BAJDEN "PODVIO REP" Upotreba sile protiv Rusije se nikad neće desiti
EPA

- To se ne razmatra - kratko i jasno je rekao Bajden.

Bajden je isključio mogućnost slanja američkih trupa na teritoriju Ukrajine, zbog situacije na granici sa Rusijom. Predsednik SAD je dodao da je upozorio predsednika Rusije Vladimira Putina da su SAD spremne da uvedu surove ekonomske sankcije u slučaju napada na Ukrajinu.

Princip kolektivne odbrane NATO-a se ne odnosi na Ukrajinu, rekao je predsednik.

Američki lider je saopštio da SAD i NATO nameravaju da prouče mogućnost davanja Rusiji garancija bezbednosti.
On je naglasio da se razmatra mogućnost sastanka sa Rusijom gde će se razgovarati o njenoj bezbednosti u Evropi.
"Pozitivna vest je da su naši timovi u stalnom kontaktu. Nadamo se da ćemo do petka moći da najavimo sastanak na visokom nivou, ne samo nas, već kao minimum sa četvoricom iz naših glavnih saveznika iz NATO-a i Rusije kako bi razgovarali o budućoj zabrinutosti o širenju NATO-a o tome da li se mogu izraditi neke mere za smanjenje napetosti na istočnom obodu", rekao je Bajden novinarima.
Podsetimo, u utorak je održan razgovor Putina i Bajdena putem video-veze, koji je trajao oko dva sata. Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o „crvenim linijama“ i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu. Američki lider je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Prema rečima Ušakova, šef Bele kuće je takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.
BONUS VIDEO: 

Komentari (0)

Loading