ZAHAROVA ZAGRMELA Rusija neće ostaviti Donbas na cedilu!
EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Ona je navela da bi, prema nacrtu zakona, trebalo da budu uvedene sankcije Ukrajincima koji su primili drugo, odnosno, rusko državljanstvo, te je taj zakon okarakterisala kao "najgoru vrstu prakse iz vremena aparthejda".

- Sprovodeći takvu politiku, kijevski režim namerno ograničava mogućnosti, uključujući i našoj zemlji, za podršku sunarodnika koji žive u Ukrajini. Međutim, uprkos tome, Rusija nastavlja da koristi sva raspoloživa sredstva za podršku njenih sunarodnika - naglasila je ona.

Pre svega je reč o pružanju konzularnih usluga, rekla je Zaharova, dodajući da je Moskva, naravno, prinuđena da preduzima hitne mere za podršku građana Rusije koji žive u Donbasu, u uslovima nehumane ekonomske i transportne blokade iz Kijeva.

- Još jednom pozivamo vlasti Ukrajine da obustave politiku koja je usmerena protiv sopstvenih stanovnika - naglasila je portparolka.

Zaharova je takođe kazala i da Moskva poziva Zapad da ubedi Kijev da je neophodno da se ispune Minski sporazumi i da se ne dozvoli eskalacija.

- Pozivamo zapadne pokrovitelje Kijeva i međunarodne strukture da otvore oči i vide šta se događa u Ukrajini, da prestanu da doprinose svojim ćutanjem njenoj militarizaciji i da iskoriste uticaj kako bi ubedili rukovodstvo zemlje o neophodnosti ispunjavanja Minskih sporazuma. Da ne dozvole eskalaciju situacije koja može da ima nepredvidive posledice za regionalnu i evropsku bezbednost - naglasila je Marija Zaharova.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio da će podneti parlamentu nacrt zakona o višestrukom državljanstvu za predstavnike ukrajinske dijaspore. Istovremeno, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev namerava da odobri dvojno državljanstvo sa Evropskom unijom, ali ne i sa Rusijom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading