ZNAJU NEŠTO ŠTO DRUGI NE ZNAJU? Amerikanci planiraju evakuaciju porodica diplomata iz Ukrajine
Foto: Shutterstock

Kako se navodi, zvanični Vašington razmatra plan koji predviđa obaveznu evakuaciju porodica američkih diplomata iz Ukrajine, a službenici diplomatskih misija moći će dobrovoljno da odlučuju o povratku kući.

Agencija navodi da bi SAD mogle da objave evakuaciju u narednih nekoliko dana, međutim, odluka još nije doneta. Jedan od izvora ističe da evakuacija ne znači da su sigurni u to da će Rusija izvršiti „invaziju“, već jednostavno pokazuje „pripremu u svetlu rasta napetosti“.

ZABRINUTOST ZBOG TENZIJA Džonson razgovarao sa Šolcom o situaciji u Ukrajini - Alo.rs

Poslednjih meseci Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

PRETNJE RUSIJI: Snosićete posledice - Alo.rs

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Razgovori na tu temu vođeni su protekle nedelje na tri nivoa - Rusija-SAD, Rusija-NATO i sa predstavnicima OEBS.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading