AMERIKA RAZBILA SNOVE UKRAJINI Nema vama budućnosti bez Rusije
Foto: Tanjug/AP

„Ukrajina ima mnogo toga zajedničkog sa Rusijom, iako je to nekad diskutabilno. Rusija je njen najznačajniji sused – zemlja koja je veća, naoružana nuklearnim oružjem i bogatija“, ističe stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, pred Ukrajinom stoje dva široka strateška izbora na spoljnopolitičkoj sceni koja su povezana sa Rusijom.

„Postići 'modus vivendi' sa Moskvom kako bi se zadovoljili suštinski interesi obe zemlje ili sklopiti strateški savez sa drugom silom što bi omogućilo Kijevu da prkosi svom većem susedu“, pretpostavlja Smit.

Kako dodaje, SAD su jedina zemlja, „potencijalno sposobna da podrži drugu opciju“, te da Ukrajina tome i teži.

Međutim, prema rečima stručnjaka, takav scenario ne uklapa se u strateške interese SAD, a ukrajinskoj državi preti nacionalnom tragedijom. Smit dodaje da je usmeravanje i pomaganje Ukrajini da pronađe balans između želje za bližim vezama sa Evropom i potrebe za prihvatljivim vezama sa Rusijom u interesu i Ukrajine i SAD.

Podsetimo, u poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading