HLADAN TUŠ ZA KIJEV Nema članstva u NATO najmanje 10 godina
AP Photo/Susan Walsh

Kako prenosi AP pozivajući se na neimenovane izvore, Bajden će navodno danas pozvati Zelenskog i izvršiti pritisak na Kijev da ispuni svoje obaveze iz Minskog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Sporazum je osmišljen kao putokaz za pomirenje ukrajinske vlade i istočnih regiona Donjecka i Luganska koji žele autonomiju. Kijevu je politički teško da ga sprovede zbog odbojnosti moćnih nacionalista prema kompromisima koje zahteva. Donbas od 2014. godine i dolaska prozapadne ukrajinske vlade tinja.

Kijev tvrdi da te republike podržava Rusija, koja ih je ranije otvoreno podržavala i odbila da ispuni svoj deo mirovnog plana, koji uključuje opštu amnestiju i ustavnu reformu koja bi obezbedila veću autonomiju.

Ukrajina kaže da neće krenuti napred pre nego što u potpunosti kontroliše regione – za koje sporazum iz Minska navodi da bi trebalo da budu poslednji korak u procesu pomirenja. Rusija poriče da njena podrška Donjecku i Lugansku ide dalje od humanitarne pomoći, ali države NATO-a odbacuju ovu tvrdnju, prenosi Raša tudej.

Moskva je zabrinuta zbog težnje Ukrajine da se pridruži vojnom bloku koji predvode SAD, koji vidi kao ekspanzionističku neprijateljsku organizaciju koja predstavlja pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti. Putin je izjavio da bi razmeštanje raketnih sistema NATO-a na tlu Ukrajine predstavljalo crvenu liniju za njegovu zemlju.

Asošijejted pres je citirao visokog zvaničnika koji je rekao da je Vašington poručio Ukrajini da neće postati članica NATO-a najmanje deceniju. Javno, Bajdenova administracija je odbacila upozorenje Rusije i insistira da Moskva nema reč o tome da li će se Ukrajina pridružiti toj organizaciji.

Neke evropske članice vojnog bloka, uključujući Nemačku, prethodno su odbacile želju Kijeva da se pridruži NATO, rekavši da se to neće dogoditi uskoro. Ukrajina je nakon 2014. godine politiku traženja pristupanja NATO-u učinila delom svog ustava.

Razgovor Putina i Bajdena održan je u vreme žestokih tenzija na ukrajinskoj granici. Zapad i Ukrajina tvrde da je Rusija rasporedila preko 100.000 vojnika duž svoje granice sa Ukrajinom i da bi mogla da pokrene invaziju za nekoliko nedelja. Moskva negira da je pripremala takav napad i insistira da su svi njeni vojni manevri defanzivne prirode. Međutim, ističe se da bi vojna akcija mogla da počne u Ukrajini ako Kijev odluči da napravi "provokaciju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading