NEMCI ZABORAVILI ISTOČNI FRONT Berlin otvoreno preti Rusiji
Foto: Shutterstock

Berbok je, u saopštenju, istakla da je preduslov diplomatije da se razume stav sagovornika, iako ste ponekad potpuno drugačijeg stava.

„Zbog toga su moje posete u ovim trenucima važne. Detaljno ću poslušati svoje sazgovornike u Moskvi i Kijevu. Takođe ću svom jasnoćom izneti stav koji EU, G7 i transatlantski savez jedinstveno zastupaju“, rekla je ona.

RUSIJA SKINULA RUKAVICE Amerika će dobiti vojni odgovor ako razmesti rakete

Berbok je kazala da je spreman na ozbiljan dijalog o međusovnim dogovorima i koracima koji bi Evropi, ali i Rusiji, doneli veću bezbednost.

„Ne možemo odustati od osnovnih principa Helsinške povelje, koje su Evropu zaštitile poslednjih pet decenija od košmara velikog rata. U to spada i teritorijalni integritet, sloboda izbora saveza i odustajanje od pretnji silom kao sredstvo politike. Odlučni smo da delujemo ako Rusija umesto toga izabere put eskalacije“, podvukla je ona.

Kazala je da na licu mesta želi da sagleda spremnost rešavanja problema diplomatskim putem, pre svega kroz ispunjavanje Normandijskog procesa životom, i konačnom primenom sporazuma iz Minska.

U Kijevu, najavila je, želi da jasno stavi do znanja da neće biti razgovora o Ukrajini bez Ukrajine.

RUSIJA VIŠE NE MOŽE DA TOLERIŠE INVAZIJU NATO NA UKRAJINU! PUTIN: Ovo je stvarna pretnja za nas

„Kao nova vlada nastavićemo naše angažovanje, a današnja 30-ta godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa je dobra mogućnost za unapređenje. To znači pre svega davanje doprinosa da se ojačaju potencijali Ukrajine. Zato ću razgovarati o inicijativi održive modernizacije ukrajinskog energetskog sektora, podršci u sajber odbrani“, najavila je Berbok.

U Moskvi, kazala je, želi da razgovara o suštinskim i stabilnim odnosima sa Rusijom.

Navela je da je lista spornih tema o kojima će razgovarati duga.

„Te teme su bacile sve veću senku na šansu naše saradnje, koja bi bila u korist građana obe zemlje. Posebno saradnja sa civilnim društvom nam je važna“, dodala je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading