SPREMA SE RAT? Ukrajina gomila vojsku u Donbasu - Moskva spremna da reaguje!
Foto: Ilustracija

- Oružane snage Ukrajine jačaju vojnu moć, gomilaju tešku tehniku, ljudstvo. Prema nekim podacima, broj ukrajinskih vojnika u zoni sukoba već dostiže 125.000 ljudi što je, ako neko ne zna, polovina kompletnog sastava Oružanih snaga Ukrajine - precizirala je Zaharova.

EPA/ SERGEI ILNITSKY

 

Takođe je dodala da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog faktičkog odustajanja Kijeva od pokušaja mirnog rešavanja sukoba u Donbasu. Prema njenim rečima, nacrt zakona koji je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uneo u Vrhovnu radu, a koji predviđa dolazak stranih jedinica u Ukrajinu na zajedničke vežbe 2022. godine direktno protivreči Minskim sporazumima.

Takođe se osvrnula na izjave Kijeva o navodnom napadu Rusije, ocenivši ih kao histeriju.

- Kampanja na nivou histerije koju su Kijev i njegovi strani pokrovitelji pokrenuli u medijima o navodnom predstojećem napadu Rusije je jednostavno manevar koji odvlači pažnju, veštački stvoren izgovor za dalje vojno korišćenje teritorije Ukrajine - konstatovala je portparolka ruskog MIP-a.

Rusija poziva zemlje NATO-a da prestanu sa provokacijama i podsticanjem militarističkih planova kijevskog režima, da ulože sve napore kako bi podstakli Kijev da uspostavi direktni dijalog sa Donjeckom i Luganskom u cilju pronalaženja održivog mirnog rešenja sukoba u Ukrajini u skladu sa kompleksom mera koje je odobrila rezolucija Saveta bezbednosti UN, poručila je Zaharova.

Komentari (0)

Loading