PRIPREME ZA VELIKI OBRAČUN! Planeta od Drugog svetskog rata nikada nije bila bliža totalnom sukobu s nesagledivim posledicama
EPA

Tome u prilog idu i sve glasnije pretnje Zapada da je to samo pitanje trenutka i da će Rusiji uvesti „dosad neviđene sankcije“, ali i gomilanje NATO vojnika na ruskim granicama, kao i ubrzano naoružavanje ukrajinskih snaga i povlačenje zapadnih diplomata iz Kijeva.

S druge strane, Rusija je razmeštanjem trupa u Belorusiji s jedne strane uhvatila Ukrajinu u klešta, a sa druge osigurala svoj zapadni bok od eventualne vojne reakcije NATO. Kako trenutno izgledaju stvari, pozornica je spremna za poslednji čin - žestok sukob s nepoznatim, ali vrlo moguće ogromnim posledicama po ceo svet ukoliko se NATO usudi da otvoreno vojno stane na stranu Ukrajine i zapuca na Rusiju.

Makedonci se nude NATO

Nova makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska rekla je da postoji mogućnost da se vojska te države, ukoliko NATO zatraži, uključi u eventualni vojni konflikt između Ukrajine i Rusije.

Severna Makedonija se zalaže za diplomatsko rešenje spora između Rusije i Ukrajine, ali postoji mogućnost da se uključi u konflikt, rekla je Petrovska. Ona je dodala da makedonska vojska već priprema analize mogućeg angažmana.

Da situacija nije nimalo naivna potvrđuje i to što je Moskva situaciju opisala kao „nepodnošljivu“ i „pitanje života ili smrti“, što Zapad koristi kao dokaz za svoje tvrdnje da je rat neizbežan.

Naime, nakon aneksije Krima 2014. i konstantne podrške separatističkim snagama u Donbasu, Zapad očekuje da Rusija nastavi s „komadanjem Ukrajine“. Procene su da je Rusija vojno i više nego dovoljno jaka da sama upadne u Ukrajinu, ali ne i da okupira čitavu zemlju, što bi trebalo da znači da se očekuje produžen sukob u kojem bi svoju ulogu našli i vojnici NATO.

U opticaju je nekoliko zapadnih scenarija „komadanja Ukrajine“. Prvi, koji Zapad smatra možda i najrealnijim, jeste upad preko Donbasa i definitivno odsecanje tog dela ukrajinske teritorije, te njeno pripajanje Rusiji. Drugi scenario je zauzimanje ukrajinske crnomorske obale, čime bi se pride Donbas spojio sa Pridnjestrovljem, otcepljenim delom Moldavije koji je pod ruskom kontrolom. Treći scenario podrazumeva direktan napad na Kijev, koji je samo 100 kilometara udaljen od granice s Rusijom, a čijim bi se zauzimanjem Ukrajina primorala na predaju. Četvrta opcija je napad sa zapada, odnosno iz Rusije i Belorusije, što se u ovom trenutku smatra najmanje realnim, ali ipak mogućim.

Moguća dva velika rata istovremeno!

Jedan od razloga zašto Zapad koristi sve oštriju retoriku prema Rusiji jeste i to što se ista smatra i direktnom porukom Kini da pazi šta radi po pitanju Tajvana. Naime, vojni analitičari smatraju da ne bi trebalo da čudi, štaviše i da je veoma moguće, da u slučaju ruskog napada na Ukrajinu istovremeno i Kina izvrši invaziju na Tajvan. Tako bi Zapad, i vojno i diplomatski, bio razvučen između dva fronta na kojima bi teško mogao da izdejstvuje dve pobede bez opšteg svetskog rata.

Naravno, svi ovi scenariji su zapadni i podrazumevaju da će Rusija sigurno napasti Ukrajinu.

S druge strane, Moskva tvrdi da rat nije opcija, te da je sve ovo samo spinovanje sa Zapada, koje za cilj ima pojačavanje vojnog i ekonomskog pritiska na Rusiju.

Kako god, tek zapadne zemlje su počele evakuaciju diplomatskog osoblja iz Kijeva, što se smatra poslednjim korakom pred svaki rat, kao i sve ubrzanije raspoređivanje svojih vojnika i vojne tehnike na ruskim granicama. Situacija je uzavrela i na Mediteranu, gde se nalazi dosad najveća količina ruskih i NATO brodova, podmornica i aviona, koji se gledaju preko nišana i samo čekaju na komandu da krenu u opšti obračun koji je, kako se čini, samo pitanje trenutka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jastreb

26.01.2022 07:25

Zapad plaši strah, znaju i oni da Rusija kad krene da rešava probleme rešava ih do kraja i tu nikakvog ostataka nema, To je vidjeno u boliviji, kazahstanu, tako će biti i u Ukraini.A ameri gde god da su bili svuda su zasrali. Upuste li se u sukob biće to još jedan njihov blam a mnogi će shvatiti da je NATO jedno veliko ništa kad mu se suprotstvi neko ravan.