziciju! (VIDEO)

Alo! Ilustracija /J.V.

 

 

Rusija neće dozvoliti da se njeni zahtevi o bezbednosnim garancijama „utope“ u duge razgovore, dodao je Rjabkov.

„Podsećam sve koji su uključeni u taj posao da nisu oni ti koji treba da iznose nekakve pretenzije prema Rusiji, nego Rusija zahteva od kolektivnog Zapada, pre svega od SAD kao dirigenta onoga što se dešava, ozbiljnu reakciju na naše zahteve – neširenje NATO-a, nerazmeštanje udarnih sistema u blizini naših granica i vraćanje konfiguracije NATO-a na pozicije koje je Alijansa zauzimala 1997. godine“, pojasnio je diplomata.

Dodatne NATO trupe u Evropi

Ruski pukovnik u penziji Viktor Baranec kaže da američku najavu slanja dodatnih trupa u Evropu ne vidi kao pretnju Rusiji i Belorusiji.

ŠEŠELJ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Putin zauzeo čvrstu poziciju! (VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

 

 

Prema Baranecovim rečima, američka vojska u svojim kasarnama u Evropi neće imati vremena ni da obuče gaće, a ovo područje će već biti označeno kao meta, koja će dobiti prve udare u slučaju neprijateljstava.

Lukašenko: Bolje nas ne dirajte

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko smatra da u najskorije vreme ne bi mogao da počne veliki rat u Evropi u slučaju oružanog sukoba protiv Ukrajine, između ostalog, zato što Zapad shvata efikasnost ODKB-a.

ŠEŠELJ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Putin zauzeo čvrstu poziciju! (VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

 

Bolje je ne dirati Moskvu i Minsk, poručio je predsednik Lukašenko.

Da li je vreme da Sergej Šojgu prione na posao?

Vlasti SAD su dobro svesne da imaju samo dve opcije posle ultimatuma Rusije o bezbednosnim garancijama, smatra izraelski politikolog Jakov Kedmi.

ŠEŠELJ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Putin zauzeo čvrstu poziciju! (VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

Politikolog je ukazao na mogućnost raspada NATO posle ultimatuma Rusije. Ovo je jedan od dva izlaza koja čekaju Alijansu.

Drugi izlaz iz situacije mogao bi biti žestoki vojni odgovor Rusije, što SAD definitivno ne žele.

- SAD su se suočile sa pitanjem cenjkanja, gde je potrebno popustiti Rusiji, šta se može ponuditi da Šojgu (ruski ministar odbrane) ne prione na posao - kaže Kedmi.

ŠEŠELJ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Putin zauzeo čvrstu poziciju! (VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading