AMERIKANCI POSLALI SMRTONOSNO ORUŽJE U UKRAJINU! Rusija gomila vojsku na granici - svet na korak od novog rata
Alo

Podsetimo, Rusija je nakupila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom. Prema poslednjem izveštaju ukrajinskog Ministarstva odbrane, ima više od 127.000 pripadnika vojske, mornarice i vazduhoplovstva, piše hrvatski Index.

Holandija šalje borbene avione F-35

Holandski ministar odbrane potvrdio je da će zemlja poslati dva najsavremenija borbena aviona F-35 u Bugarsku, zajedno sa povezanim osobljem. Španski ministar odbrane rekao je da će poslati ratni brod i borbene avione u Crno more kao deo napora NATO-a.

Međutim, članice NATO-a takođe šalju oružje direktno u Ukrajinu kako bi odvratile potencijalnu rusku invaziju, ali i ojačale odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Lako protivtenkovsko oružje već je stiglo u Ukrajinu iz Ujedinjenog Kraljevstva, potvrdio je u utorak ukrajinski ministar odbrane. Češka planira da narednih dana donira municiju za topove kalibra 152 milimetra, potvrdila je u petak češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Nemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će poslati potpuno opremljenu terensku bolnicu u Ukrajinu. Nemačka se uzdržavala od izvoza oružja u krizna područja od Drugog svetskog rata, ali je nemački ministar spoljnih poslova rekao ranije ove nedelje da su „sve opcije na stolu“ u slučaju dalje ruske agresije na Ukrajinu.

Amerikanci su u Ukrajinu poslali "smrtonosno oružje"

Juče je u Kijev stigla prva pošiljka američkog paketa bezbednosne podrške Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara, saopštila je američka ambasada.

Paket pomoći od 200 miliona dolara odobrio je Vašington u decembru.

- Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije - navodi se u saopštenju ambasade SAD na Fejsbuku.

U saopštenju se navodi da pošiljka sadrži "smrtonosnu bezbednosnu pomoć i municiju namenjenu ukrajinskim braniocima". Ukrajinski ministar odbrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

- Kao što je predsednik Bajden rekao predsedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, SAD će pružiti pomoć Ukrajini i poslati joj još više odbrane - navodi se u saopštenju ambasade SAD u Kijevu.

Ukrajinski predsednik zahvalio Bajdenu na "vojnoj pomoći bez presedana"

Prekjuče je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u tvitu rekao da je zahvalan predsedniku SAD Džou Bajdenu na diplomatskoj i vojnoj pomoći bez presedana.

Sjedinjene Države su poslednjih nedelja bile angažovane u diplomatskim aktivnostima sa Rusijom po pitanju Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu, koju je izvršila invaziju 2014. godine i pripojila Krim. Rusija to poriče, ali kaže da bi mogla da preduzme vojnu akciju na neodređeno vreme ako se ne ispune bezbednosni zahtevi.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading