ENERGETSKA KRIZA NEMILOSRDNO DRMA EU Tenzije rastu, Evropi preti mračna zima
EPA/FILIP SINGER

Evropa bi se mogla suočiti sa mračnom zimom jer su nuklearni prekidi u Francuskoj doveli energetsko tržište kontinenta blizu tačke preloma, povećavajući rizik od nestanka struje u najhladnijim mesecima u godini.

"Electricite de France SA" zaustavlja reaktore koji čine 10% nuklearnog kapaciteta zemlje, pogoršavajući nestašicu energije u Evropi i ostavljajući kontinent na milost i nemilost vremenskim prilikama na vrhuncu zime u januaru i februaru. Čak i pre isključenja, nedostatak prirodnog gasa je već primorao Evropu da se osloni na sagorevanje uglja.

Zabrinutost oko snabdevanja koja muči Evropu dovela je do toga da su cene gasa i električne energije nekoliko puta ove godine oborile nove rekorde, što predstavlja glavobolju za kreatore politike koji se već bore sa rastućom inflacijom. Geopolitičke tenzije između Rusije i Ukrajine takođe bi mogle dodatno smanjiti snabdevanje.

Džeremi Vir, glavni izvršni direktor kompanije Trafigura Group, koja se bavi trgovinom robom, prošlog meseca je upozorio da bi Evropa mogla da doživi nestašice struje u slučaju hladne zime, piše Blumberg.

- Evropa će imati mnogo problema ako postane hladno - rekao je Emerik de Vigan, izvršni direktor kompanije za analizu energije COR-e: - Sada bi bilo potrebno samo 2-3 stepena Celzijusa ispod sezonske normale da se upadne u nevolje.

Francuska nuklearna flota je ključni izvor energije ne samo na nacionalnom nivou, već i u vreme najvećeg opterećenja na tržištima kao što su Nemačka, Italija i Britanija. Dostupnost postrojenja je već bila niska jer je pandemija odložila radove na nekim reaktorima, a sada EDF zaustavlja dva bloka i produžava zastoje na druga dva nakon što je otkriven kvar u elektrani tokom redovnog održavanja.

Bez ovih jedinica, oko trećine francuske nuklearne flote biće zaustavljeno početkom januara, što će primorati naciju - koja obično izvozi električnu energiju - da uvozi više zaliha u špicu sa susednih tržišta. Kriza će značiti da Evropa, koja je već suočena sa nestašicom prirodnog gasa, mora da sagoreva više uglja, pa čak i nafte u mestima kao što su Nemačka i Švedska, što je još jedna prepreka za kreatore politike koji pokušavaju da obuzdaju emisije ugljenika.

Energetska kriza u Evropi bi još mogla da se pogorša. Eskalacija tenzija između Kijeva i Moskve mogla bi da dovede do daljih poremećaja, sa potencijalom da isporuke ruskog gasa budu obuzdane ili potpuno zaustavljene u slučaju invazije. Konflikt bi takođe mogao dodatno da odloži početak kontroverznog gasovoda Severni tok 2 koji povezuje Rusiju sa Nemačkom, koji je već više puta odlagao. Tom Marzec-Manser, analitičar za evropski gas i LNG u ICIS-u, rekao je da je Evropa pred teškim izborima.

Cena električne energije za isporuku u januaru u Francuskoj skočila je 60 odsto na rekordnih 630 evra (715 dolara) po megavat-satu na Evropskoj energetskoj berzi. U susednoj Nemačkoj, ekvivalentni ugovor porastao je za 25% na najviši nivo od 381 evro po megavat-satu.

Francuska će možda morati da zaustavi izvoz u Britaniju i Italiju, kaže Žan-Paul Hareman, analitičar energetskog konsultanta "Enappsis Ltd". Ako se to dogodi, to će podići cene na ključnim tržištima širom kontinenta.

Francuski operater mreže je već rekao da će biti potrebna opreznost početkom godine u slučaju zahlađenja. Da bi se izborio sa nedostatkom snabdevanja, RTE je povećao ugovore koji mu omogućavaju da nakratko prekine struju nekih velikih proizvođača. Nakon toga, može smanjiti napon na mreži, a zatim iskoristiti rotirajuće regionalne prekide struje od manje od dva sata kao poslednje sredstvo.

- Vidim da menadžeri mreže plaćaju industrijskim kompanijama da ne rade ako postane zaista hladno u kratkom periodu, radili su to u prošlosti i mogu to da urade ponovo - rekao je de Vigan iz COR-e.

Pre ovog poslednjeg udara, tržišta su već bila pod velikim pritiskom. Cene gasa koje su više od šest puta veće od uobičajenih povećale su cenu proizvodnje električne energije, a široka evropska mreža obnovljivih izvora energije nije uspela da popuni prazninu zbog malih brzina vetra. Visoke cene energije rizikuju dalje gašenje industrije, zaustavljanje prekograničnih tokova električne energije, pa čak i potpune nestanke struje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading