MARIN LE PEN OČITALA LEKCIJU BRISELU EU se ponaša kao vatrogasac i piroman
Foto: Printscreen

U intervjuu za poljski list „Žečpospolita“ francuska predsednička kandidatkinja je iznela mišljenje o „invaziji na Ukrajinu“ koju navodno priprema Rusija. Ona smatra da ruske vlasti neće preduzeti takav korak.

„Ali mislim da je u tom pitanju Evropska unija odigrala ulogu vatrogasca i piromana. Možete da pričate šta hoćete, ali Ukrajina spada u sferu uticaja Rusije. Pokušajima da se naruši ta sfera uticaja stvara se napetost, pojavljuju se strahovi i dolazi do situacije koju sada vidimo“, istakla je liderka francuske stranke.

S tim u vezi, ona smatra da „svi sada moraju da se usredsrede na borbu protiv stvarne pretnje koja se nadvija nad Evropom“. Kako je rekla, ta pretnja je islamizam.

„Francuska je pozvana da u svetu igra ulogu balansirajuće sile. Amerika nas je uvukla u toliko nepotrebnih ratova koji su doveli do neobične ekspanzije islamizma u svetu“, objasnila je le Penova.

Prema njenim rečima, u mnogim pitanjima je kritična i prema Americi i prema Rusiji.

„Ne želim da trpim podređenost SAD, na primer, kada pokušavaju da nametnu eksteritorijalna pravila kako bi poništili rad evropskih preduzeća“, dodala je ona.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading