ZLOSLUTNO TUTNJANJE RATNIH BUBNJEVA Amerika: Nema mesta za kompromis sa Rusijom
Shutterstock/Alo! ilustracija J.V.

-Iskreno govoreći, ne vidim mnogo prostora za kompromis, rekla je Smitova u intervjuu za televiziju „Si-En-En“ uoči zasedanja Saveta NATO-Rusija planiranog za ovu nedelju.

Američka predstavnica pri NATO-u navela je da u ovom trenutku „niko ne predlaže promenu politike Severnoatlantske alijanse“ u smislu njenog daljeg širenja.

-Naša vrata ostaju otvorena. Niko nema pravo da ih zalupi nogom. I svaku odluku o proširenju će i dalje donositi Alijansa i odgovarajuća zemlja, istakla je Smitova.

Podsetimo, 10. januar u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading