PRAVO PITANJE Amerikanci zbunjeni: Zašto smo napustili Avganistan a branimo Ukrajinu?!
EPA/JUSTIN LANE

 

Američki Si-En-En je u najnovijoj analizi ocenio da je ovo zbunjujuće vreme za Amerikance kada je u pitanju spoljna politika njihove zemlje, jer dok vlada s jedne strane objašnjava zašto je vreme za povlačenje iz Avganistana, s druge strane pruža uveravanja kako je vreme da se stane uz Ukrajinu.

U članku Si-En-En-a se navodi da je ovo trenutak kada Amerikanci žele da njihova vojska ima što manji angažman u inostranstvu, zbog čega je NATO pod pritiskom, dok autokratske sile sa ekspanzivnim sklonostima, poput Rusije i Kine, postaju sve smelije i ponašaju se kao saveznici.

„Era Amerike kao supersile je na testu širom sveta”, navodi se u analizi Si-En-En-a.

Kada je reč o istočnoj Evropi, u tekstu je ocenjeno da tačno 30 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija preduzima manevre radi daljeg prodora u Ukrajinu, dok Vladimiru Putinu posebno smeta postsovjetski uspon NATO-a.

Pročitajte još..

Ruski tenkovi i vojnici bi 20. februara mogli da pređu ukrajinsku granicu i tako izazovu sveopšti sukob u Evropi

Navodi se i da je Bajdenova administracija stavila 8.500 američkih vojnika u pojačanu pripravnost za raspoređivanje u istočnoj Evropi kako bi odvratila Rusiju i uverila ostale članice NATO-a u odlučnost Amerike.

EPA

 

Osvrnuvši se na region Zapadne Evrope, Si-En-En navodi da tu američkom uticaju treba podrška i da Amerika, u nastojanju da ujedini NATO protiv Rusije, igra ulogu energetskog brokera koji traži garancije o isporukama energenata sa Bliskog istoka i iz Azije kako bi umanjila moć Rusije koja je glavni snabdevač Nemačke prirodnim gasom.

U području Azije, kako se navodi u analizi, Kina testira autonomiju Tajvana, šaljući svoje ratne avione u misije u blizini Tajvana, dok su se na Bliskom istoku, baze američke vojske u Iraku i Siriji ove godine našle pod napadom.

„Sve ove situacije se godinama stvaraju, ali se postavlja pitanje kakvu će ulogu SAD igrati u budućnosti”, ocenjeno je u analizi.

Pročitajte još...

PAKAO! Avganistanci prodaju bubrege da prežive!

Navodi se i da sukob oko Ukrajine sada sugeriše da protivnici SAD „osećaju slabost”.

„Uprkos Bajdenovim uveravanjima da se 'Amerika vratila', haotično povlačenje iz Avganistana prošle godine pokrenulo je pitanja o nadležnostima i posvećenosti SAD”, piše Si-En-En-ov analitičar Stiven Kolinson, prenosi Tanjug.

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

U većinu tih pitanja je direktno ili indirektno uključen Putin - od Ukrajine preko Sirije do Azije, ali niko, prema rečima Kolinsona, sa sigurnošću ne zna šta Putin želi.

Ipak, Fiona Hil, viši saradnik na Institutu Brukings i bivši stručnjak za Rusiju u Beloj kući, iznosi ubedljiv argument u „Njujork tajmsu” da ona tačno zna šta Putin traži, barem u pogledu Ukrajine.

„Putin želi da deložira Sjedinjene Države iz Evrope”, tvrdi Hil.

Komentari (0)

Loading